Schrijf en illustreer een prentenboek met AI
Direct aan de slag?
Heb je er altijd al van gedroomd om een prentenboek te maken, maar ontbreekt het je aan schrijftalent, tekenskills of gewoonweg tijd en inspiratie? Niet erg! Met AI is het nu voor iedereen mogelijk om een prachtig prentenboek te creëren, zonder dat je een doorgewinterde schrijver of kunstenaar hoeft te zijn. Stel je voor: een prentenboek over een dag uit het leven van je huisdier, het imaginaire vriendje van je nichtje of de vakantie van je (klein)kind. Of misschien juist iets wat compleet is ontsproten aan het brein van ChatGPT. Je ‘schrijft’ het zo, in een middagje of wat.
In dit artikel laten we je zien hoe je met behulp van slimme tools en wat creativiteit je verhaal tot leven brengt, compleet met schitterende illustraties. We bedenken en schrijven het verhaal met ChatGPT, illustreren het met DiffusionBee en maken er vervolgens een boek van in Pages. Lees het artikel eerst helemaal door – je wilt niet halverwege voor verrassingen komen te staan.
Maak een prentenboek met AI
Bedenk een verhaal met ChatGPT
Een prentenboek begint altijd met een goed idee. Misschien heb je zelf al een basisverhaal in gedachten. Maar wat als je nog geen compleet en concreet idee hebt, of hooguit een vaag concept? In dat geval helpt ChatGPT je om een creatief vonkje om te zetten in een volledig verhaal – hij kan zelfs dat vonkje teweegbrengen . Je begint met een paar simpele vragen of een korte omschrijving van je idee. ChatGPT doet de rest en helpt je om je ideeën uit te breiden, teksten te creëren en zelfs onverwachte wendingen aan het plot toe te voegen. Binnen de kortste keren heb je een compleet, origineel verhaal.
Eerst nog even dit. Workshops van iCreate zijn gewoonlijk bijzonder concreet: scrol die kant op en klik op die knop en dan gebeurt er dát – en niets anders dan dat. Bij dit artikel is dat net een tikkeltje anders . Want welke antwoorden en suggesties ChatGPT geeft, is niet te voorspellen. Zelfs als je je opdrachten (‘prompts’) precies hetzelfde formuleert, kan er een compleet andere reactie uit rollen. We nemen je daarom vooral mee in ons denkproces en onze conversatie met ChatGPT; echt voorkauwen kan niet.
ChatGPT draait zo’n beetje op alle systemen die er zijn – bijna tot en met je broodrooster aan toe. Je kunt een app downloaden op je iPhone, maar ook op je Mac (daarvoor is ten minste een M1-chip nodig). In je browser vind je het via chatgpt.com. Je kunt overal inloggen met hetzelfde account. Gebruik voor deze feature gerust de gratis versie van ChatGPT. We zouden hierin overigens niet gaan strooien met al te persoonlijke gegevens of foto’s, want informatie die je deelt, kan worden opgeslagen en gebruikt voor verdere training van het model.
Samen brainstormen
Heb je nog geen idee voor je prentenboek? ChatGPT wel. Sterker nog, hij heeft er ook wel vijf, of tien, of vijftig. Daar kun je hem gerust naar vragen, want niks is hem te veel. Start je zoektocht bijvoorbeeld met iets als: ‘Geef 5 ideeën voor prentenboeken die zich afspelen in een magisch bos’. ChatGPT genereert de ideeën sneller dan je ze kunt lezen: ‘De verloren sterren’, ‘Het mysterie van de gouden eikel’ …
Met een druk op ‘Opnieuw genereren’ volgt er weer een nieuwe lading. Daarna kun je ChatGPT vragen om personages te bedenken bij het meest aansprekende idee. Maar eerlijk is eerlijk: Luna de uil doet me niet zoveel. Ik zucht, waardoor onze hond verstoord opkijkt. De hond! De inspiratie ligt voor het oprapen in je eigen omgeving.
Meer inspiratie
Is jouw brein net zoals het mijne al wat beter op gang gekomen en weet je beter wat je wilt? Tijd voor een meer serieuze en concrete prompt. Geef ChatGPT zoveel mogelijk informatie over het idee – of dat nu het idee van jezelf is, of dat wat je zojuist bij de eerste stap hebt verkregen. We geven hierbij duidelijk aan welke rol ChatGPT moet aannemen (‘de beste prentenboekenschrijver ter wereld’), geven informatie over de beoogde doelgroep en leggen hem zoveel mogelijk details van ons idee voor. Je kunt ChatGPT nog een heleboel vervolgvragen stellen, helemaal naar eigen inzicht. Dit kan gewoon in gespreksvorm, alsof je met iemand chat.
