Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Breid Final Cut Pro uit met plug-ins

fcp plugin
Icon voor Final Cut Pro
Final Cut Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Final Cut Pro is geweldige software waarmee je professioneel video’s bewerkt op de Mac. Het heeft ook fantastische titels, generators, overgangen en effecten om een visueel overtuigende film te monteren. Maar eerlijk is eerlijk: het zijn er niet bijzonder veel. Een beetje doorgewinterde FCP’er heeft ze allemaal weleens gezien of gebruikt. Gelukkig is er een schat aan plug-ins om je bewerkingsopties uit te breiden. Zo krijg je meer titels, overgangen en effecten!

Final Cut Pro plug-ins

Er zijn enorm veel plug-ins van derden die je kunt downloaden om de bewerkingsmogelijkheden van Final Cut Pro uit te breiden. In deze workshop doen we dat met Motion Array, een soort Marktplaats voor video-editors. De website heeft geweldige plug-ins voor FCP, waardoor je na het volgen van deze workshop over geavanceerdere intro’s, titels en overgangsanimaties beschikt. Het mooie van de extensies is dat ze precies hetzelfde werken zoals de ingebouwde titels, generatoren en andere bewerkingsopties in Final Cut Pro. Het enige wat iets lastiger is, is dat je het gedownloade bestand in Finder op de juiste plek moet zien te krijgen. In dit artikel lees je hoe je dit doet, zodat je straks nog meer uit FCP haalt.

Lees hier hoe het werkt

fcp plugin
1

Motion Array

Er zijn verschillende marktplaatsen met plug-ins voor Final Cut Pro. Een goede website daarvoor is Motion Array. Surf naar de website van Motion Array klik op ‘Log in’, maak een account en verifieer je e-mailadres.

fcp plugin
2

Plug-ins

Houd de muisaanwijzer op ’Video Platform’ en ga naar ‘Final Cut Pro Templates’. Talloze plug-ins verschijnen. Voor het merendeel heb je een betaald abonnement nodig, maar een aantal zijn gratis.

fcp plugin
3

Gratis

Klik op ‘Type’ en vink ‘Free’ aan om te filteren op extensies die gratis zijn. ‘Glitch Sport’ is bijvoorbeeld een coole intro voor je video. Open het, klik rechtsboven op ‘Download’ en kies ‘Sta toe’.

fcp plugin
4

Kopieer map

Open Finder en ga naar Downloads. Daar zie je een map van je gedownloade plug-in. Open deze en selecteer de map met de naam van je plug-in; in dit geval ‘Glitch Sport’. Toets Cmd+C om te kopiëren.

fcp plugin
5

Plak map

Klik in het menu op ‘Ga’ en navigeer naar je ‘Thuismap’. Open daar ‘Films>Motion Templates’. Vanuit hier plak (Cmd+V) je de gedownloade plug-ins in de juiste map. In dit geval doe je dat bij ‘Generators’.

fcp plugin
6

Daar is-ie!

Open Final Cut Pro (of sluit af en open opnieuw) en haal via het T-icoon linksboven de Titles-sidebar tevoorschijn. Klap ‘Generators’ uit. De lijst met Generators is aangevuld met je gedownloade plug-in!

fcp plugin
7

Meer plug-ins

Smaak te pakken? Laten we meer coole animaties downloaden. Ga weer naar de website van Motion Array (zie stap 2) en download daar het overgangseffect ‘Fast Zoom Transitions’.

fcp plugin
8

Overgangseffect

Open het gedownloade bestand en kopieer de map met de naam van de extensie. Ga weer naar de map ‘Motion Templates’ (zie stap 5) en plak het overgangseffect in de map ‘Transitions’.

fcp plugin
9

Titels

Download ook wat leuke titels van Motion Array, zoals ‘Unique Typography’. Plak ze bij ‘Motion Templates’ in de map ‘Titles’. En nu aan de slag met het materiaal om een toffe video te monteren!