Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Monteer een regenbui in je video met Final Cut Pro

Regenbui in Final Cut Pro stap 9
Icon voor Final Cut Pro
Final Cut Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Een rimpelvrij meer met strakblauwe luchten: dat is niet wat je wilt als je opnames voor een bloedstollende thriller maakt. Beter waren donkere wolken en hoosbuien geweest, waardoor je scène meteen de juiste stemming krijgt.

Om een scène deze dramatische sfeer mee te geven, simuleren filmmakers de regen met enorme sproeimachines. Of ze spelen in de postproductie voor weergod, door special effects te gebruiken. Dit laatste doen we in deze workshop.

Regenbui in Final Cut Pro

We beginnen met beelden van een rivier op een heldere dag en eindigen in een scène waarin noodweer losbarst – inclusief bliksem. Met een eenvoudig ‘Rain’-effect laat je het op digitale wijze met bakken uit de hemel komen.

Nog realistischer wordt het als we de regen op het wateroppervlak laten druppelen, want daar heeft Final Cut Pro ook een effect voor. Voeg er nog bliksem en geluidseffecten aan toe en je hebt een spetterende videoclip.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Regenbui in Final Cut Pro stap 1
1

Importeren

Kies ‘File>New>Event’ en noem het event ‘Water effect’. Toets Cmd+i en importeer de video die je op onze website via uitgave 133 van iCreate kunt downloaden. Sleep de video naar de tijdlijn en selecteer de clip.

Regenbui in Final Cut Pro stap 2
2

Raindrops

Verplaats de afspeelkop naar het einde van de clip en druk op Cmd+C en Cmd+V om de clip te dupliceren. Ga naar de Effects Browser (Cmd+5) en sleep het effect ‘Raindrops’ naar de gedupliceerde clip.

Regenbui in Final Cut Pro stap 3
3

Verander effect

Haal het vinkje bij ‘Flop Image’ weg en stel ‘Dropoff’ in op 0. Verhoog ‘Drops’ naar 66 voor meer regen en verklein de druppels door de ‘Ripple Size’ naar 1,18 te brengen. Sleep de gedupliceerde clip onder de originele clip.

Regenbui in Final Cut Pro stap 4
4

Masker

Sleep het effect ‘Graduated Mask’ naar de bovenste clip. Dit maakt de onderste helft van de clip transparant. Sleep de bovenste cirkel iets naar beneden, zodat de druppels alleen het wateroppervlak bereiken.

Regenbui in Final Cut Pro stap 5
5

Regen

Tijd voor een hevige hoosbui. Ga naar de Effects Browser en sleep het effect ‘Rain’ naar de bovenste clip. Vink ‘High Quality’ aan en breng ‘Amount’ naar 100 voor een nog onheilspellender geheel.

Regenbui in Final Cut Pro stap 6
6

Compound clip

Selecteer de twee clips, Ctrl-klik erop en kies ‘New Compound Clip’. Klik op OK. Je maakt er dan een groep van, wat het straks gemakkelijker maakt om te knippen. Versleep de afspeelkop naar 11:00.

Regenbui in Final Cut Pro stap 7
7

Bliksem

Toets Cmd+B om te knippen. Verschuif de afspeelkop naar 13:00 en knip opnieuw, zodat je een losse videoclip hebt. Ga naar de Effects Browser en voorzie de clip van ‘Flashing’, voor een bliksem-effect.

Regenbui in Final Cut Pro stap 8
8

Donder

Zonder donder geen bliksem. Ga naar de Audio Sidebar (via de muzieknoot linksboven) en klik op ‘Sound effects’. Open de map ‘Final Cut Pro Sound Effects’ en zoek naar ‘Thunder’.

Regenbui in Final Cut Pro stap 9
9

Geluidseffecten

Sleep ‘Thunder and Lightning 3’ onder het begin van de middelste clip voor een paar ferme donderslagen. Zoek ook naar ‘Rain’ en laat het geluidseffect ‘Rain 3’ van begin tot eind klinken. Klaar!