Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Diagram maken in Numbers

Auteur: iCreate
0 reacties
Numbers icoon


Lees verder na de advertentie

Met een diagram kun je een berg informatie in één keer duidelijk maken. In Numbers gaat dat gelukkig heel gemakkelijk, zodat jouw gegevens ook goed te begrijpen zijn voor mensen die niet zo goed in de materie zitten. Het enige wat je in Numbers hoeft te doen, is de data in een tabel te zetten. Daarna kan met een druk op de knop een grafisch voorbeeld worden gemaakt. Deze kun je ook direct knippen en plakken in Pages of Keynote.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 58.

Numbers diagram verzamel data1 Verzamel de data in een tabel

Allereerst heb je natuurlijk de data nodig waar je het diagram op gaat baseren. Wij gebruiken de fictieve ledenadministratie van een niet-bestaande vereniging. Je kunt de gegevens die je gebruikt gemakkelijk herkennen door het diagram te selecteren.


Numbers cirkeldiagram2 Cirkeldiagrammen

Selecteer in de tabel zowel de legenda als de data, klik op de knop ‘Diagram’ in het Numbers-venster en selecteer het cirkeldiagram bij het tabblad ‘2D’ voor een perfect taartdiagram. Cirkel- of taartdiagrammen zijn voornamelijk handig om verhoudingen te laten zien tussen bepaalde groepen cijfers.


Numbers opmaak cirkeldiagram

3 Opmaak van de cirkeldiagram


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Als je wilt, kun je het uiterlijk van het taartdiagram zelf aanpassen. De opties hiervoor worden geopend in het tabblad Diagram van de opmaakbalk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit 66 verschillende kleurenschema’s.

Numbers weergave diagram4 Weergave van gegevens in diagram

Wil je niet dat het taartdiagram de gegevens in percentages laat zien? Dit pas je aan bij de optie ‘Gegevensnotatie waarde’ in het tabblad Segmenten van de opmaakbalk. Je kunt ook kiezen voor getallen, valuta of breuken.


Numbers diagram data5 Data naast elkaar of stapelen

Als je een staafdiagram maakt, kun je kiezen om data naast elkaar te zetten of op elkaar te stapelen. De diagrammen met die laatste optie staan aan de rechterkant onder de knop ‘Diagram’.


Numbers diagram cijfers en data combineren

6 Cijfers en data combineren in Numbers

Ook kun je gemengde grafieken maken, die kolommen, lijnen en vlakken tegelijk tonen. Hoe alle gegevens eruit moeten zien, stel je in via ‘Toon reeks als’ op het tabblad Reeks van de opmaakbalk.

Numbers 3D diagram7 3D diagram maken in Numbers

Ogen al die blokken en lijnen nog steeds saai? Klik dan op de knop ‘Diagram’ in het Numbers-venster en kijk eens bij het tabblad 3D. Je diagrammen zien er op die manier meteen stuk indrukwekkender uit.


Numbers interactief diagram8 Interactieve diagrammen

Tot slot staan er onder de knop ‘Diagram’ ook Interactieve diagrammen. Selecteer je data en klik op interactief staafdiagram om deze automatisch in elkaar te zetten. Deze diagrammen zijn erg geschikt om veranderingen weer te geven.


Numbers diagram in Keynote of Pages9 Diagram in Keynote of Pages

Als je de schuifbalk onder zo’n interactief diagram versleept, zie je hoe de data per maand muteren. Dit diagram kun je kopiëren naar een Keynote-presentatie om hem als animatie te gebruiken. Je kunt je diagram natuurlijk ook in Pages plakken.