Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Dit kun je met een AirTag: 19 creatieve (en handige) ideeën

De AirTag is Apple's kleinste hebbedingetje, maar waarvoor kun je deze munt zoal gebruiken? Hier vind je 22 leuke en handige ideeën!
Waarvoor AirTag gebruiken
Icon voor AirTags
AirTags
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
35 minuten
Stappen:
28 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Over de AirTag

De AirTag is niet veel groter dan een euromunt, maar geen enkele Apple-kenner ziet deze gps-tracker over het hoofd. Hij spoort namelijk al je persoonlijke bezittingen op: koppel de AirTag aan je Apple ID, maak hem vast aan een object en je vindt dit voorwerp overal ter wereld terug. Hieronder geven we je tips voor de handigste verstop­plekken voor een AirTag, evenals andere activiteiten waarvoor je deze minuscule munt kunt gebruiken.

Dit moet je weten

Voordat je ontdekt waarvoor je de AirTag kunt gebruiken, moet je weten hoe je ermee omgaat. Tijd voor een spoed(opfris)cursus.

1

AirTag activeren

Toevallig net een nieuwe AirTag aangeschaft? Of loop je zo even langs de Apple Store om er een te scoren? Dan moet je hem eerst configureren. Hier zijn een paar voorwaarden aan verbonden: je hebt een iPhone of iPad met iOS 14.5 of iPadOS 14.5 of nieuwer en je bent verbonden met een (mobiel) netwerk. En vergeet niet Zoek mijn, Bluetooth en Locatievoorzieningen in te schakelen.

Checklist compleet? Verwijder dan de folie van het schijfje en trek het lipje eruit. Niet schrikken – de AirTag speelt nu een geluidje af. Houd je AirTag in de buurt van je toestel en tik op ‘Verbind’. Kies een van de namen uit de lijst of bedenk er zelf een met ‘Aangepaste naam’. Rond ten slotte af met ‘Ga door>Ga door>Gereed’.

2

Over je privacy

Hoewel het schijfje bedoeld is om je eigen voorwerpen te volgen, wordt hij ook voor de verkeerde doeleinden gebruikt. Er zijn inmiddels bekende verhalen van mensen die stiekem zijn getrackt via een verborgen AirTag. Zij ontdekten hem onder meer in een jaszak, tas of zelfs aan hun auto.

Laten we duidelijk zijn: dat is absoluut níét de bedoeling. Apple herinnert je hieraan zodra je de tracker voor de allereerste keer instelt, met een melding dat stalking in veel gebieden zelfs een misdaad is. Zit er toch een geheime AirTag in jouw omgeving? Dan gaat-ie piepen en krijg je een veiligheidsmelding, mits de eigenaar nergens te bekennen is. Stay safe!

3

Verloren modus activeren

Als je echt ten einde raad bent, wordt het tijd om de Verloren modus te gebruiken. Dit schakelt Apple’s Zoek mijn-netwerk in: zodra er een Apple-gebruiker met een compatibele iPhone, iPad of Mac voorbij de AirTag loopt, wordt er een seintje gestuurd naar het netwerk. Dit gebeurt volledig anoniem en zonder dat een ander dit doorheeft.

Vervolgens krijg jij een melding dat de AirTag gevonden is, inclusief de precieze locatie. Je activeert de modus als volgt: open de Zoek mijn-app op je iPhone, ga naar het tabblad ‘Objecten’ en kies de verloren AirTag. Scrol naar beneden en tik bij ‘Verloren modus’ op ‘Schakel in’.

Wil je dat een Apple-gebruiker je op de hoogte brengt wanneer de munt wordt gevonden? Vul hier dan je e-mailadres, contactgegevens en eventueel een boodschap in. Tik op ‘Activeer>Ga door’ om af te ronden.

4

Wisselen van eigenaar

Eén AirTag is verbonden met één Apple ID. Maar niet onlosmakelijk: als je de jouwe wilt verkopen of die van een ander wilt lenen, is de AirTag te resetten. Dat gaat in twee stappen. Eerst verwijdert de oorspronkelijke eigenaar hem uit Zoek mijn: open de app, tik op het tabblad ‘Objecten’ en selecteer de AirTag. Veeg de handgreep omhoog en tik op ‘Verwijder object>Verwijder’.

