Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sporten met de Apple Watch: zo haal je alles uit je work-out

Ben je een fanatieke sporter en heb je een iPhone? Dan is een Apple Watch de beste sportcoach die je je maar kunt wensen.
Apple Watch sporten
Icon voor watchOS
watchOS
Icon voor Apple Watch
Apple Watch
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
12 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Work-out: dé app voor sporters

Er zijn veel apps voor de Apple Watch, maar de belangrijkste­­­ voor sporters is Work-out. In deze Watch-app vind je allerlei soorten work-outs voor vrijwel elke sport die je maar kunt bedenken. Uiteraard vind je er ook meerdere work-outs voor binnensporten en de fitness-machines. Zo zijn er onder andere opties voor hardlopen, fietsen en zwemmen. Maar je vindt er ook work-outs voor krachttraining, core-training, Yoga, Tai chi en nog veel meer.

1

Work-out starten

Om een work-out te starten op je Apple Watch druk je eerst op de Digital Crown (dit is de ronde knop aan de zijkant). Vervolgens tik je in het app-overzicht dat tevoorschijn komt op het icoon met het rennende mannetje. Scrol vervolgens door de lijst en kies de work-out die je wilt starten, bijvoorbeeld ‘Binnen fietsen’.

Je Apple Watch begint met aftellen en na drie seconden worden je gegevens getoond en bijgehouden. Je kunt deze countdown ook overslaan door op het scherm te tikken. Overigens zal je Apple Watch soms ook automatisch vragen of je bezig bent met een work-out. Dit doet hij bijvoorbeeld­­­ wanneer­­­ je een lange wandeling of flinke fietstocht­­­ maakt.

2

Work-out bekijken tijdens het sporten

Om tijdens het sporten de gegevens van een work-out te bekijken, til je gewoon je pols op. Je ziet dan onder andere de ringen met je activiteiten,­­­ de verstreken tijd, de afgelegde afstand, je gemiddelde­ tempo, het aantal verbrande­­­ calorieën en je hartslag. Door aan de Digital Crown te draaien of over het scherm te vegen, bekijk je nog meer gegevens.

De gegevens die je tijdens de work-out ziet, verschillen­­ afhankelijk­­­­ van de sport die je beoefent.­­­­ De onderdelen die er altijd staan, zijn de duur, de actieve­­­ calorieën (dit zijn de calorieën die je tijdens­­­ ­­­­­deze activiteit hebt verbrand) en de totale hoeveelheid calorieën. Helemaal onderaan­­­ vind je je hartslag.

3

Menu

Veeg je tijdens het sporten naar rechts op je Apple Watch, dan krijg je een aantal menu-opties te zien. Hier heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de work-out te stoppen of even te pauzeren. Ook kun je segmenten toevoegen wanneer je de work-out-gegevens van een specifiek gedeelte van je route wilt vastleggen.

4

Hartslagzones

Veeg je vanaf het hoofdscherm naar boven, dan zie je de hartslagzones. Veeg je nog een keer naar boven, dan verschijnen de bewegingsringen. De hartslagzones zijn niet bij elke work-out­­­­ te zien, maar bijvoorbeeld wel als je aan het fietsen bent.

5

Work-outweergave aanpassen

Elke work-out toont zijn eigen setje gegevens, maar sommige weergaven hiervan kun je naar wens aanpassen. Open hiervoor eerst eens de Work-out-app op je Apple Watch, veeg naar de work-out die je wilt doen en tik hierbij op het bolletje met de drie puntjes. Scrol nu helemaal naar beneden voor ‘Voorkeuren’ en kies voor ‘Work-out-weergaven’. Blader vervolgens door de verschillende weergaven.

Heb je de gewenste weergave gevonden? Tik hierbij op ‘Voeg toe’. Tik ten slotte op het pennetje naast deze weergave om de bijbehorende gegevens verder naar wens aan te passen.

6

Hartslagzones checken

Nog meer uit je training halen? Op de Apple Watch en iPhone kun je hartslagzones bekijken. Dit kan tijdens het sporten, maar ook rustig achteraf. Hartslagzones helpen je om je meer te richten op het verbeteren van je conditie of het verbranden van lichaamsvet.

De hartslagzones zijn voor ieder persoon verschillend en de Apple Watch wordt ook steeds beter in het inschatten van jouw specifieke­­­ zones. De meeste sporters willen tijdens het trainen in hartslagzone 2 of 3 blijven; hoger kan ook, maar doe dit nooit te lang.

Om de hartslagzones te bekijken tijdens het sporten, start je een work-out en wacht je tot de tijd begint te lopen. Daarna veeg je naar boven op je Apple Watch. Je krijgt dan de hartslagzones te zien en het witte pijltje geeft aan in welke zone je momenteel zit.

Bij sommige work-outs zie je ze niet, omdat ze daar minder relevant zijn. Zo zul je ze bijvoorbeeld bij krachttrainingen niet zien. Overigens­­­ vind je de gegevens ook op je iPhone, in de Conditie-app. Je moet dan op ‘Toon meer’ tikken bij het kopje ‘Hartslag’ van een work-out.

7

Maak een intervaltraining

Bij een intervaltraining loop je steeds sneller en neem je tussendoor wat herstelminuten. Vooral wanneer je net begint met sporten of nog conditie moet opbouwen, is dit een goede manier om te beginnen. Dit kun je instellen in de Work-out-app op de Apple Watch.

