Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Lensflare toevoegen: geef je video een filmisch effect

Lensflare toevoegen
Icon voor Final Cut Pro
Final Cut Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Een lensflare is een lichteffect dat je krijgt als licht rechtstreeks de cameralens binnenvalt en reflecteert. Vanwege de warme kleuren en zachte waas leent het effect zich goed om warme of nostalgische gevoelens op te roepen. En zo’n lensflare kun je eenvoudig toevoegen in de postproductie. In deze workshop leggen we uit hoe je het effect monteert in Final Cut Pro!

Lensflare toevoegen

1 Nieuw event

Lensflare toevoegen

Open Final Cut Pro op je Mac en kies ‘File>New>Event’. Geef het event de naam ‘Lensflare’ en klik op ‘OK’. Via ‘File>Import>Media’ importeer je de bestanden­­ die je van onze website hebt gedownload.

2 Tijdlijn

Lensflare toevoegen

Breng ‘videoclip-lensflare’ naar de tijdlijn. Sleep de clip ‘lens-flare-effect’ erboven en selecteer de bovenste clip. Zorg dat de afspeelkop aan het begin van de videoclip staat.

3 Still

Lensflare toevoegen

Kies ‘Edit>Add freeze frame’. Zo heb je een ‘still’ van de lensflare-clip en verplaatst de zon zich niet langer. Verwijder de videoclip en maak de toegevoegde still even lang als de onderste clip.

4 Blend Mode

Lensflare toevoegen

Met een Blend Mode laat je twee videoclips in elkaar overvloeien. De Blend Mode ‘Screen’ filtert de donkere kleuren uit de lensflare-videoclip en legt de overige kleuren op de laag eronder, waardoor het lichteffect ontstaat.

Klik rechtsboven in de inspector (Cmd+4) naast ‘Blend Mode’ op ‘Normal’. Selecteer ‘Screen’ en het lichteffect schittert al in de originele video. Realistisch is anders, dus tijd om de boel te finetunen.

5 Transform

Lensflare toevoegen

Klik onder de voorvertoning op het Transform-icoon (het vierkantje) en selecteer ‘Transform’. Versleep de linkerbovenhoek om de lichtstralen en vlekken uit te vergroten. Je kunt ook gebruikmaken van de Video Inspector, rechts in het midden. Daar pas je de waarden achter ‘Position’ en ‘Scale’ aan.

6 Verplaats

ws_fcp_147

Klik op de clip in de voorvertoning en sleep de clip om de zon te positioneren. Wij plaatsen hem ongeveer in het midden van de scène, tussen de gebouwen in. Klik rechtsboven op ‘Done’.

7 Color Inspector

ws_fcp_147

Een lensflare veroorzaakt vaak een zachte, warme gloed. Om de kleuren te bewerken, klik je boven de Video Inspector op het icoon met de driehoek voor de Color Inspector.

8 Boost de kleuren

ws_fcp_147

Klik op ‘Saturation’ en verhoog ‘Global’ met 55% voor warmere, verzadigde kleuren. Open de tab ‘Exposure’ en breng de ‘Highlights’ naar 34% om het lensflare-effect te versterken.

9 Filmisch

ws_fcp_147

Open ‘Color’. Om de beelden een filmische look te geven, schuif je de zwarte bol van ‘Shadows’ naar het blauw. De highlights maak je juist warm, door de witte bol naar oranje te slepen.

Lensflare-clips

In deze video werken we met een gratis lensflare-overlay van de website Vecteezy. Daar zijn er meer van! Je downloadt ze gratis rechtstreeks via hun website.