Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 166De geheime functies van iOS 18 🔥
iCreate 166

Ontwerp alles wat je je maar kunt bedenken met Canva

Ontwerp alles wat je maar wilt met Canva. Ga aan de slag met handige sjablonen, of werk vanaf een blanco canvas. Ontdek alle opties!
Canva
Icon voor Apps
Apps
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
36 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Met de iCreate Academy haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten! Al vanaf slechts 4,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops.

Canva is een fantastische online dienst waarmee je in een handomdraai prachtige grafische designs maakt. Afbeeldingen,­­ posters, presentaties, social media-berichten, visitekaartjes,­­ uitnodigingen,­­­ infographics­­­ en wat je je verder maar bedenken kunt: alles is mogelijk.

Meer over Canva

Start met een kant-en-klare sjabloon dat je tot in het kleinste detail personaliseert.­­ Of begin met een blanco canvas. Dat zal zich dan ongetwijfeld­­­ binnen de kortste keren vullen, want er is een uitgebreide bibliotheek­­­ met allerlei afbeeldingen, illustraties,­­­ icoontjes­­ en lettertypen, of gebruik je eigen beeldmateriaal.­

Het beste van Canva? Het is supergemakkelijk te gebruiken, ook als je geen enkele ervaring hebt met grafisch ontwerpen. Toch heb je al snel erg professioneel ogende resultaten. Het is dan ook niet vreemd dat zelfs marketeers en (kleine) bedrijven Canva omarmen. Of je nu een feestje met alles erop en eraan plant, je social media wilt opleuken, of gewoon creatief bezig wilt zijn: Canva­­­ heeft alles wat je nodig hebt om al jouw ideeën tot leven te brengen. Maak een gratis account aan en ga van start!

Canva

In deze feature gaan we aan de slag met de gratis versie van Canva: waarschijnlijk heeft die al alles wat je nodig hebt. Loop je na een tijdje toch tegen de grenzen van Canva aan, dan is er nog een premium versie beschikbaar. Canva vind je via www.canva.com en werkt compleet in de browser. Overigens heeft de dienst ook een eigen app voor iPhone, iPad en Mac.

Een goede start: werken met sjablonen

Niets is zo intimiderend als een blanco canvas dat je vragend aanstaart. Gelukkig heeft Canva sjablonen voor zo’n beetje alles wat je je maar kunt bedenken – en meer dan dat. Het zijn er zó veel, dat het maken van een keuze alsnog intimiderend­­­ is. In de sjablonen is al veel werk voor je gedaan, en je kunt alles aanpassen om je project toch persoonlijk te maken. Dit geeft al een mooie indruk van wat er kan met Canva. We starten met een kleine rondleiding en gaan dan aan de slag met een van die vele sjablonen.

ftr_canva_sjablonen
ftr_canva_sjablonen
1

Sjabloon

Zoek in de duizenden sjablonen naar dat wat je wilt gaan maken. Wij hebben gezocht naar ‘Filmkaartje’, daarvoor hebben we uiteindelijk de bovenstaande sjabloon gevonden. Klik op ‘Pas deze sjabloon aan’.

ftr_canva_sjablonen
2

Plaatje

De filmband vinden we wat ouderwets. Klik op dit element en op het prullenbakje, of duw op backspace. Klik daarna in de zijbalk links op ‘Elementen’ en zoek naar iets geschikters: wij missen hier popcorn!

ftr_canva_sjablonen
3

Illustratie

Onder ‘Illustraties’ vind je vast iets van je gading. Klik op een element om het toe te voegen.­­­ Sleep het naar de juiste plek, en bepaal ook het formaat en de rotatie met de hendels. Wel jammer dat de rode verpakking wegvalt.

ftr_canva_sjablonen
4

Speel met de kleuren

Bij veel illustraties kun je met de kleuren spelen – hier ook. Houd de illustratie geselecteerd en klik op de bijbehorende kleurenblokjes bovenin om ze aan te passen. Of denk even andersom, en verander­­ de achtergrondkleur. Alles kan!

ftr_canva_sjablonen
5

Werk aan de tekst

De teksten kunnen nog wel een vleugje eigenheid gebruiken. Verander ze sowieso in teksten die meer toepasselijk zijn. Met de diverse gereedschappen bovenin zet je het lettertype, de kleur en het formaat naar je hand.

ftr_canva_sjablonen
6

Extra tekst

Heb je ergens meer tekst nodig? Via de twee vierkantjes met het plusje kun je een al bestaand­­­ tekstblok dupliceren. Of voeg een heel nieuw tekstblok toe via de Tekst-knop in de zijbalk.

ftr_canva_sjablonen
7

Animatie

Ga je de uitnodiging digitaal versturen, dan houdt niets je tegen om een animatie toe te voegen. Selecteer een tekst of ander element en klik bovenin op ‘Animeren’. Probeer verschillende stijlen uit tot je iets leuks vindt.

ftr_canva_sjablonen
8

Delen

Als je eenmaal tevreden bent, ga je naar ‘Delen>Downloaden’ en kies je het formaat om je creatie in op te slaan. Van de sjabloon is maar weinig over. Had je niet beter met een blanco canvas kunnen beginnen? Dat gaan we zo doen!

Maak zelf een filmposter vanaf nul

In Canva kun je ook beginnen met een blanco werkblad, om zo te maken wat je maar wilt. Wij maken een filmposter.

Het ontwerpen van een filmposter is niet alleen­­­ superleuk, maar ook bijzonder creatief: je combineert­­­ beeld, kleur en letters om iets te vertellen. Het is dan ook jouw kans om een heel avontuur op één plaatje te vangen.

Of je nu houdt van simpel en strak of van iets wat echt opvalt, met een filmposter kun je helemaal losgaan. Hiervoor heeft Canva natuurlijk talloze sjablonen, maar wij beginnen met een blanco canvas, en bouwen de poster van A tot Z op. Zo leer je de belangrijkste gereedschappen van Canva kennen. We gaan achtereenvolgens aan de slag met beeld, tekst en extra elementen.

Beeld

ftr_canva_beeld
1

Sjabloon

We gaan bij de sjablonen van Canva toch nog op zoek naar ‘filmposter’. Je mag best even door de resultaten scrollen ter inspiratie. Maar klik daarna vooral op het lege vlak linksboven om te beginnen met een lege poster.

ftr_canva_beeld
2

Foto kiezen

Canva heeft een uitgebreide fotocollectie. Ga naar ‘Elementen’, voer je zoekwoord in en kijk onder ‘Foto’s’. Geef bij ‘Filters’ in het zoekvenster­­ rechts aan dat je verticale afbeeldingen zoekt.

ftr_canva_beeld
3

Of uploaden

Vind je niet wat je zoekt, dan kun je zelf ook een afbeelding uploaden via ‘Uploads>Bestanden uploaden’. Kies iets uit je eigen fotobibliotheek, of plunder unsplash.com voor gratis stockfoto’s.

ftr_canva_beeld
4

Positie

Klik op je afbeelding of sleep hem naar je canvas. Het is een kwestie van slepen en aan de hendels trekken om de afbeelding op de juiste plek te krijgen. Ook via de ‘Positie’-knop bovenin kun je het een en ander netjes ordenen.

ftr_canva_beeld
5

Effecten

Klik bovenin op ‘Foto bewerken’ om je kiekje wat extra’s te geven. Links onder ‘Effecten’ vind je allerlei gereedschappen. Wij houden het bij een filtertje (‘Luna’), maar met ‘Magic Edit’ voeg je met net zoveel gemak een ufo toe.

ftr_canva_beeld
6

Aanpassen

Voor de iets kleinere verbeteringen klik je naast ‘Effecten’ op ‘Aanpassen’. Hier pas je bijvoorbeeld witbalans, licht en textuur aan. Via ‘Gebied selecteren’ kies je of je de voorgrond, de achtergrond of de hele afbeelding wilt tweaken.

Afbeelding

Voor de filmposter kun je aan de slag met je eigen materiaal. Liever met dezelfde afbeelding werken als wij? Je downloadt hem via deze link.

