Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple-bedieningspaneel: 6 knoppen die je móet hebben

Apple bedieningspaneel aanpassen iPhone
Download:
N.v.t.

Het bedieningspaneel van je Apple-apparaten is opgebouwd uit allerlei sneltoetsen die je zelf kunt aanpassen. Bluetooth, wi-fi, de schermhelderheid – dankzij dit paneel heb je knoppen voor opties als deze direct binnen handbereik. En dit is handig, omdat je zulke functies regelmatig in- en uitschakelt.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Als je graag meer wilt lezen over dit bedieningspaneel, ben je op het goede adres. In dit artikel leggen we namelijk niet alleen uit hoe je het bedieningspaneel opent, maar ook hoe je ‘m compleet naar je eigen voorkeuren personaliseert. En als kers op de taart stellen we je voor aan zes knoppen voor je bedieningspaneel die je niet kunt missen! Zo kun je het Apple bedieningspaneel aanpassen.

Zo open je het bedieningspaneel

Het openen van je bedieningspaneel is zo gepiept, maar verschillende apparaten en modellen vragen ook om verschillende tactieken. Heb je een iPhone met een thuisknop? Dan werkt het als volgt:

  • Veeg omhoog vanaf de onderkant van je scherm. Het bedieningspaneel is nu geopend.
  • Sluit het bedieningspaneel af door op de lege ruimte boven het paneel te tikken of door op de thuisknop te drukken.

Voor ieder met een iPhone zonder thuisknop of een iPad, geldt het volgende:

  • Veeg rechtsboven op het scherm (ongeveer op het icoontje dat je batterijniveau weergeeft) naar beneden. Het bedieningspaneel is nu geopend.
  • Sluit het bedieningspaneel af door op de lege ruimte onder het paneel te tikken of door naar boven te vegen.

Het bedieningspaneel op de Mac zit net wat anders in elkaar. In dit artikel vind je een korte uitleg.

bedieningspaneel overzicht

Het Apple-bedieningspaneel aanpassen, hoe doe je dat?

Ook het aanpassen van een bedieningspaneel op een Apple-apparaat is gemakkelijk. Je moet alleen even de volgende stappen volgen:

  • Ga via je toestel naar ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Er is nu een compleet overzicht van alle mogelijke knoppen voor je bedieningspaneel verschenen.
  • Tik op het groene plusje van een regelaar en er wordt een knop toegevoegd aan je bedieningspaneel. Verwijder een regelaar uit je paneel door op het rode minstreepje te tikken.
  • Open het bedieningspaneel en je ziet dat de nieuwe knoppen zijn toegevoegd.

Apple bedieningspaneel aanpassen

Nu je het bedieningspaneel volledig onder de knie hebt, introduceren we zes onmisbare knoppen die je hieraan kunt toevoegen.

1. Energiebesparingsmodus

Het is lastig wanneer je een dagje op stap gaat en je ondertussen geen kans hebt om je iPhone op te laden. Hierdoor moet je namelijk gokken of de batterij het de hele dag volhoudt. In zulke gevallen komt de ‘Energiebesparingsmodus’ van pas.

Nadat je deze functie via je bedieningspaneel hebt geactiveerd, zal je batterij langzamer leeglopen dan normaal. Dit komt doordat je apparaat een aantal minder belangrijke functies tijdelijk uitschakelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het  automatisch ophalen van e-mails en apps die zich op de achtergrond verversen.

2. Tekstgrootte

De teksten in apps kunnen qua grootte enorm verschillen. Enerzijds zie je de kleine lettertjes in de ene app over het hoofd ziet. Anderzijds kunnen de koeienletters in een andere app juist iets te veel van het goede zijn. Gelukkig kun je dit per app aanpassen met de regelaar Tekstgrootte.

Tik alleen op ‘Tekstgrootte’ in het bedieningspaneel en er verschijnt vanzelf een regelaar waarmee je kan in- en uitzoomen.

bedieningspaneel tekstgrootte

3. Horen

Met de ‘Horen’-knop in je bedieningspaneel haal je alles uit de microfoon van je Apple-product. Hiermee kun je bijvoorbeeld AirPods met je apparaat verbinden om live geluiden om je heen beter te horen – Apple noemt dat live luisteren. Ook interessant: met ‘Horen’. kun je achtergrondgeluiden activeren. Lijkt dat laatste je wel wat? Lees dan hoe je van deze iOS 15-functie helemaal zen wordt.

4. Schermopname

Het is welbekend hoe je een schermafbeelding maakt met je iPhone, maar heb je ook ooit van een schermopname gehoord? Dit doet precies wat het zegt: door deze regelaar te activeren, maakt je toestel een video-opname van je scherm. Deze knop wordt in de instellingen van het bedieningspaneel simpelweg aangeduid als ‘Schermopname’.

Tik op de knop in het bedieningspaneel om de schermopname te activeren. Ben je klaar met je filmpje, dan schakel je de schermopname uit door weer op deze knop te tikken. De video wordt bewaard in de app Foto’s.

5. Codescanner

Met de ‘Codescanner’ kun je gemakkelijk QR-codes scannen. Dit kan uiteraard ook met de reguliere camera van je toestel, maar deze laat nog veel te wensen over. Hij is namelijk niet altijd even effectief, dus het gebruik van een codescanner die geoptimaliseerd is om QR-codes te scannen is veel aantrekkelijker.

Voeg de regelaar toe aan je bedieningspaneel, tik op het icoontje, en de codescanner verschijnt vanzelf.

6. Shazam (voor muziekherkenning)

muziekherkenning iPhone shazam

Hoor je op de radio of tv een liedje? En wil je weten van wie het is en hoe het heet? De app Shazam biedt al jaren uitkomst, maar Shazam ‘leeft’ nu ook als knop in het bedieningspaneel. Hiervoor voeg je de knop Muziekherkenning toe. Zodra je een onbekend liedje wilt herkennen, duw je op de knop en laat je je iPhone enkele seconden mee luisteren!