Terug naar Voeg tekstbubbels toe in Final Cut Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Voeg tekstbubbels toe in Final Cut Pro

Door Ward Edema9 juni 2022 09:003 min. leestijd0

In het dagelijks leven worden er heel wat berichten verstuurd via WhatsApp, iMessage en SMS, en ook in de film- en televisiewereld zien we dit terug. Sinds de serie Sherlock is er één manier om chatberichten te tonen die voor bijna elke productie gebruikt wordt: zwevende tekstbubbels boven de telefoon (of laptop) waar de inhoud van de berichtjes in getoond wordt. Zo wordt er in de film of serie realistisch gecommuniceerd, maar krijgen we toch de inhoud van het gesprek mee. Met Final Cut Pro maak je gemakkelijk zulke tekstbubbels met titels en Object Tracking. Wij laten je zien hoe!

Final Cut Pro tekstbubbels


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Plaats clips

ws_final_138

Begin met het plaatsen van video’s van mensen die op hun iPhone of Mac aan het typen zijn. Die beelden kun je zelf aanleveren, of je haalt stockfoto’s van het internet. Bijvoorbeeld via de website Pexels: hier kom je met de zoekopdrachten ‘iPhone’, ‘phone typing’ of ‘laptop typing’ al een heel eind. De beelden zijn vervolgens gratis te downloaden door er eentje te openen en dan op ‘Gratis downloaden’ te klikken.

2 Titels

ws_final_138

Navigeer naar een moment in je tijdlijn waarop de telefoon of laptop duidelijk in beeld is. Open daarna linksboven het titels-tabblad (icoon met de ‘T’) en navigeer naar ‘Titles>Elements’.

3 Speech Bubbles

ws_final_138

Sleep nu de titel ‘Speech Bubbles’ naar de preview-weergave rechts in beeld, en sleep hem boven op de telefoon of laptop. Je ziet een kader verschijnen. Laat de titel nu los.

4 Analyseer

ws_final_138

Verleng de titel zodat hij even lang in beeld is als de telefoon of laptop. Selecteer hem daarna, en klik in de preview-weergave op ‘Analyze’. Daarmee wordt de titel vastgemaakt aan de telefoon.

5 Inspector

ws_final_138

Open nu de Inspector (Command+4). Zorg dat hierin het eerste tabblad geopend is (icoon met de ‘T’) en kies bij ‘Bubble Type’ voor ‘Rounded Rectangle’. De vorm van de bubbel verandert.

6 Kleur

ws_final_138

Verander nu de kleur van de bubbel bij ‘Fill Color’. Wij kiezen voor SMS-groen. Zet vervolgens het vinkje bij ‘Outline’ uit, zodat de tekstbubbel wat minder stripboekachtig wordt.

7 Tekst

ws_final_138

Na het volgen van de stappen, heb je een tekstbubbel met statische tekst. Wil je dat de tekst virtueel getypt wordt tijdens het filmpje? Wis dan voor deze stap de tekst van de tekstbubbel, en voeg de titel ‘Typewriter’ toe aan de tijdlijn. Open dan Transform (vierkante knop linksonder in de preview-weergave) en selecteer bovenaan met het pijltje naar beneden voor ‘Object Track’. Daarmee laat je de nieuwe titel de tekstbubbel volgen. Zo is het voor de kijker direct duidelijk dat het om iets gaat wat op dat scherm gebeurt.

Selecteer nu het tweede tabblad van de Inspector (icoon met lijntjes). Wijzig hier de tekst van de bubbel. Past het niet? Gebruik dan het cirkeltje in de preview-weergave om hem te verplaatsen.

8 Stijl

ws_final_138

Je kunt de stijl nog een beetje aanpassen, zodat het meer lijkt op een iPhone-berichtje. Maak bijvoorbeeld de tekst wit onder ‘Face>Show>Color’. Je kunt ook een afzender of ontvanger toevoegen.

9 Positie

ws_final_138

Pas als laatste de positie van je tekstbubbel aan. Dit doe je bij het derde tabblad van de Inspector (icoon met negatief). Verander hier de ‘Position’ totdat de bubbel bij de telefoon of laptop staat.

Geluiden

Om het effect van de tekstbubbels in Final Cut Pro nog net wat speelser te maken, open je linksboven de Photos and Audio-weergave en selecteer je ‘Sound Effects’. Gebruik bijvoorbeeld ‘Cartoon Accent 17’ bij het verschijnen van de bubbel en ‘Cartoon Accent 26’ bij het verdwijnen ervan.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar