Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Printen vanaf je iPhone en iPad met AirPrint

Afbeelding van Printen vanaf je iPhone en iPad met AirPrint
iOS 13
Moeilijkheid:
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Dankzij handige apps als Pages en Numbers is het ook op Apple’s mobiele apparaten een fluitje van een cent om schitterende tekstdocumenten op te maken of overzichtelijke spreadsheets te fabriceren. Toch is het in dit digitale tijdperk ook nog wel eens gemakkelijk om zaken uit te printen, maar de usb-kabel van je printer past niet in je iPhone of iPad. Je zou om dit te omzeilen een kopie naar je Mac of pc kunnen mailen om hem daar af te drukken, maar dat is niet nodig. Apple heeft namelijk een snellere oplossing bedacht waarmee je ook vanaf je iPhone en iPad kunt printen: AirPrint. Zoals we van Apple gewend zijn, werkt AirPrint erg gemakkelijk. Het enige jammere is dat veel oude printers deze functie nog niet kennen. Gelukkig wordt de lijst met printers die het wel ondersteunen steeds groter; je hebt dus alleen een geschikte printer en cartridges nodig.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Wifi instellen voor AirPrint
1

Wifi instellen voor AirPrint

Om AirPrint te gebruiken, moet je hetzelfde wifi-netwerk gebruiken als je printer. Open de app Instellingen, ga naar ‘Wifi’ en kies het netwerk om te verbinden.

Instructiefoto: Kies de pagina
2

Kies de pagina

Open daarna de app waaruit je iets wilt printen, bijvoorbeeld Foto’s. Tik op de foto en daarna linksonder op de Deel-knop. Kies nu in de onderste rij ‘Druk af’.

Instructiefoto: Kies de printer
3

Kies de printer

iOS weet niet automatisch welke printer je wilt gebruiken. Als je voor het eerst vanuit een app gaat printen, vraagt de app je een apparaat te kiezen. Tik hiervoor op ‘Kies printer’.

Instructiefoto: Meer printers
4

Meer printers

Nu krijg je een lijst te zien met alle in het netwerk beschikbare AirPrint-printers waarmee je iPhone kan printen. Tik op de printer waarmee je de foto wilt afdrukken.

Instructiefoto: Meer opties
5

Meer opties

Als je de juiste printer hebt geselecteerd, kun je onder het kopje ‘Opties’ nog zaken instellen zoals de kleur van de foto. Stel ze naar je voorkeuren in en tik op ‘Druk af’.

Instructiefoto: Andere knop
6

Andere knop

Soms kun je bestanden niet afdrukken via de Deel-knop maar dat betekent niet dat AirPrinten onmogelijk is. Open een mail, tik onderaan op de pijl en kies ‘Druk af’.

Geen AirPrint?

Heb jij geen printer die AirPlay ondersteunt? Er zijn nog een aantal andere manieren. Zo kun je ook via de mail printen. Dit is een superfijne oplossing in een bedrijfsomgeving – iedereen die het e-mailadres heeft kan iets afdrukken. Je maakt een speciaal e-mailadres aan voor je printer. Wat je uit wilt printen voeg je toe in de bijlage van een mail. Als je het mailtje verzendt zal je printer je documenten automatisch afdrukken. Het voordeel hiervan is dat je altijd en overal vandaan iets uit kunt printen.

Printen via een app

Er zijn ook apps waarmee je kunt printen. Deze maken direct verbinding met je printer. Hierbij kun je eenvoudig inloggen en net als via de website een document selecteren om dit vervolgens uit te printen. Dit is handig als je een Android-telefoon hebt, die ondersteunen namelijk geen AirPrint. Er zijn dus verschillende manieren om vanuit je luie stoel iets printen. Kies je voor AirPrint, een app of stuur je je printer gewoon een mailtje? Het is allemaal mogelijk!