Terug naar Je eigen brushes maken in Procreate
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Je eigen brushes maken in Procreate

Door Annemiek Lourensen12 juni 2022 09:003 min. leestijd0

Procreate heeft meer dan tweehonderd brushes (penselen) waarmee creatieve geesten hun digitale kunstwerken tot in detail uitwerken. Of je maakt er zélf een in de uitgebreide ‘Brush Studio’. Hiermee ontwikkel je een nieuwe brush door eigenschappen als de vorm, textuur en kleurdynamiek te verstellen. In deze workshop leggen we de basis hiervan uit; de brush stel je zelf samen aan de hand van je eigen smaak. Tijd om de Rembrandt in je naar boven te halen!

Procreate brushes maken


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Brush Studio

procreate_138

Open Procreate op je iPad, selecteer een (nieuw) canvas en tik bovenin op het penseel. Je staat nu in de Brush Library: tik op het plusje en je belandt in de Brush Studio.

Wanneer je in de Brush Studio de eigenschappen van een brush verandert, zie je dankzij de Drawing Pad rechts direct wat voor effect dit heeft. Hier staan namelijk wat standaard penseelstreken, maar je kunt ze ook zelf tekenen. Zo zie je tijdens het experimenteren of een wijziging naar wens is.

Ben je uiteindelijk tevreden met je brush, dan tik je op ‘Done’ – maar zover zijn we nog niet.

2 Strook

procreate_138

De Brush Studio maakt onderscheid tussen ‘stamps’ en ‘strokes’. Je maakt een stamp door één keer met je brush te tikken, net als een stempel. Ga je bewegen, dan maak je een penseelstreek. Strokes zijn dus opeenvolgende stamps.

Met ‘Stroke path’ verstel je de uitstraling van een penseelstreek. Er zijn vier opties: ‘Spacing’ en ‘Jitter’ bepalen de afstand tussen stamps in een penseelstreek, ‘Streamline’ hoe vloeiend een penseelstreek is en ‘Fall off’ wanneer hij vervaagt.

3 Eindjes

procreate_138

‘Taper’ gaat over de uiteindes van je penseelstreken. Deze hebben meer opties dan je denkt: dik of dun, spits of recht, wazig of helder – noem maar op. In dit menu bepaal je ook of drukgevoeligheid hierbij een rol speelt.

4 Vorm

procreate_138

Bij ‘Shape’ verander je de vorm van de brush. Met de schuifbalken verstel je aparte eigenschappen, maar voor een complexe vorm kun je ook een afbeelding uploaden via ‘Edit>Import>Import a photo’. De brush neemt deze over.

5 Textuur

procreate_138

‘Grain’ betreft de textuur van de brush. ­Onderaan staan weer schuifbalken, maar je kunt ook een afbeelding uploaden die dan wordt gebruikt voor de textuur. Ga naar ‘Edit>Import>Import a photo’ en selecteer hem.

6 Rendering

procreate_138

Bij ‘Rendering’ bepaal je hoe gedetailleerd de stamps en stroken van je brush zijn. Procreate heeft hier zes ingebouwde standen voor. Je kunt de eigenschappen hiervan verder verstellen met de schuifbalken onder ‘Blending’.

7 Wet mix

procreate_138

Wil je dat je digitale schilderij zoveel mogelijk op een echt schilderij lijkt, dan moet je bij ‘Wet Mix’ zijn. Door de schuifbalken hier te verstellen, wordt je kunstwerk niet alleen realistischer, maar ook rustiger.

8 Kleurdynamiek

procreate_138

Bij ‘Colour dynamics’ geef je aan hoe je brush invloed heeft op de kleur(tinten). Er zijn vier schuifbalken: voor een stamp, voor een penseelstreek, de invloed op kleur van een gekantelde stylus en van drukgevoeligheid.

9 Dynamiek

procreate_138

Hoe dynamisch je penseelstreken zijn? Dat optimaliseer je bij ‘Dynamics’. Met de schuifbalken onder ‘Speed’ verstel je de uitstraling op basis van je eigen snelheid. Die onder ‘Jitter’ gaan over de stabiliteit van je hand.

About this brush

Wanneer je brush af is, tik je op ‘Done’ om hem op te slaan. Ben je zelfs van plan om hem met de rest van de wereld te delen? Dan wil je uiteraard alle eer opstrijken. Bij ‘About this brush’ voeg je gegevens toe als je naam, profielfoto, handtekening en de datum. Dit ziet iedereen die de brush downloadt. Zo kun je wereldwijd pronken met je unieke brush!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar