Terug naar Spotlight: zo kun je snel zoeken op je iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Spotlight: zo kun je snel zoeken op je iPhone

Door Redactie iCreate31 maart 2022 12:003 min. leestijd0

Zoek je iets op je iPhone of op het internet? De iPhone heeft daarvoor een handige zoekfunctie, Spotlight, en die weet meer te vinden dan je denkt. Wij laten je zien op welke manieren je de zoekfunctie oproept en wat je ermee kunt zoeken!

Zoeken met iPhone

Zoeken: waar vind ik Spotlight op de iPhone?

De zoekfunctie op de iPhone vind je op twee plekken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

  1. Veeg vanaf het midden van een scherm met apps naar beneden. Plaats je vinger hierbij niet te hoog, want dan veeg je het Berichtencentrum of het Bedieningspaneel open.
  2. Veeg het allereerste beginscherm naar rechts.

In de zoekbalk kun je nu direct je zoekterm typen. Je iPhone toont ook meteen al enkele slimme suggesties. Tik op de zoekresultaten om ze te openen.

Tips voor het zoeken

Apple heeft een gigantische database samengesteld die je kunt raadplegen zodra je iets op je iOS-apparaat zoekt. Zo worden onder meer ook Wikipedia, woordenboeken en verschillende andere websites doorzocht, daarnaast kun je berekeningen uitvoeren of valuta omrekenen. En Spotlight weet niet alleen welke apps op je iOS-apparaat staan; de zoekmachine weet ook wat er ín die apps staat. Waarschijnlijk gebruik je de zoekfunctie van iOS nog niet genoeg omdat je niet weet wat je er allemaal mee kunt vinden. Wij laten je de beste trucs zien.

1. Gebruik de suggesties

Zoekfunctie iPhone

Veeg van het midden van het scherm omlaag om de zoekfunctie tevoorschijn te halen. Je krijgt meteen suggesties van Siri voorgeschoteld. Bij ons zit de app die we op dat moment zoeken er vaak al bij. Bijna magisch.

2. Langer duwen

Zoekfunctie iPhone

Net als bij apps op het thuisscherm kun je langer op een app duwen om een menu met veelgebruikte acties op te roepen. Als je dan al aan het zoeken bent, dan wil je niet ook nog in de app zelf een functie moeten zoeken, toch?

3. Typen

Zoekfunctie iPhone

Begin met het typen van je zoekwoord en onder het zoekveld verschijnen al suggesties. Je kunt stoppen met typen zodra je hetgeen wat je zoekt al ziet. Instagram-profielen, IMDb-pagina’s, nieuws … van alles verschijnt.

4. Weer lang duwen

Zoekfunctie iPhone

Tik op een zoekresultaat om naar het betreffende item te gaan. In plaats daarvan kun je ook weer lang op een item duwen om alvast de informatie te lezen, zonder de zoekfunctie te verlaten. Het werkt helaas niet met alle items.

5. Binnen apps

Zoekfunctie iPhone

Zoals gezegd doorzoekt Spotlight ook apps. Op die manier kun je bijvoorbeeld een heleboel apps met films en series tegelijk doorzoeken. Ontbreken er resultaten? Controleer of apps in ‘Instellingen>Siri en zoeken’ geactiveerd zijn.

6. Zoek naar contacten

Zoekfunctie iPhone

Zoek eens naar een contactpersoon. Je krijgt niet alleen de betreffende persoon in Contacten te zien, maar ook verjaardagen, recente berichten, WhatsApp-conversaties en andere gerelateerde info.

7. Rekenen

Zoekfunctie iPhone

Voer een rekensommetje in en de zoekfunctie geeft keurig antwoord. Spotlight begrijpt ook machten (2^2), wortels (sqrt(4)) en sinus & cosinus (sin(90), cos(90)). Spotlight kan zelfs rekenen met π, via (pi).

8. Omrekenen

Zoekfunctie iPhone

Wil je een dollar-bedrag snel omrekenen naar euro? Voer een dollar-teken in, gevolgd door het bedrag. Het bedrag wordt omgerekend naar je ‘thuisvaluta’. Voor een andere valuta zet je er nog ‘in valutateken’ achter, bijvoorbeeld ‘in £’.

9. Instellingen

Zoekfunctie iPhone

Eerder hebben we al aangestipt. Wil je iets wijzigen aan de zoekfunctie, bijvoorbeeld resultaten van sommige apps uitsluiten? Dat doe je via ‘Instellingen>Siri en zoeken’. Boven staan algemene opties, onder de apps.

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar