Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Mindfulness: kom tot rust met de Apple Watch

Drukke dag op het werk? Adem in, adem uit. Je Apple Watch helpt je om rustig te worden – en te blijven.
ws_mindfulness_155
Icon voor watchOS
watchOS
Icon voor Apple Watch
Apple Watch
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Het is een typisch chaotische dag op het werk. De liften zijn stuk en je mag zestien verdiepingen­­­ met de trap naar boven. En tot overmaat van ramp hebben je collega’s alsnog de energie om een pingpongcompetitie uit te vechten. Ondertussen stapelen de deadlines zich op. Kortom: je moet even tot jezelf komen.

Je Apple Watch helpt je daarbij, met de app Mindfulness, voorheen bekend als Ademhaling. Een ademhalingsoefening vind je er nog steeds, maar in de loop der jaren is de app verder uitgebreid. Met een paar minuten per dag creëer je al wat rust in je leven – zonder dat iemand het merkt.

ws_mindfulness_155
1

Mindfulness

Open de Mindfulness-app op je Apple­­ Watch. Hier vind je drie onderdelen: ‘Gemoedstoestand’,­­­ ‘Reflectie’ en ‘Ademhaling’. Tik op Ademhaling: dit is het oudste onderdeel van de app, maar heeft sinds kort een nieuw ontwerp.

ws_mindfulness_155
2

Ademhaling

Ga er rustig voor zitten en lees de instructies­­­ op het scherm. De animatie maakt duidelijk wanneer je moet in- en uitademen. Bovendien­­­ voel je het ook: je kunt de oefening zelfs met je ogen dicht doen.

ws_mindfulness_155
3

Duur

Is een minuut je te kort? Tik dan in het hoofdscherm van de app op de drie puntjes bij Ademhaling: je kunt de duur aanpassen naar maximaal vijf minuten. Dit werkt ook zo voor het volgende onderdeel: Reflectie.

ws_mindfulness_155
4

Reflectie

Open in Mindfulness het onderdeel Reflectie.­­­ De app vraagt je een adempauze te nemen en legt je een vraag of stelling voor. Denk hier eens rustig over na terwijl je naar de animatie op het scherm staart.

ws_mindfulness_155
5

Gemoedstoestand

Het nieuwste onderdeel in Mindfulness is Gemoedstoestand. Als je dit opent, kun je kiezen: vastleggen hoe je je specifiek op dit moment voelt, of hoe je je vandaag over het algemeen voelde. Tik op jouw keuze.

ws_mindfulness_155
6

Aangenaam of niet?

Draai aan de kroon van je horloge om aan te geven hoe je je voelt, op een schaal van ‘Zeer onaangenaam’ tot ‘Zeer aangenaam’ – de kleur verandert mee. Tik ten slotte op het V’tje rechtsboven.­­­

ws_mindfulness_155
7

Specificeer

Op het volgende scherm kun je (optioneel) je gevoel specifieker omschrijven. Tik op een van de items in de lijst en op het vinkje rechtsboven. Herhaal dit op de volgende pagina – hier wordt de lijst nog specifieker.

ws_mindfulness_155
8

Mindfulnessherinneringen

Duik je pas in de app als je al stress hebt, dan is dat te laat. Je kunt ook op gezette tijden een ademhalings- of reflectie-oefening doen. Open de Watch-app op je iPhone en ga naar ‘Mijn Watch> Mindfulness’ om herinneringen te (de)activeren.

ws_mindfulness_155
9

Gezondheid

Ook voor het vastleggen van je gemoedstoestand­­­­ kun je een seintje krijgen. Tik daarvoor op ‘Beheer herinneringen voor gemoedstoestand in Gezondheid’ en bepaal wanneer je herinneringen wilt ontvangen.

De Mindfulness-wijzerplaat

ws_mindfulness_155

Resultaten op de iPhone

ws_mindfulness_155
Mindfulness

Mindfulness draait om bewust aanwezig zijn in het moment, zonder oordeel. Het gaat om het opmerken van gedachten, gevoelens­­­ en de omgeving, zonder erin vast te zitten. Door te focussen op het hier en nu, helpt mindfulness om rust te vinden en beter om te gaan met stressvolle­­­ situaties.