Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Je eigen tijdschrift maken? Zo doe je dat op je Mac met Pages

Ook jij kunt een eigen tijdschrift maken! Het enige wat je nodig hebt is een gratis programma van Apple dat waarschijnlijk toch al op je Mac staat: Pages. Het programma heeft alles wat je nodig hebt om een prachtig magazine te ontwerpen en in deze workshop leggen we uit hoe je dat doet. Met behulp van online drukwerk ontvang je je zelfgemaakte magazine uiteindelijk fysiek in de brievenbus!
Eigen tijdschrift maken
Icon voor Pages
Pages
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.
Ook jij kunt een eigen tijdschrift maken! Het enige wat je nodig hebt is een gratis programma van Apple dat waarschijnlijk toch al op je Mac staat: Pages. Het programma heeft alles wat je nodig hebt om een prachtig magazine te ontwerpen en in deze workshop leggen we uit hoe je dat doet. Met behulp van online drukwerk ontvang je je zelfgemaakte magazine uiteindelijk fysiek in de brievenbus!

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Eigen tijdschrift maken

Een tijdschrift is leuk om te maken, en misschien wel het persoonlijkste cadeau dat je kunt geven. Voor een bruidspaar bijvoorbeeld. Of iemand die afgestudeerd is, met pensioen gaat, Abraham of Eva ziet – of wie er ook maar iets moois te vieren heeft. Het maken van een tijdschrift kan in allerlei ingewikkelde software, maar werkt ook uitstekend in een gratis programma van Apple: Pages.

Stiekem is Pages een fantastische app om mee te lay-outen en pagina’s te ontwerpen, met functies die je eerder bij een professioneel publishing-programma zou verwachten. Neem de mogelijkheid om in kolommen te werken, doorlopende tekstkaders toe te voegen of alles met behulp van slimme hulplijnen uit te lijnen. Hoe die functies gebruikt om een magazine te ontwerpen, leer je in deze workshop.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Voeg pagina's toe
1

Voeg pagina’s toe

Open een leeg document in Pages. Zorg voor een goede weergave; kies rechtsboven voor ‘Document’ en vink in het tabblad ‘Document’ de functie ‘Naast elkaar liggende pagina’s’ aan. Voeg via ‘Voeg inu0026gt;Pagina-eind’ alvast een stuk of twintig pagina’s toe.

Instructiefoto: Tekstkader
2

Tekstkader

Klik in de knoppenbalk op ‘Vorm’ en voeg op pagina 6 een vierkant toe. Laat het vierkant bijna de hele pagina vullen en geef het via ‘Opmaaku0026gt;Vulling’ een frisse tint. Klik in de knoppenbalk op ‘Tekst’. Versleep het kader naar pagina 7 en zorg dat het de linkerhelft van de pagina beslaat. Let op de gele hulplijnen; ze verschijnen als de hoogte en breedte van het kader mooi in balans zijn.

Eigen tijdschrift maken
3

Twee kolommen

Selecteer het tekstkader en dupliceer het met Cmd+D. Sleep kolom 2 naar de rechterhelft van pagina 7. Plak de tekst van je artikel in kolom 1. Je kunt voor nu ook tijdelijk fictieve tekst gebruiken van u003cstrongu003eu003ca href=u0022https://www.loremipsum.nl/u0022u003ewww.loremipsum.nlu003c/au003eu003c/strongu003e.

Instructiefoto: Doorlopend tekstkader
4

Doorlopend tekstkader

We willen dat de tekst van kolom 1 verdergaat in kolom 2. Selecteer kolom 1 en klik op het witte bolletje boven in het midden van het kader. Doe nu hetzelfde bij kolom 2. Het is een u003ca href=u0022https://www.icreatemagazine.nl/tips/gekoppelde-tekstkaders-pages/u0022u003edoorlopend tekstkaderu003c/au003e geworden.

Eigen magazine maken
5

Lettertype

Tijd voor een fijn leesbaar lettertype. Selecteer de tekst met Cmd+A, en ga naar ‘Opmaaku0026gt;Stijl’. Kies voor het lettertype Avenir, de tekstgrootte 12 pt en een regelafstand van 1,1.

Eigen tijdschrift maken
6

Inspringen

Een tekst leest ook prettiger als de eerste regel van een alinea inspringt. Selecteer de tekst vanaf alinea 2 en open het tabblad ‘Lay-out’. Klap Inspringen uit en stel ‘Eerste’ in op 0,5 cm.

Eigen magazine maken
7

Knappe kop

Klik in de knoppenbalk op ‘Tekst’, sleep het naar pagina 6 en typ een titel. Kies in het tabblad ‘Stijl’ het lettertype Futura (Extravet) en breng chocoladeletters in met lettergrootte 86. Verander de ‘Tekstkleur’ in wit.

Instructiefoto: Inleiding
8

Inleiding

Maak onder de titel een tekstkader aan voor de inleiding. We maken deze op in Helvetica Neue, tekstgrootte 16 pt, gieten deze in het zwart en kiezen onder ‘Uitlijning’ voor gecentreerd.

9

Drukken

Als je tijdschrift helemaal is vormgegeven, exporteer je je bestand als pdf. Klik in Pages in het menu op ‘Archiefu0026gt;Exporteer naaru0026gt;Pdf’. Kies voor de Beeldkwaliteit ‘Best’ en exporteer het via ‘Volgende’. Het laten drukken van je magazine kan bijvoorbeeld via u003ca href=u0022https://www.drukzo.nl/brochures-drukkenu0022u003ede website van drukzo.nlu003c/au003e.