Tekst

ftr_canva_tekst
1

Typ een titel

Wat mag er niet ontbreken op een filmposter? De titel natuurlijk! Klik links op ‘Tekst’ en dan op ‘Voeg een tekstvak toe’. Doe dat voor ieder woord in de titel – zo kun je ze los van elkaar bewerken.

ftr_canva_tekst
2

Lettertype

Selecteer een van de woorden in je nieuwe tekstvakken. Klik op het menu met het huidige lettertype om een menu met lettertypes te openen. Via de filter in het zoekveld kun je je beperken tot de gratis varianten.

ftr_canva_tekst
3

Effecten

Wij kiezen het lettertype ‘Lemon Tuesday’ en klikken dan op ‘Effecten’. Omdat het lettertype al vrij uitgesproken is, houden we het rustig qua stijl. Kies ‘Omh. brengen’ en zet de ‘Intensiteit’ op 50. Wij doen dit alleen bij het woord ‘Merino’.

Kies het juiste lettertype

Canva biedt een enorme lijst aan lettertypes en bij dit project kun je ook eens kiezen voor de meer buitenissige varianten. Natuurlijk kies je voor een groot lettertype dat in één oogopslag te ontcijferen is. Maar misschien is dat niet eens het belangrijkste! Het kiezen van het juiste lettertype voor een filmposter is cruciaal, omdat het lettertype veel meer doet dan alleen tekst weergeven; het draagt bij aan de algehele sfeer, emotie en boodschap. Elk lettertype heeft zijn eigen karakter, en de keuze­­­ ervan kan je publiek flink beïnvloeden. Zo kan het juiste lettertype direct een sterke eerste indruk maken en interesse wekken. Plus het kan ook hints geven over het plot of de toon van de film.

Een horrorfilm kan zoal baat hebben bij gotische, onheilspellende lettertypen. Terwijl een licht en speels schreeflettertype weer veel beter past bij een genre als romantische komedie. Gebruik je het andersom, dan voelt dat vreemd: het hoort niet zo. Dat is overigens niet alleen het geval bij filmposters, maar eigenlijk bij alle soorten teksten. Pijnlijk voorbeeld: ondergetekende komt uit een dorp dat ooit het landelijke nieuws haalde door het extreem lollige lettertype Comic Sans te gebruiken op … een oorlogsmonument. Die situatie op zich kan dan weer wel in een tragikomedie.

Meer lettertypen

Met Canva’s standaard gereedschappen voor het lettertype kom je al een heel eind. Wil je toch iets creatievers, dan kun je ook werken met Canva-apps. Dit zijn plug-ins met extra functies. Op de laatste pagina van deze feature leggen we uit hoe en wat, én verklappen we onze favorieten. Een daarvan is TypeGradient, voor teksten met een mooi kleurverloop. Andere apps in dit genre zijn TypeCraft en Magic Morph (deze laatste is betaald).

Extra elementen

De filmposter kan nog wel wat extra’s gebruiken. Daar heeft Canva meer dan genoeg elementen voor.

Je poster is in grote lijnen klaar, maar er mist nog wat. Googel maar naar filmposters. Of spiek bij de sjablonen van Canva. Je ziet dan dat er nog teksten ontbreken: een citaat uit de film of een review, de acteurs, de datum, de regisseur. En wat beeldelementen en een beetje sfeer.

Beeld

ftr_canva_element
1

Zwart kleurverloop

De onderkant van de poster mag ietwat donkerder.­­­ Zoek bij ‘Elementen’ naar ‘zwart kleurverloop rechthoek’. Er zijn er verschillende: zet er een (met wat passen en meten) onderaan in de poster, zodat die subtiel naar donker kleurt.

ftr_canva_element
2

Nog een tekstje

Nu de onderkant van de poster donkerder­­­ is, kun je daar ook teksten plaatsen in de kleur wit: die steken dan wat beter af tegen de achtergrond. Denk aan een datum of credits. Kies voor een rustig lettertype.

ftr_canva_element
3

En nog een kleurverloop

Ook bovenaan voegen we een kleurverloop toe, maar nu op een andere manier. Ga specifiek op zoek naar deze ‘Rectangle Shape Gradient Vector’ en voeg hem toe. Hij is nu nog blauw en staat ondersteboven.

ftr_canva_element
4

Richting en kleur

Zet het kleurverloop helemaal bovenin: met de ronde pijltjes draai je het 180 graden in de juiste richting. Experimenteer met het formaat en de kleur: via het vakje ‘kleur’ bovenin open je het kleurenpalet.

ftr_canva_element
5

Aanbevelingen

Onze film is natuurlijk prijswinnend en daar showen we maar al te graag mee. Zoek naar deze krans (of iets wat erop lijkt) en voeg die enkele keren toe. De hulplijnen helpen je om ze netjes te ordenen.

ftr_canva_element
6

Tekst

Voeg nu nog de laatste tekstelementen toe aan de poster. Zet in de kransen van stap 5 bijvoorbeeld de namen van de (fictieve) prijzen die je gewonnen hebt. Met de plus-knop dupliceer je eenvoudig elementen.

ftr_canva_element
7

Lagen

Heb je een canvas met echt heel veel elementen, en ben je iets kwijt? Misschien is het achter een ander element verstopt. Klik op ‘Positie’ en klik in het paneel links op ‘Lagen’ voor een handig overzicht.

ftr_canva_element
8

Opslaan

Als je klaar bent met je ontwerp, wil je het natuurlijk opslaan op je Mac. Klik rechtsboven op ‘Delen>Downloaden’. Kies het bestandstype, bijvoorbeeld png, en klik ten besluit nogmaals op ‘Download’.

Maak een mock-up

Met een mock-up krijg je een voorproefje van hoe je project er in het echte leven uitziet. Met Canva zet je er zelf een in elkaar.

Hoe ziet je filmposter eruit als hij aan de muur hangt? Natuurlijk kun je hem uitprinten: zelf, of bij een copyshop. Misschien vind je zelfs een fotolijstje met het perfecte formaat. Maar dan ben je toch al snel heel wat euro’s verder. Je kunt ook een mock-up maken: dat is een digitale foto van iets wat nog niet echt bestaat. Dus, in plaats van de echte poster te maken, plak je een digitaal plaatje van de poster op een digitaal plaatje van een muur. En dat kan bijvoorbeeld met … Canva!

ftr_canva_mockup
1

Bureaubladachtergrond

Ga op Canva’s homepage naar ‘Een ontwerp maken’ en zoek naar ‘Bureaubladachtergrond’. Kies de bovenste en saaiste optie: gewoon een blanco canvas van 1920 x 1080 pixels groot. Liever een ander formaat? Ga je gang!

ftr_canva_mockup
2

Upload je poster

Ga naar ‘Uploads’ en upload de filmposter die je zojuist hebt gemaakt – of probeer het gerust uit met een ander plaatje. Je kunt de afbeelding overigens ook vanuit je downloads op het canvas slepen.

ftr_canva_mockup
3

Mock-ups

Selecteer je foto en klik bovenin op ‘Foto bewerken’. In het paneel links vind je allerlei bewerkingsopties. Scrol helemaal naar beneden: onder het kopje ‘Apps’ klik je daar op ‘Mockups’.

ftr_canva_mockup
4

De keuze is reuze

Er verschijnt nu links een lijst met mock-ups. Jouw poster staat straks op de plek waar nu steeds het getekende landschapje staat. Scrol door alle voorbeelden en kies een mockup waarin een staand plaatje het best past.

Instructiefoto: Schilderij
5

Schilderij

Zodra je op een mock-up klikt, wordt je eigen foto toegevoegd. Versleep de kaders van de mock-up zodat die het best uitkomt op je canvas. Zo zou je poster er in het echt uit kunnen zien, zelfs aan de schaduw is gedacht.

ftr_canva_mockup
6

Merchandise

Merchandise nodig? Dat kan! Met hetzelfde gemak zet je je poster op bijvoorbeeld een T-shirt of een tas. Bij de mok hier valt op dat zelfs aan de ronding is gedacht. Soms merk je dat een ander formaat canvas net wat beter matcht.

Lijsten en rasters

Ben je aan het werk op een canvas, dan vind je onder het kopje ‘Elementen’ de onderdelen­­­ ‘Lijsten’ en ‘Rasters’. Die werken­­­ eigenlijk hetzelfde als mock-ups: op de plek van het landschapje plaats je jouw kiekje, zodat dit een mooie omkadering­­­­ of uitsnede krijgt. Dit oogt wel minder levensecht dan een mock-up.

De leukste apps voor Canva

Met deze apps til je je designs naar een nog hoger plan. Je kiest zelf wat je nodig hebt.