Stap twee is het resetten van de AirTag. Dat is iets meer gedoe, want je moet de batterij uit de tracker halen. Druk omlaag op het glimmende deel in het midden van de AirTag en draai tegen de klok in – tot je niet verder kunt. Verwijder de afdekking, evenals de batterij. Plaats de batterij nu weer terug. Hoor je een geluid? Dat betekent dat de batterij weer goed aangesloten is, dus wacht hierop.

Herhaal het verwijderen en plaatsen van de batterij nog eens vier keer. Bij de vijfde en laatste keer hoor je een ander geluidje en is de AirTag weer klaar voor gebruik. Nog even alles in elkaar zetten en de nieuwe eigenaar kan aan de slag!

AirTags voor alledaags gebruik

Hoe vaker je een object gebruikt, hoe sneller je hem voor lief neemt. Dat merk je pas zodra hij verdwijnt – dan had je graag een AirTag gehad. In deze situaties komt hij van pas!

1

Voorzorgsmaatregel

Vergeetachtige volwassenen of kleine kinderen in een speeltuin verlies je zo uit het oog. Op social media vind je daarom allerlei voorbeelden van bezorgde familieleden die de AirTag aan hun dierbaren hangen, bijvoorbeeld met een ketting, een polsbandje of in de binnenkant van een jas. In geval van nood weet je dan precies waar de ander uithangt.

Hier gelden ook de privacyregels: officieel is dit verboden, maar met toestemming snappen we de achterliggende gedachte. Een alternatief is het delen van elkaars locaties in Delen met gezin. Degene die je zoekt moet dan wel een iPhone of ander Apple-apparaat met zich dragen, al is dat met deze doelgroep onwaarschijnlijk.

2

Bij je fiets

Fietsenstallingen waarin alle fietsen haast op elkaar worden gestapeld: het is een bekend fenomeen, zeker onder studenten. Zie daar jouw tweewieler nog maar eens terug te vinden. Je raadt het al: zo gepiept met een AirTag! In je zadel blijft hij ongezien voor potentiële dieven – al heb je er altijd ­slimmeriken tussen zitten.

Daarom kun je met jaarlijks zo’n half miljoen gestolen fietsen in Nederland niet voorzichtig genoeg zijn. Voor nog meer zekerheid combineer je de tracker met een AirBell, een fietsbel waarin je het schijfje zorgvuldig met gereedschap monteert. Wordt je AirTag ook niet gekaapt.

3

Aan je sleutelbos

Misschien wel de handigste (en meest voor de hand liggende) plek voor een AirTag: je sleutelbos! Want hoe vervelend is het als je je auto, werkplek én eigen woning niet in kunt? Niet alleen voor jou, maar ook voor je huisgenoten en collega’s die alles moeten neerleggen om je uit de brand te helpen. Heb je juist haast om van huis weg te gaan, dan sta je er ook niet op te wachten om elk kastlaadje te openen om je sleutelverzameling op te sporen.

Nee, al dat gedoe sla je over door de AirTag vast te maken met een simpele sleutelhanger. Apple verkoopt ze in alle soorten en kleuren, maar online vind je nog veel meer opties.

4

In je portemonnee

Briefgeld, je identiteitsbewijs, een hele verzameling pasjes – is er iets wat we níét in onze portemonnees bewaren? Daar kan ook nog wel een AirTag bij. Gewoon, in een van de zijvakjes, of desnoods tussen de betaalmunten. Voor wanneer je je knip in een restaurant of café laat liggen. En om gênante situaties te voorkomen: je denkt dat je portemonnee gestolen is en blokkeert uit voorzorg je bankrekening, maar drie minuten later vind je hem toch wél in je rugzak.

Maar zakkenrollers zijn wel altijd op pad. Dus ben je daadwerkelijk beroofd, dan kun je met de AirTag de autoriteiten waarschuwen. Kunnen zij de dieven op heterdaad betrappen.

5

Bij het parkeren

Ga je naar de Efteling, dan moet je de hele dag onthouden in welk parkeervak de auto staat: Roodkapje… of was het toch Pinokkio? Op enorme parkeerplaatsen als deze ben je als bezoeker snel je oriëntatie kwijt, zelfs met alle aanwezige geheugensteuntjes. De AirTag is een handig alternatief.

Leg hem in je auto – bijvoorbeeld in je dashboardkastje, zodat hij uit het zicht is – loop na het eind van de dag terug naar de parkeerplaats en maak gebruik van de Zoek mijn-app. Dit werkt het beste in de openlucht; de gps van ‘verklikkende’ iPhones heeft wat moeite met ondergrondse parkeergarages. Ook moet je dichtbij genoeg zijn om hem precies terug te vinden. Maar toch, zelfs Hans en Grietje zouden jaloers zijn op zo’n hippe broodkruimel.

6

In een zijvakje

Zit je complete rugzak, handtas of shopper vol met kostbare spullen? Dan hoef je echt niet voor elk voorwerp een aparte AirTag te kopen. Stop gewoon een los exemplaar in een zijvakje, zodat hij niet geplet wordt. Handig voor je werk- of studiegerelateerde spullen, maar ook als je net voor een flink bedrag boodschappen hebt gedaan.

Blijf wel opletten, want sluwe toekijkers kunnen je bezittingen uiteraard nog steeds uit je tas grabbelen. Dus niet zomaar je tas ergens neerzetten en wegwandelen. Laat staan op een station of vliegveld!

7

Aan de halsband

Oké, we zijn dan wel streng met het volgen van mensen, maar hoe zit het met huisdieren? Ook dit raadt Apple af. We kunnen wel gokken waarom: het bedrijf dekt zich in tegen klachten. Zo is Apple niet verantwoordelijk wanneer een dier losbreekt, laat staan als hij een ongeluk veroorzaakt voordat de eigenaar de tracker aan de praat krijgt.

Maar ja, met een AirTag heb je ten minste wel een kans om hem op tijd te vinden. We houden je daarom niet tegen om de AirTag vast te maken aan de halsband, riem of outfit van je eigen viervoeter – met nadruk op eigen. Op zoek naar een halsband met een opbergvakje voor de AirTag? We hebben goede ervaringen met die van FollowPaw.

8

Bij je medicijnen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus een medicijnendoos, Epi-pen, inhalator of andere levensreddende middelen wil je altijd in de buurt hebben. Een AirTag zorgt ervoor dat je ze nooit uit het oog verliest. En niet alleen jijzelf, maar ook je partner, ouders of andere naasten die je te hulp kunnen schieten.

Online vind je talloze hoesjes en sleutelhangers waarmee je de AirTag vastmaakt aan je medische benodigdheden. Ook handig voor dementiepatiënten, die dit soort objecten soms onbedoeld verstoppen. Diens familieleden of verzorgers kunnen deze dan gemakkelijk opsporen.

9

In speelgoed

Kinderen die enorm gehecht zijn aan een knuffel of bepaald speelgoed, sjouwen dit overal mee naartoe. Helaas ligt afleiding constant op de loer, dus kunnen ze hun schatten nog wel eens laten vallen of achterlaten. Het gevolg: een flinke huilpartij. Die mag jij zien te sussen, maar met een AirTag is dat zo gedaan.

Prop er bijvoorbeeld een tussen de vulling van een knuffel – geen kind dat het merkt. Hoef je in ieder geval niet je route van de afgelopen dag te traceren om zulke spullen op te sporen. Laat staan naar de speelgoedwinkel te gaan om een identieke teddybeer te kopen.

10

In de afstandsbediening

Een afstandsbediening raakt altijd zoek. Meestal is hij gewoon opgeslokt door het grote kussenmonster in je bank, tenzij een van je huisgenoten hem zomaar ergens neergelegd heeft. Onhandig, zeker als de seizoensfinale van je favoriete soap elk moment kan beginnen. Ook dan komt een AirTag van pas.

Op het internet vind je allerlei hoesjes voor verschillende soorten afstandsbedieningen, inclusief een speciale ruimte voor het muntje. Voor de Siri Remote van de Apple TV heb je die bijvoorbeeld van Nomad. Vind je nergens een hoesje dat om jouw afstandsbediening past? Dan zijn er voor de tracker zelf ook hoesjes met een kleverige achterkant, zodat je de AirTag achter op je afstandsbediening kunt plakken.

Ideeën voor onderweg

Raak je onderweg iets kwijt, dan zie je het misschien nooit meer terug. Of je nou een blokje om loopt of een wereldreis maakt. De AirTag verkleint die kans!

1

In kostbare verhuisdozen

Bestaat jouw eerstvolgende reis uit een verhuizing van het ene naar het andere huis? Ook dan komt de AirTag van pas. Zodra je je huishouden verpakt, wordt het lastig om de dozen van elkaar te onderscheiden. Voor je het weet verlies je er een uit het oog, en je zult altijd zien, dat is nou nét die ene verhuisdoos die propvol kostbare spullen zit.

Een AirTag voorkomt dit: stop er een in een doos, benoem de AirTag naar de categorie spullen die hierin zit en je weet op het nieuwe adres meteen wat er voor je staat. Hoe meer muntjes je hebt, hoe nauwkeuriger dit wordt. Al is het enigszins overkill om dit voor je complete inboedel te doen.

2

Aan de kapstok

Bij een feest, evenement of andere gelegenheid is het onhandig als je constant met je jas moet sjouwen. Laat hem daarom gerust achter bij een kapstok of opbergruimte, want met een AirTag weet je zeker dat er niets mee gebeurt. Je ploft de tracker zo in je jaszak, maar om zeker te weten dat niemand hem hieruit vist, kun je de munt ook in de binnenkant van je jas naaien.

Voor een bewaakte garderobe is de AirTag niet noodzakelijk – wij vertrouwen erop dat je spullen fatsoenlijk behandeld worden. Maar toch, niet alle openbare ruimtes beschikken hierover. Overigens ook handig voor je lievelingsparaplu!

3

Voor je verzonden pakketjes

Ooit willen volgen welke route je opgestuurde pakketjes afleggen? De AirTag geeft je hier een beeld van. Zet een brief of pakket in elkaar, stop er een AirTag in en doe de volledige bundel op de post. Schakel daarna de Verloren modus in (zie het begin van dit artikel) om het Zoek mijn-netwerk te raadplegen. Elke keer wanneer de AirTag in de buurt van een willekeurig Apple-apparaat komt, wordt de locatie (anoniem) geregistreerd.

Zo zie je via Zoek mijn waar je pakketje op dat moment is opgedoken. Het is dus geen James Bond-­achtige zender waarmee je de zending constant live kunt tracken – je moet geduld hebben en afwachten tot een andere iPhone-eigenaar dichtbij is. Wel geldt: hoe groter de afstand tussen het afzendadres en de ontvanger, hoe interessanter de route.

4

In je koffer

In de zomer staat het nieuws geregeld vol schrikbeelden van reizigers die zonder koffers arriveerden op hun vakantiebestemmingen. De personeelstekorten op de vliegvelden zijn begrijpelijk, maar dat maakt het niet minder vervelend om urenlang op je spullen te moeten wachten. Of nog erger: dat je bagage plots nergens te bekennen is.

Daardoor is het steeds populairder geworden om een AirTag in je koffer te stoppen. Het mag officieel nog niet bij álle vliegmaatschappijen, toch doen de meeste niet moeilijk over zo’n muntje. Wat ons betreft is het de moeite waard om eens te proberen. Je weet maar nooit, misschien maken je spullen wel een omweg via Zuid-Spanje.

AirTags voor in je vrije tijd

Een hobby maak je zo duur als je zelf wilt. Heb je er veel geld in geïnvesteerd? Met een AirTag heb je dit niet voor niets gedaan.

1

Voor muzikanten

Iedere muzikant beweert het superieure instrument te bespelen – of het nou de klarinet, basgitaar of kalimba is. Die bewaar je vast in een opberg- of reisdoos, met genoeg ruimte voor een AirTagje. Professionals volgen zo precies wat de productiemedewerkers achter de schermen met hun dierbare spullen doen, terwijl amateurs hun instrumenten terugvinden wanneer ze deze laten liggen.

Is je instrument vlak voor een optreden verdwenen? Met de AirTag gaat die show gewoon door. Een aanrader voor iedere virtuoos, van straatmuzikanten tot sterren met een miljoenenpubliek (en een Stradivarius).

2

Bij je sportuitrusting

Sportartikelen liggen in het verlengde van muziekinstrumenten: berg je een tennisracket, golfclub of hockeystick op in een hoes, dan past daar ook een AirTag bij. Zeker doen, want bij een training of wedstrijd ziet iedere toeschouwer precies hoe luxe jouw uitrusting is. En laat je je spullen even achter – bijvoorbeeld in de kleedkamer – dan krijgen zij de kans om toe te slaan.