Een overkoepelend verhaal
Wij willen uiteindelijk nog een overkoepelend verhaal dat alles aan elkaar smeedt, en dat is waar we dan ook concreet naar vragen. Bij ons spuugt ChatGPT op verzoek de complete verhaallijn uit. Inclusief hoogtepunt en einde van het verhaal, en zelfs iets van thematiek. Zo proactief is ChatGPT overigens niet altijd: soms helpt het om het antwoord opnieuw te genereren, of om je vraag iets anders te formuleren. Soms heeft je schrijvende assistent gewoon zijn dag niet, en kun je beter opnieuw beginnen. Maar wij zijn dik tevreden over het concept van ‘Yuki’s wonderlijke wereld’. Nu moeten we het nog schrijven!
Schrijf het verhaal
Het idee staat, nu het daadwerkelijke verhaal nog! Met ChatGPT is dat zo geschreven.
Schrijven maar!
Nu alles zo op een rijtje staat, wordt het tijd dat ChatGPT het verhaal gaat schrijven. Daar kun je hem gewoon naar vragen: ‘Schrijf de tekst’. En terwijl ChatGPT een enorme lap tekst genereert, overkomt ons weer hetzelfde als net: door wat er tevoorschijn komt, weten we nu vooral wat we níét willen. Dat is niet heel erg, want dit helpt om te definiëren wat we dan wél willen. De hoogste tijd dus om de instructies weer wat te finetunen.
Meer structuur
Je boek heeft behoefte aan structuur – en ChatGPT ook. Vertel hem dus duidelijk wat je van hem verwacht. Geef aan hoeveel pagina’s je boek telt, en hoeveel tekst je nodig hebt per pagina. Heb je nog speciale wensen, vermeld die dan ook. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat ChatGPT in een bepaalde stijl moet schrijven of moet beginnen met ‘er was eens’. Of dat de tekst op rijm moet zijn, en welk rijmschema dan gehanteerd moet worden. Wij herhalen nog eens dat ChatGPT de beste prentenboekenschrijver is, want na een zeker aantal woorden kan dat zomaar uit zijn geheugen gewist zijn.
Overige teksten
Voor ons boek zijn nog meer teksten nodig dan de tekst van het verhaal alleen. Denk maar eens aan de promotionele tekst op de achterflap, en – heel belangrijk – een titel. Bij die titel vragen we ChatGPT direct om een heleboel varianten, zodat we er zelf een kunnen kiezen. Wij gaan voor de titel ‘Kijk eens wat Yuki ziet’. De tekst is klaar, maar een prentenboek is natuurlijk niets zonder illustraties. Daar gaan we zo aan werken.
Illustreer je verhaal met DiffusionBee
Er zijn tegenwoordig talloze AI’s waarmee je foto’s of plaatjes kunt genereren. In dit artikel gaan we aan de slag met de AI DiffusionBee. Zonder technische kennis (en zonder enig tekentalent) maak je met deze software unieke illustraties. Het werkt lokaal op je computer, wat betekent dat je geen internet nodig hebt om het te gebruiken. Bovendien worden je gegevens en afbeeldingen niet online gedeeld of opgeslagen op externe servers. DiffusionBee is gratis, en dat maakt het toegankelijk voor iedereen die creatief wil experimenteren met kunstmatige intelligentie.
Voor deze workshop maken we gebruik van DiffusionBee 2.5.3. Download deze via Github. Kies de .dmg die geschikt is voor jouw Mac. Let op: op de website van de app vind je nog niet meest recente versie.
AI’s die plaatjes genereren, hebben op dit moment nog een nare tekortkoming die juist bij een prentenboek slecht uitkomt: ze kunnen niet of nauwelijks twee keer exact hetzelfde personage genereren
in een andere setting. Dat is lastig bij een boek waarin je toch consistentie verwacht. Opgebiecht: we maakten dit artikel met de nodige voorkennis. Daarom zijn wij al voorbereid op wat er nu komen gaat. Onze Yuki groeit in het verhaal op van pup tot volwassen hond en ziet er dus sowieso steeds net even anders uit. Er zijn meer creatieve manieren om dit probleem te omzeilen. Stel je voor, je hoofdpersoon is een kameleon die steeds van kleur verandert. Een tijdreiziger met steeds een andere outfit. Een superheld met eindeloos veel alter ego’s. Nog een tip: vraag gewoon aan ChatGPT hoe je dit probleem kunt oplossen!
Open DiffusionBee
Open de app DiffusionBee – de allereerste keer dat je dit doet, zal je Mac hiervoor om toestemming vragen. Klik links in de zijbalk op ‘Models’ en download het model ‘FLUX.1-schnell’. Je bent nu klaar voor de start.
Text to image
DiffusionBee heeft allerlei gereedschappen; wij gaan aan de slag met ‘Text to image’. Hierbij omschrijf je wat je wilt zien, waarna de app het omzet in beeld. Klik linksboven op het icoon met het landschapje.
Vul je prompt in
Linksboven vul je een prompt in. Vergeet nog even je prentenboek en schrijf (in het Engels) op wat je op een illustratie zou willen zien, om eens te ervaren wat de AI kan. Klik op ‘Generate’ (en haal een bak koffie).
