Aan de slag met emoji’s: hoe gebruik je ze en wat betekenen ze?
Direct aan de slag?
Wat zijn emoji’s en waar komen ze vandaan?
Emoji’s komen oorspronkelijk uit Japan. Dat merk je al aan de naam: ‘emoji’ is een samenstelling van de Japanse woorden voor ‘afbeelding’ (‘e’) en ‘karakter’ (‘moji’). De eerste ontwerpen worden doorgaans herleid naar de Japanse artiest Shigetaka Kurita, die in 1999 een set van 176 plaatjes publiceerde.
Rond 2010 maakte de emoji’s ook eindelijk hun debuut in het westen. Een jaar later introduceerde Apple zelfs zijn eigen emoji-toetsenbord, twee jaar later volgde ook Android. Sindsdien zijn de plaatjes niet meer weg te denken uit onze (digitale) samenleving.
Steeds nieuwe emoji’s
Door de jaren heen evolueerden de emoji’s steeds verder en zijn er ook steeds meer bij gekomen. Op het moment van schrijven tellen we er maar liefst 3782, inclusief alle variaties – daarover zo meer. Elk jaar verschijnt er weer nieuwe lading, maar Apple bepaalt niet in zijn eentje welke emoji’s worden toegevoegd. Die taak ligt bij het Unicode Consortium: een organisatie waar Apple deel van uitmaakt, die zich bezighoudt met het ontwikkelen en uitbreiden van de Unicode-standaard, waarbij dus ook de emoji’s horen.
Zodra er een nieuwe reeks emoji’s is aangekondigd, kunnen de ontwerpers bij Apple hun designs maken. Het bedrijf hanteert namelijk een eigen emoji-stijltje voor hun besturingssystemen – net als Android en andere concurrenten doen – zodat de nieuwe plaatjes perfect aansluiten bij de rest. Een aantal maanden later belanden ze officieel in de toetsenborden van alle Apple-gebruikers. Zo gebeurt dat al jaren.
Wel komt het een enkele keer voor dat de emoji’s later nog worden aangepast. Zo is het pistool nu een onschuldig waterpistooltje, en sinds de COVID 19-pandemie heeft de spuit geen bloedspetters meer en kijkt de emoji met het mondkapje heel vriendelijk.
Hoe gebruik je emoji’s?
Via het toetsenbord
Hoe je het emoji-toetsenbord oproept, ligt aan je toestel. Op je iPhone, iPad en Apple Watch is het zo gepiept: wanneer het reguliere toetsenbord voor de dag komt, hoef je alleen maar op de smiley naast de spatiebalk te tikken.
Op de Mac moet je meer je best doen – het is immers niet zo dat elke emoji zijn eigen fysieke toets heeft. Je moet het emoji-toetsenbord daarom zelf voor de dag toveren met de toetscombinatie Ctrl+Cmd+spatie: het verschijnt dan als venster op je Mac-scherm. Heeft je Mac al een wereldbol-toets linksonder? Dan roep je hiermee ook de emoji’s op. Nog een alternatief is de sneltoets Fn+E.
De opbouw van het toetsenbord is op al je apparaten hetzelfde. Zo zijn de emoji’s verdeeld in verschillende categorieën, zoals ‘Eten en drinken’ en ‘Smileys en mensen’. Op die manier weet je snel waar je een relevant plaatje kunt vinden.
Helemaal vooraan staan de emoji’s die je recent hebt gebruikt. Zoek je een specifiek plaatje? Raadpleeg dan de zoekbalk en typ hier de beschrijving van de betreffende emoji, het toetsenbord vindt ‘m meteen.
Suggesties
Het is niet altijd nodig om door het emoji-toetsenbord te ploeteren – soms doen je Apple-toestellen al suggesties. Typ je bijvoorbeeld ‘donut’, dan zie je boven het toetsenbord van je iPhone of iPad al de bijbehorende emoji. Tik erop, en je tekst wordt automatisch vervangen door het plaatje. Typ je eerst een spatie, dan wordt de emoji achter het woord geplaatst. Wel moet je hiervoor ‘Voorspellende tekst’ hebben ingeschakeld, via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord’.
Een Mac vraagt om een extra stap: nadat je een woord hebt getypt, toets je een van de emoji-sneltoetsen in: zie hieronder. Er verschijnen nu wat suggesties, klik er een aan en de emoji vervangt je tekst. Door nogmaals op de sneltoets te drukken, open je het emoji-toetsenbord.
Dicteerfunctie
Misschien gebruik je liever de dicteerfunctie om berichtjes te typen – ook dan kun je emoji’s toevoegen! Het is dan een kwestie van je tekst uitspreken, en zodra de emoji komt, zeg je de omschrijving van het plaatje met daarachter direct het woord ‘emoji’. Wat voorbeelden: ‘Eten we hamburgers vandaag? Hamburger-emoji’, ‘Ik heb zin in sushi, sushi-emoji’, ‘Ok, maar dan moet ik eerst eetstokjes-emoji kopen’.
Controleer je berichtjes wel even voordat je op verzenden klinkt, de dicteerfunctie is niet altijd even secuur.
Meer variaties
In het emoji-toetsenbord zie je altijd de standaardversie van een emoji, maar sommige hebben meer dan één variatie. Zo zijn veel mensen, gezichten en lichaamsdelen beschikbaar in diverse huidskleuren.
Die vind je niet door eindeloos te vegen, maar door een emoji even vast te houden (iPhone of iPad) of door er wat langer op te klikken (Mac): als hij meer dan één versie heeft, verschijnt er een rijtje met alle alternatieven. Hier kies je dan je gewenste variant uit. Die wordt nu ook de standaardversie in je toetsenbord, zodat je hem de volgende keer sneller kiest.
Misschien denk je: ik ben die emoji’s nu al zat. Jammer, maar als je ze wilt verbannen, dan kun je het emoji-toetsenbord uitschakelen. Op je iPhone of iPad ga je hiervoor naar ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Toetsenborden’. Daarna sleep je ‘Emoji’ naar links en tik je op ‘Verwijder’.
Mocht je later spijt hebben, dan kun je het toetsenbord altijd weer terughalen met ‘Voeg toetsenbord toe’. Op je Mac is het niet nodig om je toetsenbord te verwijderen – je hoeft het simpelweg niet meer op te roepen.
Emoji-etiquette
Wat betekent deze emoji?
De betekenissen van emoji’s liggen niet altijd voor de hand. Een berucht voorbeeld is ‘😂’: die wordt vaak geïnterpreteerd als huilen om verdriet, maar betekent officieel ‘gezicht met tranen van vreugde’. Daarmee kan een goed bedoelde reactie op een berichtje als ‘de hond is zojuist overleden’ nare gevolgen hebben!
Om dit te voorkomen, kun je nog voor het verzenden controleren wat een emoji betekent. Op je Mac zie je dit direct in het venster van je toetsenbord: wanneer je hier een emoji selecteert, zie je rechts de naam.
Op je iPhone of iPad moet je wat meer werk verrichten. Ga eerst naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Gesproken materiaal’ en activeer ‘Spreek selectie uit’. Open vervolgens een app als Notities en typ hier je emoji’s. Selecteer deze, tik in de balk erboven op het pijltje naar rechts en kies ‘Spreek uit’. Je toestel leest de emoji’(s) nu hardop voor.
Dubbelzinnig
Emoji’s zijn inmiddels zo diep verworven in ons taalgebruik, dat ze naast hun officiële betekenissen ook andere connotaties oproepen. De schedel bijvoorbeeld: daarbij denk je vooral aan de dood, maar tegenwoordig beeld je er ook ironie, sarcasme of ongeloof mee uit. Denk maar in de richting van ‘doodgaan van het lachen’.
Een vergelijkbare situatie zien we bij de perzik, die naast de vrucht ook symbool staat voor iemands achterwerk. Nou zijn dit nog onschuldige voorbeelden, maar er zijn ook emoji’s die nogal schunnige beelden oproepen.
Bij geval van twijfel: raadpleeg de emoji-encyclopedie, die je vindt via emojipedia.org. Wanneer je hier een emoji bekijkt, vind je naast een visuele omschrijving ook in welke contexten hij wordt gebruikt. Overigens houdt het eerder genoemde Unicode Consortium ook juist rekening met zulke dubbele betekenissen.
Andere designs
Niet alleen Apple ontwerpt eigen versies van de emoji’s: andere ontwikkelaars doen dit ook. Meestal brengen deze gewoon dezelfde boodschap over, maar soms zitten er kleine nuanceverschillen tussen de designs die van groot belang kunnen zijn. Want terwijl ‘fronsend persoon’ op een iPhone of Google-smartphone behoorlijk verdrietig oogt, kijkt hij op een Samsung-toestel juist gefrustreerd.
Mocht je willen weten hoe een emoji eruitziet bij je niet-Apple vrienden: Emojipedia heeft per emoji de designs van alle relevante software op een rij gezet. We verwijzen je dus weer naar emojipedia.org.
😂 = gezicht met tranen van vreugde (niet van verdriet)
😥 = verdrietig maar opgelucht gezicht
😬 = gezicht met grimas
🤗 = knuffelend gezicht (niet duwend)
😗 = kussend gezicht (niet fluitend)
🙇 = buigend persoon (niet opdrukkend)
🙆 = persoon die OK-gebaar maakt (niet een ballerina-pose)
🙏 = tegen elkaar gedrukte handen (niet bidden)
💫 = duizeligheidssymbool (geen vallende ster)
Personaliseren met emoji’s
Emoji’s bij je mapjes, in de statusbalk, als Apple ID-icoontje – zo laat je je lievelingsemoji overal schitteren.
Apple ID-icoontje
Je favoriete emoji werkt perfect als icoontje van je Apple ID. Op een Mac stel je dit in via ‘Systeeminstellingen>[je naam]’: houd nu je muis boven je huidige icoontje, kies ‘Wijzig’ en klik in de kolom links op ‘Emoji’. Hier staan de plaatjes allemaal op een rij! Klik er een aan en rond af met ‘Bewaar’.
Op je iPhone en iPad ga je naar ‘Instellingen>[je naam]’, tik je op je icoontje en duw je op de knop met de smiley. Nu kun je elke emoji uit het toetsenbord kiezen, daarna sla je weer op met ‘Gereed’.
Statusbalk
Aan een emoji in de statusbalk van je iPhone of iPad of de menubalk van je Mac heb je niets, maar dit kijkt wel lollig, dus waarom ook niet? Hiervoor schiet de Focus-functie te hulp. Ga naar ‘(Systeem)instellingen>Focus’ en klik op het plusje of op ‘Voeg focus toe’. Kies vervolgens ‘Aangepast’ en bepaal de naam en kleur voor je Focus. Maar nog belangrijker: kies ook een icoontje dat je in de statusbalk wilt zien. Sla je keuzes op met ‘Volgende>Pas Focus aan’ of ‘Gereed’.
Door nu het Bedieningspaneel te openen en hier je nieuwe Focus te activeren, verschijnt het plaatje vanzelf in de balk. Overigens is de Focus nu leeg – hij doet niets behalve een emoji vertonen – maar je kunt hem later aanpassen.
Mapjes
Wanneer je icoontjes op het thuisscherm van je iPhone of iPad naar elkaar sleept en groepeert, vormen ze een map. Die geeft Apple standaard een naam die de appcategorie samenvat, maar je raadt het al: die naam kun je vervangen door een emoji!
Leg je vinger op een mapje, houd dit vast en kies ‘Wijzig naam’. Nu kun je typen. Hernoem een mapje met al je streamingdiensten bijvoorbeeld naar de emoji van een televisie, en plaats een smartphone- emoji onder je social media-apps.
Op de Mac werkt dit met bestandsmappen op je bureaublad: Ctrl-klik hier op een map, kies ‘Wijzig naam’ en roep het emoji-toetsenbord op.