4x ruimte maken in iCloud
Direct aan de slag?
1. Verwijder bestanden uit iCloud Drive
Door bestanden uit iCloud Drive te verwijderen en functies te deactiveren, win je snel ruimte terug. Doorloop de volgende stappen:
Bureaublad en documenten
Standaard zet macOS Sierra je bureaublad en Documenten-map in iCloud Drive. Dat vreet veel ruimte. Je zet de functie uit via ‘Systeemvoorkeuren> iCloud>iCloud Drive>Opties’.
Filteren op grote bestanden
Open Cloud Drive in Finder op je Mac. In de zoekbalk rechtsboven typ je een spatie, dan kies je ‘Zoek: iCloud Drive’ en klik je op het plusje rechts. Waar ‘Naam’ staat, kies je ‘Andere>Bestandsgrootte’. Als zoekinstelling kies je ‘is groter dan 2 MB’.
Verwijderen maar
Zoek nu bestanden die weg kunnen. Druk op Cmd+Backspace en ze worden naar de prullenmand verplaatst en uit iCloud verwijderd – of versleep ze naar je lokale Mac-opslag. Verschijnen er te veel resultaten? Gebruik een hogere MB-waarde dan in stap 2.
2. iCloud-fotobilbliotheek opruimen
Gebruik je iCloud-fotobibliotheek, dan raakt je opslag snel vol – ook al gebruik je deze alleen voor de kiekjes van je iPhone. We verwijderen foto’s op de Mac:
Grootte van de bibliotheek
Ook hier is het handig om even op te zoeken hoe vol iCloud-fotobibliotheek staat. Je vindt het staafje onder ‘Systeemvoorkeuren>iCloud’. Controleer de grote van ‘Foto’s en video’s’.
In Foto’s
In Foto’s ga je naar de algemene weergave ‘Foto’s’ linksboven. Selecteer hier alle foto’s die je niet meer nodig hebt en verwijder ze met een druk op de Backspace-toets.
Recent verwijderd
Hoewel het programma meldt dat de foto’s uit iCloud-fotobibliotheek worden verwijderd, ben je nog niet klaar. Ze staan nog in het album ‘Recent verwijderd’. Pas als je dit leegt, is de opslag echt vrij.
3. Verborgen documenten en gegevens weggooien
iCloud Drive heeft nog een onzichtbaar gedeelte dat je alleen via Instellingen op iOS kunt weggooien. En dat werkt zo.
Naar de verborgen gegevens
Om deze gegevens te vinden, moet je diep graven in de Instellingen van iOS. Ga naar ‘iCloud>Opslag>Beheer opslag’. Onder ‘Documenten & gegevens’ zie je alles op een rij.
Oude apps?
Kies ‘Toon Alle’ en tik op apps die je niet meer gebruikt of waarvan je de cloudgegevens wilt verwijderen. Soms heb je de mogelijkheid om speci ek bestanden te verwijderen, maar meestal staat er alleen ‘Documenten & gegevens’.
Verwijderen
Tik bij een geopend item rechtsboven op ‘Wijzig’. Er verschijnen verwijderknopjes bij elk item en een grote ‘Verwijder alles’-knop onderin. Maak je keuze en herhaal het proces met de volgende app.
WhatsApp
Bij veel gebruikers zal de WhatsApp-back-up best groot zijn. Schakel deze uit in WhatsApp: ga naar ‘Instellingen> Chats>Reservekopie’. Sluit video’s uit via het schuifje, of zet de functie helemaal uit via ‘Autom. reservekopie’.
4. iCloud-reservekopie uitschakelen en via iTunes maken
Reservekopieën hoeven niet noodzakelijk in iCloud te staan, op je Mac staan ze net zo veilig.
Verwijder de back-up
Je gemaakte reservekopieën vind je in ‘Instellingen> iCloud>Beheer opslag’. Alle back-ups staan onder het kopje ‘Reservekopieën’. Tik erop om deze te openen.
Verwijderen
Bij elke reservekopie staat een grote knop ‘Verwijder reservekopie’. Tik erop en bevestig het verwijderen. Je wordt er nog even op gewezen dat de functie uitgeschakeld wordt – prima, want dat willen we.
Nieuwe reservekopie
Het is wel zo prettig om een reservekopie achter de hand te hebben. Sluit daarom je iOS-apparaat aan op je Mac. Kies in iTunes je iPhone of iPad in de balk boven en klik onder ‘Overzicht’ op ‘Maak reservekopie’.