Open de app en tik op de drie puntjes bij bijvoorbeeld ‘Buiten hardlopen’. Vervolgens scrol je naar beneden en tik je op het pennetje bij een van de aangepaste work-outs met herhalingen en rustmomenten. Hier kun je de intervaltraining geheel naar wens aanpassen. Heb je alles ingesteld? Dan scrol je naar beneden en tik je op ‘Start work-out’.

Voeg meer work-outs toe

Wanneer je door de work-outs op je Apple Watch bladert, zie je dat er standaard een behoorlijk aantal wordt weergegeven. Staat jouw sport er niet bij? Dan kun je door alle beschikbare work-outs bladeren. Daarvoor moet je helemaal naar onderen scrollen en tikken op ‘Voeg work-out toe’. Blader vervolgens door alle aanwezige work-outs en kies de oefening die je wilt gebruiken.

Work-out beëindigen

Ben je klaar met je work-out? Dan voel je een trilling en hoor je een signaal. Je hoeft daarna niet per se te stoppen met sporten: ga gerust door als je dat wilt. Ben je na verloop van tijd toch écht klaar met je work-out? Veeg naar rechts over het scherm en druk op ‘Stop’. Wel blijft de hartslagmeter­­ nog drie minuten actief nadat je een work-out hebt afgerond.

Voltooide work-outs bekijken

Wil je weten welke work-outs je allemaal gedaan hebt de afgelopen periode? Dat kan! Pak je iPhone er maar bij. Open de Conditie-app op je iPhone en ga naar het tabblad ‘Overzicht’. Tik daarna naast ‘Geschiedenis­­’­­ op ‘Toon meer’. Hier kun je alle work-outs bekijken. Overigens vind je ook in de Gezondheid-app veel informatie­­­ over je voltooide work-outs.­­­ Tik daarvoor in de app op ‘Gegevens’ en onder ‘Categorieën’­­­ op ‘Activiteit’.

Handige functies voor fanatieke sporters

Voor de echt fanatieke sporters vind je hier vijf handige functies die zeker goed van pas gaan komen.

Apple Watch sporten
1

Een multisportwork-out maken

Doe je vaak een work-out die uit meerdere sporten bestaat? Denk bijvoorbeeld aan eerst een stuk hardlopen en dan een stukje fietsen. Dan kun je deze work-outs natuurlijk los van elkaar vastleggen, maar het is gemakkelijker om een zogeheten multisportwork-out te maken. De Apple Watch herkent daarmee automatisch wanneer je van work-out wisselt.

Om er een in te stellen, open je de Work-out-app op je Apple Watch. Als dit je eerste multisportwork-out is, dan tik je op ‘Multisportwork-out’ en kies je voor ‘Maak work-out aan’. Heb je al eens eerder een multisportwork-out gemaakt, dan tik je op de drie puntjes, scrol je naar beneden en kies je voor ‘Maak work-out aan’. Tik daarna op ‘Voeg toe’ en kies een activiteit.

Vervolgens kun je activiteiten blijven toevoegen door op ‘Voeg toe’ te tikken. Tik vervolgens op het tekstvak onder ‘Aangepaste titel’ en bedenk een naam voor je work-out. Tik aansluitend op ‘Maak work-out aan’ om hem te bewaren. Open daarna de Work-out-app, scrol naar multisportwork-out en tik op de drie puntjes. Tik vervolgens op de work-out die je net hebt gemaakt.

Apple Watch sporten
2

Daag je vrienden uit!

Heb je vrienden die ook veel sporten? Het is leuk om elkaar met de Apple Watch een beetje uit te dagen. Dan blijf je beiden actief en kun je er een onderlinge wedstrijd van maken.

Om de gegevens met je vrienden te delen, open je de Conditie-app op je iPhone. Daarna tik je op ‘Delen’ en kies je rechtsboven voor het pictogram met de twee poppetjes.­­­ Vervolgens tik je op ‘Nodig uit’ en voeg je jouw vrienden toe.

Apple Watch sporten
3

Start sneller met je work-out op de Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra heeft een speciale­­­ actieknop aan de zijkant. Aan deze knop kun je een eigen functie hangen, waaronder­­­ het starten van een work-out. Open daarvoor de Instellingen-app op je Apple Watch Ultra. Ga naar ‘Actieknop’, tik op ‘Taak’ en kies voor ‘Work-out’.

Siri hardlopen
4

Gebruik Siri om een work-out te starten

Vraag Siri om een work-out te starten. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil 8 kilometer hardlopen.’­­­ Maar je kunt ook specifieker zijn, zoals door het aantal calorieën dat je wilt verbranden te noemen. Begin bijvoorbeeld­­­ een work-out met je fiets door de spraakopdracht ‘Start een fietstocht­­­ van 300 calorieën’ te gebruiken.

Instructiefoto: Gesproken feedback instellen
5

Gesproken feedback instellen

Wil je niet steeds op je Apple Watch kijken tijdens het sporten? Stel gesproken feedback in voor belangrijke meldingen en je voortgang van je activiteitsringen. Om ‘Gesproken feedback’ in of uit te schakelen,­­­ open je de Instellingen-app op je Apple Watch en ga je naar ‘Work-out> Gesproken­­ feedback’.