3

Bij je gadgets en gereedschap

Gadgetfans gaan nergens heen zonder hun camera, koptelefoon, Kindle, game console of andere snufjes. Op reis zijn zulke gadgets zowel handig als leuk om mee te pronken, maar hoe meer je meeneemt, hoe sneller je iets uit het oog verliest. Dat wordt een duur grapje, laat staan teleurstellend: wat gebeurt er met de cliffhanger in je e-book en hoe eindigt die game waar je al honderd uur in hebt gestopt?

Met de AirTag voorkom je zulke tegenslagen. Uiteraard past de munt ook in de opbergtas van je iPad of MacBook, al kun je deze toestellen zelf ook toevoegen aan het Zoek mijn-netwerk. De AirPods (tweede en derde generatie), AirPods Pro en AirPods Max zijn overigens ook geïntegreerd in het Zoek mijn-netwerk.

4

Voor je drone

Voor drones met een ingebouwde gps is een AirTag overbodig. Deze modellen zijn gekoppeld aan een app, zodat je ­iPhone of afstandsbediening na een crash precies vertelt waar hij naar beneden is gekomen. Een drone zonder zendertje heeft die luxe niet: stort hij neer, dan moet je een grasveld afspeuren om je gadget op te rapen.

Tenzij je er van tevoren een AirTag aan gekoppeld hebt. Pak je iPhone erbij, open de Zoek mijn-app en de Zoek in de buurt-functie stuurt je precies naar de plaats van het ongeluk. Bijkomend voordeel: de AirTag kost slechts een paar tientjes en je hoeft niet de meerprijs van een geavanceerde drone te betalen.

AirTag als NFC-Tag

Met NFC kun je op korte afstand informatie uitwisselen tussen twee apparaten. Een zo’n apparaat is een NFC-Tag, die vol informatie zit waar je toegang tot krijgt door middel van een lezer. Goed, een iPhone met zo’n lezer heb je al, maar hoe kom je aan een NFC-Tag?

Je raadt het al: koop een AirTag, en tover hem om! Dit werkt via Opdrachten: stel een automatisering samen, en zodra je de AirTag bij je iPhone houdt wordt hij uitgevoerd. Wij leggen uit hoe je dit instelt – welke opdracht je ermee uitvoert, bepaal je zelf.

waarvoor AirTag gebruiken
1

Opdrachten

Om een AirTag in te stellen als NFC-Tag, raadpleeg je Opdrachten. Open de app en tik onderin op het tabblad ‘Automatisering’. Tik nu rechtsboven op het plusje, daarna op ‘Persoonlijke automatisering’.

waarvoor AirTag gebruiken
2

Persoonlijke automatisering

Er verschijnt een lijst met alle standaard automatiseringen in Apple’s assortiment. Scrol naar beneden en zoek naar de optie ‘NFC’. Deze staat ongeveer halverwege de lijst. Gevonden? Tik hier dan op.

waarvoor AirTag gebruiken
3

NFC-tag

Bovenin staat nu ‘Scan’ – tik hierop. Haal daarna de AirTag voor de dag en houd hem tegen de achterkant van je iPhone. Na een seconde of twee verschijnt de optie ‘Geef deze Tag een naam’. Doe dit en tik op ‘OK>Volgende’.

waarvoor AirTag gebruiken
4

Taak toevoegen

De NFC-Tag is geactiveerd, maar hij heeft nog geen opdracht. Dit stel je zelf in door naar taken te zoeken die je wilt toevoegen. Als voorbeeld gaan we voor ‘Maak schermafbeelding’ – de jouwe is vast indrukwekkender.

waarvoor AirTag gebruiken
5

Opdracht uitvoeren

Tik rechtsboven op ‘Volgende’, zet het schakelaartje achter ‘Vraag vóór uitvoeren’ uit en tik op ‘Gereed’. Elke keer wanneer je de AirTag nu tegen je iPhone houdt, wordt je zelfgemaakte Opdracht uitgevoerd.

waarvoor AirTag gebruiken
6

Geen actie

Gebeurt er niets? Nee, jouw AirTag is niet stuk: sommige Opdrachten werken alleen wanneer de iPhone vergrendeld is, terwijl voor andere het tegenovergestelde geldt. Kwestie van uitproberen, dus.