Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Kom tot rust met de achtergrondgeluiden van je Mac

Achtergrondgeluiden Mac
macOS Ventura
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Met macOS Ventura heeft je Mac wat ingebouwde achtergrondgeluiden gekregen. Deze zijn bedoeld om ongewenste omgevingsgeluiden te verdringen, afleiding te verminderen en je te helpen concentreren. Misschien dat een van de drie soorten ruis bij je past, maar er zijn ook geluiden voor regen, de oceaan en een stromend beekje. Wil je ze eens proberen? Lees hier hoe je de geluiden activeert en naar je hand zet.

Achtergrondgeluiden Mac

1 Toegankelijkheid

Achtergrondgeluiden Mac

Apple beschouwt de achtergrondgeluiden als toegankelijkheidsfunctie, maar eigenlijk heeft iedereen er wat aan. Open daarom de app ‘Systeeminstellingen’, scrol in de kolom links naar beneden en klik op ‘Toegankelijkheid’.

2 Activeren

Achtergrondgeluiden Mac

Zoek in het menu rechts naar het kopje ‘Horen’ en klik daaronder op ‘Audio’. Wij moeten helemaal onderaan zijn, bij de sectie – hoe kan het ook anders – ‘Achtergrondgeluiden’. Klik daar op de eerste schakelaar om de functie te activeren.

3 Achtergrondgeluiden

Achtergrondgeluiden Mac

Niet schrikken – er speelt meteen een geluid af. Is dit niets voor jou? Klik dan op ‘Kies’. Nu verschijnt er een lijst met de zes beschikbare achtergrondgeluiden waaruit je kunt kiezen, waaronder het geluid dat je nu hoort.

De eerste drie geluiden zijn ieder een variant van ruis. Zo heb je donkere en lichte ruis, maar ook gebalanceerde ruis. Nu kunnen we wel de verschillen in frequenties uitleggen, maar even luisteren schetst een duidelijker beeld.

Geeft al die ruis je juist hoofdpijn? Probeer de natuurlijke geluiden. Van een regenbui of stromend water worden wij namelijk de kalmte zelve. Er zijn zelfs oceaangeluiden – hoef je niet eens een schelp tegen je oor te houden.

4 Kiezen maar

Achtergrondgeluiden Mac

Heldere ruis, regen, stromend water – klik gerust op alle achtergrondgeluiden om ze te proberen. Is er een waar je zen van wordt? Verwijder de rest dan met het prullenbakje en ‘Verwijder’. Klik daarna op je gekozen geluid en ‘OK’.

5 Volume

Achtergrondgeluiden Mac

Sorry, wat zeg je? Kan het volume wat zachter? Daarvoor versleep je het witte schakelaartje bij ‘Volume voor achtergrondgeluiden’. Hoe verder naar links, hoe lager het volume – en het tegenovergestelde natuurlijk.

6 Stilte in de zaal

Achtergrondgeluiden Mac

Zit je niet achter je Mac, dan is het geluid onnodig. Activeer de schakelaar bij ‘Zet achtergrondgeluiden uit wanneer de Mac niet wordt gebruikt’. Zodra het toegangsscherm of de schermbeveiligingsmodus aan staat, wordt het stil.

7 Bedieningspaneel

ws_achtergrondgeluiden

Je kunt de functie ook in het bedieningspaneel zetten, zodat je het geluid voortaan sneller inschakelt. Open Systeeminstellingen, klik links op ‘Bedieningspaneel’ en scrol naar ‘Horen’. Activeer daar ‘Toon in bedieningspaneel’.

8 Even kijken

ws_achtergrondgeluiden

Het bedieningspaneel open je door rechtsboven in de hoek van je Mac te klikken, specifiek op het icoontje met de twee regelaars. Onder in dat paneel staat nu een icoontje met een oor. Klik hierop, daarna op ‘Achtergrondgeluiden’.

9 Sneller dan ooit

ws_achtergrondgeluiden

In dit paneel kun je het achtergrondgeluid en volume kiezen. Dat gaat dus een stuk sneller – je hoeft niet weer heel Systeeminstellingen te trotseren. Heb je meerdere geluiden gedownload, dan kun je hier zelfs meteen wisselen.

Luisteren met je iPhone

De achtergrondgeluiden hebben recent pas hun debuut gemaakt op de Mac, maar je iPhone kent ze al wat langer. Al moet je wel even zoeken waar ze zijn: ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel>Achtergrondgeluiden’ en activeer de schakelaar bovenin. Tik vervolgens op ‘Klank’ om je achtergrondgeluid te kiezen – de opties zijn hetzelfde als op je Mac. Tik op je favoriet.

Ga daarna terug met ‘Vorige’. Nu kun je nog wat instellingen aanpassen, zoals het volume en of je het achtergrondgeluid nog steeds wilt horen als je andere media afspeelt. En niet te vergeten: of het geluid automatisch moet worden uitgeschakeld wanneer je toestel is vergrendeld en je hem dus niet gebruikt.