Je hebt de basis van Canva nu een beetje onder de knie. Maar er is meer! Canva heeft ook nog een hoop ingebouwde apps (een soort plug-ins) voor het verbeteren van je designs. Sommige daarvan zijn gemaakt door andere ontwikkelaars. Als je specifieke zaken wilt ontwerpen, dan kom je al snel uit bij deze apps. Als je naar de homepage van Canva gaat, en dan links op ‘Apps’ klikt, worden ze overzichtelijk gepresenteerd. Klik er één aan en klik op ‘Gebruik in een nieuw/bestaand ontwerp’ om ermee aan de slag te gaan. Wij zetten alvast onze favorieten voor je op een rij.

ftr_canva_typegradient
1

TypeGradient

Misschien koester je warme herinneringen aan WordArt in Word. Of misschien denk je nu: waar is dat eigenlijk gebleven? Je kunt je anno 2024 uitleven met de TypeGradient-app in Canva. Je kiest een van de talloze lettertypes, voert je tekst in en dan kun je ermee spelen. Zo maak je een prachtig kleurverloop, waarbij je zelf de kleuren en de hoek van het verloopje bepaalt. Dan nog even wat details instellen zoals de uitlijning, en je kunt je knallende tekst toevoegen aan je design.

2

Animeify

Kun je niet tekenen? Dat hoeft echt niemand te weten. Met Animeify worden je foto’s omgezet in prachtige­­­ Japanse stijl anime-illustraties. Upload je foto en wacht een paar seconden af terwijl ‘the magic happens’. We zijn iedere keer weer onder de indruk van de resultaten. Krijg je toch niet helemaal­­­ wat je wilt? Probeer het gewoon nog een keer, met dezelfde foto. Er komt dan een resultaat uit dat weer net even anders is.

ftr_canva_magicmedia
3

Magic Media

Magic Media is het AI-paradepaardje van Canva. Beschrijf in ten minste een woord of vijf wat je wilt zien: een panda op een fiets in een stad, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Daaronder kies je de stijl: wordt het neon, glas-in-lood of misschien toch dromerig? Vergeet ook niet de beeldverhouding. Je krijgt vijftig gratis credits; wil je meer, dan moet je upgraden naar Pro.

ftr_canva_
4

Sketch to life

Of deze app echt nuttig is, valt te betwijfelen. Maar probeer hem zeker even uit, want het is gewoon grappig. Op een blanco blaadje schets je grofweg wat je wilt zien. Dat mag heel beroerd, met de muis op je Mac wordt dit sowieso beroerd. Daaronder beschrijf je je tekening ook met wat woorden.­­­ De app telt die dingen bij elkaar op, en komt dan met een afbeelding die vaak behoorlijk goed in de juiste richting zit.

5

CanWave

Wie weleens op onze website komt, ziet daar veel handige Apple-tips staan. Maar een afbeelding van een iPhone is ook maar zo niksig, daar hoort een mooi achtergrondje bij. Een van onze favoriete methodes daarvan is CanWave. Daarmee­­­ maak je een subtiele golfvorm in twee kleuren. Geef aan hoeveel laagjes je nodig hebt, of de golf solide of transparant moet zijn. Zijn ‘waves’­­­ niet helemaal jouw ding? Er is ook een CanBlob-app die – juist – blobvormen maakt.

ftr_canva_oragamify
6

Origamiify

Qua origami komen wij niet veel verder dan een papieren vliegtuigje dat al snel zielloos ter aarde stort. Aan een kraanvogel (of duizend) durven wij ons dan ook niet te wagen. Maar deze Canva-app draait er zijn hand niet voor om. Voer hem een plaatje, en hij maakt er binnen enkele tellen een origami versie van. Of in ieder geval iets wat met papierkunst te maken heeft.

Apps opruimen

Alle apps die je activeert, verschijnen linksonder in Canva. Je kunt ze daar aanklikken om ze te gebruiken. Worden­­ het er te veel, of zitten er apps bij die je nooit gebruikt, dan kun je ze natuurlijk altijd nog opruimen. Hiervoor open je de app in kwestie. De app verschijnt dan links in een zwarte balk. Klik bovenin op de drie puntjes en klik op ‘Uit je apps verwijderen’.