Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Monteer een filmische intro-montage in Final Cut Pro

Filmische intro Final Cut Pro
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Films en series beginnen er vaak mee: een aaneenschakeling van korte beelden, bedoeld om de titel en belangrijkste castleden te presenteren. Vaak staan ze bol van de visuele effecten en ze hebben één belangrijk doel: het neerzetten van de juiste stemming. In de filmwereld heet zoiets een ‘title sequence’.

Veel title sequences combineren fragmenten met blends (overvloeien) en maskers. Op creatieve wijze krijgt de kijker een voorproefje van de film of serie die gaat komen.

In deze workshop werken we in Final Cut Pro aan de intro van een misdaadthriller. De vintage kaart en beelden die we door elkaar mixen, roepen gevoelens op voor de plaats en tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De vurige Bloom-overgangen wekken gevoelens van gevaar en drama op die je in een misdaadthriller mag verwachten. En er zijn meer montagetechnieken die aan bod komen, dus snel aan de slag en download het oefenmateriaal van onze website.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Final Cut Pro intro stap 1
1

Kaleidoscope

Importeer in een project de bestanden die bij deze workshop horen. Sleep ‘Thriller_Clip01’ naar de tijdlijn. Ga naar de Effects browser en sleep ‘Kaleidoscope’ naar de clip. Stel ‘Segment Angle’ in op 90 graden.

Het effect Caleidoscoop werkt goed bij clips met een camerabeweging. Zijn de beelden statisch, dan voeg je beweging toe aan het effect door in de Inspector de waarde van ‘Offset Angle’ te veranderen en keyframes toe te voegen.

Instructiefoto: Textuur
2

Textuur

Zoek in de Effects browser naar het ‘Teal & Orange’-effect en sleep het over de clip. Dit maakt de schaduwen groenblauw en de highlights oranje. Breng ook het effect ‘Aged Paper’ naar de clip.

Instructiefoto: Kaart
3

Kaart

Sleep de afbeelding ‘Map’ boven de videoclip en zorg dat de afspeelduur even lang is. Kies via de knop linksonder van de Voorvertoning voor ‘Crop’ en selecteer ‘Ken Burns’. Verklein het eindpunt om in te zoomen op de rivier.

Instructiefoto: Blending mode
4

Blending mode

Selecteer in de tijdlijn de kaart-clip en ga naar de Inspector. Stel onder Compositing de optie ‘Blend Mode’ in op ‘Darken’. Toets Cmd+T om de clip te laten beginnen en eindigen met een Cross Dissolve-overgang.

Instructiefoto: Kopieer en plak
5

Kopieer en plak

Selecteer ‘Clip01’ en toets Cmd+C om te kopiëren. Voeg Clip02 toe en kies ‘Edit>Paste Attributes’. Vink in het venster dat verschijnt de optie ‘Kaleidoscope’ uit. Klik op ‘Paste’ om de overige effecten te plakken.

FCP intro stap 6
6

Masker

Plaats de video Thriler_Gantry boven Clip02. Kopieer de effecten van Clip02 naar de Gantry- clip – op dezelfde manier als stap 5. Open de Effects Browser en sleep ‘Graduated Mask’ naar de Gantry-clip.

FCP intro stap 7
7

Overgang

Toets Ctrl+Cmd+5 om de Transitions Browser te openen. Kies de tab ‘Lights’ en sleep het ‘Bloom’-effect tussen Clip01 en Clip02 in. Voeg ook een Bloom toe aan het begin en eind van de Gantry-clip.

Instructiefoto: Nog meer clips
8

Nog meer clips

Kopieer Clip02 en voeg de clips 03, 04 en 05 toe aan de tijdlijn. Selecteer ze alle drie en kies ‘Edit>Paste Attributes>Paste’ om de effecten toe te voegen. Plaats een Bloom-overgang tussen elke clip.

Instructiefoto: Filmtitel
9

Filmtitel

Ga via de knop linksboven naar de Titles-browser. Breng ‘Basic Title’ naar de tijdlijn. Ga rechtsboven naar de Text Inspector en voer de filmtitel in. Verander de ‘Font’ in ‘Misadventures’ en breng de ‘Size’ naar 200.

Klaar met je Final Cut Pro-intro?

Na het volgen van deze workshop over intro-montages wil je natuurlijk nog meer uit Final Cut Pro halen. Wil je bijvoorbeeld meer over audio leren? Leer dan hoe je een regenbui in je project plaatst.