Terug naar je prentenboek
Uitgespeeld? Neem dan nu een scène uit je prentenboek, en beschrijf in je prompt hoe je je die verbeeldt. Gebruik hiervoor Engelse spreektaal. Geen detail is hierbij te gek! Lees ook de ‘Tip vooraf’ die we hierboven noemen.
Model en meer
Onder de prompt kiezen we ‘FLUX.1-schnell’ als model. Wij houden de ‘Aspect Ratio’ op ‘Square’, voor vierkante plaatjes. Bij ‘Number of images’ kies je het aantal plaatjes dat gemaakt moet worden; meer duurt langer.
Stijl
Klik onder ‘Styles’ op ‘All’ en kijk welke stijl je wilt gebruiken. Experimenteer gerust – als jij een ‘Dystopian’- of ‘Dark Fantasy’-prentenboek wilt, is dat helemaal oké. Wij gaan echter voor ‘Colored Pencil Art’. Klik ten slotte op ‘Generate’.
Actions
Zit er iets van je gading bij? Via de knop ‘Action’ kun je de afbeelding opslaan (via ‘Save Image’). Wil je een hogere resolutie van het plaatje, dan kun je in dit menu ook kiezen voor ‘Send to Upscaler’.
Alle scènes
Zo doorloop je alle scènes in je boek – en vergeet ook zeker niet om een mooie afbeelding te maken voor de cover. Probeer de omschrijving van je karakter zo consistent mogelijk te houden en werk steeds in dezelfde stijl.
Maak je prentenboek in Pages
Je hebt je tekst. Je hebt je plaatjes. Nu is het tijd om alles bij elkaar te brengen en er een boek van te maken. Wij doen dat in Pages, want dat staat gratis op iedere Mac en is lekker eenvoudig in gebruik. Maar niets houdt je tegen om je boek te maken in een opmaak-app zoals Canva, of om het af te laten drukken als digitaal fotoboek. Wat voor jou het prettigst werkt!
Niet verplicht, maar wel leuk: we willen ook nog wat ornamentjes om de tekst mee te versieren. Hoewel DiffusionBee niet tien afbeeldingen kan maken met steeds hetzelfde personage, kan hij wel één afbeelding maken met daarin hetzelfde personage in veelvoud. In je prompt vraag je om een ‘character sheet’ met je personage in veelvoud in diverse houdingen. Omschrijf je personage duidelijk! Je kunt dezelfde stijl gebruiken als de rest van je illustraties, maar dat hoeft niet per se. Je krijgt vervolgens een soort stickervel met je personage.
Begin met een leeg boek
Maak een nieuw document aan in Pages. Kies hierbij voor het sjabloon ‘Leeg boek liggend’ en klik op ‘Maak aan’. Typ alvast een werktitel op de omslag, alle verdere pagina’s mag je verwijderen.
Net een echt boek
Klik rechtsboven op ‘Document’ en vink daaronder ‘Naast elkaar liggende pagina’s’ aan. Via ‘Voeg pagina’s toe’ voeg je lege pagina’s toe. Zo krijg je een overzicht met de omslag als rechterpagina, net zoals in een echt prentenboek.
Plaatje
Pagina 2 laat je blanco, op pagina 3 plaats je de titel en extra info (spiek in een echt boek!). We beginnen op pagina 4. Je kunt je DiffusionBee-plaatjes vanuit Finder in je document slepen en positioneren aan de hand van de hulplijnen.
Tekstje
Klik op de menubalk op ‘Tekst’ en versleep het tekstvak naar de rechterpagina, waar je het positioneert. Pak nu de tekst erbij die ChatGPT gemaakt heeft, en plak die in het tekstvak.
Opmaak
Die tekst mag wel wat groter: klik op het kwastje rechtsboven. Via ‘Tekst’ selecteer je een lettertype en het formaat. Zet de ‘Afstand’ op ‘Dubbel’. Plaats je cursor in de eerste regel en ga vervolgens voor een ‘sierhoofdletter’.
Vul je boek
Om de tekststijl te behouden, kopieer je het tekstblok en plak je het met Shift+Option+Cmd+V op een volgende pagina. Nieuwe tekst erin, sierletter aan en klaar. Je kunt ook pagina’s dupliceren – zie bol 1, ‘dupliceren’. Zet het plaatje erbij en vul je boek.
Omslag
Sleep de afbeelding voor de cover naar de omslagpagina van je boek. Wij maken die paginavullend door de hendels te verslepen. Voeg een tekstblok toe voor de titel die je via ChatGPT gemaakt hebt.
Titel
Pas het lettertype aan van de titel. Valt de tekst te veel weg tegen de achtergrond, selecteer dan het tekstvak en klik op het tandwiel rechts. Wat spelen met contouren of schaduwen doet wonderen.
Details
Zet de puntjes op de i. Wij versieren de tekst bijvoorbeeld met de poppetjes die we gemaakt hebben (zie het kader met ‘Nog één taakje in DiffusionBee’ ). Vergeet ook de tekst op de achterflap niet!