Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Je eigen brushes maken in Procreate

Procreate zit vol tekengerei, maar je kunt ook je eigen brushes maken. Hoe dat werkt? Ontdek het hier.
Procreate brushes maken
Icon voor iPadOS
iPadOS
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.
Procreate zit vol tekengerei, maar je kunt ook je eigen brushes maken. Hoe dat werkt? Ontdek het hier.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

procreate_138
1

Brush Studio

Open Procreate op je iPad, selecteer een (nieuw) canvas en tik bovenin op het penseel. Je staat nu in de Brush Library: tik op het plusje en je belandt in de Brush Studio.

Wanneer je in de Brush Studio de eigenschappen van een brush verandert, zie je dankzij de Drawing Pad rechts direct wat voor effect dit heeft. Hier staan namelijk wat standaard penseelstreken, maar je kunt ze ook zelf tekenen. Zo zie je tijdens het experimenteren of een wijziging naar wens is.

Ben je uiteindelijk tevreden met je brush, dan tik je op ‘Done’ – maar zover zijn we nog niet.

procreate_138
2

Strook

De Brush Studio maakt onderscheid tussen ‘stamps’ en ‘strokes’. Je maakt een stamp door één keer met je brush te tikken, net als een stempel. Ga je bewegen, dan maak je een penseelstreek. Strokes zijn dus opeenvolgende stamps.

Met ‘Stroke path’ verstel je de uitstraling van een penseelstreek. Er zijn vier opties: ‘Spacing’ en ‘Jitter’ bepalen de afstand tussen stamps in een penseelstreek, ‘Streamline’ hoe vloeiend een penseelstreek is en ‘Fall off’ wanneer hij vervaagt.

Instructiefoto: Eindjes
3

Eindjes

‘Taper’ gaat over de uiteindes van je penseelstreken. Deze hebben meer opties dan je denkt: dik of dun, spits of recht, wazig of helder – noem maar op. In dit menu bepaal je ook of drukgevoeligheid hierbij een rol speelt.

procreate_138
4

Vorm

Bij ‘Shape’ verander je de vorm van de brush. Met de schuifbalken verstel je aparte eigenschappen, maar voor een complexe vorm kun je ook een afbeelding uploaden via ‘Edit>Import>Import a photo’. De brush neemt deze over.

procreate_138
5

Textuur

‘Grain’ betreft de textuur van de brush. ­Onderaan staan weer schuifbalken, maar je kunt ook een afbeelding uploaden die dan wordt gebruikt voor de textuur. Ga naar ‘Edit>Import>Import a photo’ en selecteer hem.

procreate_138
6

Rendering

Bij ‘Rendering’ bepaal je hoe gedetailleerd de stamps en stroken van je brush zijn. Procreate heeft hier zes ingebouwde standen voor. Je kunt de eigenschappen hiervan verder verstellen met de schuifbalken onder ‘Blending’.

procreate_138
7

Wet Mix

Wil je dat je digitale schilderij zoveel mogelijk op een echt schilderij lijkt, dan moet je bij ‘Wet Mix’ zijn. Door de schuifbalken hier te verstellen, wordt je kunstwerk niet alleen realistischer, maar ook rustiger.

procreate_138
8

Kleurdynamiek

Bij ‘Colour dynamics’ geef je aan hoe je brush invloed heeft op de kleur(tinten). Er zijn vier schuifbalken: voor een stamp, voor een penseelstreek, de invloed op kleur van een gekantelde stylus en van drukgevoeligheid.

procreate_138
9

Dynamiek

Hoe dynamisch je penseelstreken zijn? Dat optimaliseer je bij ‘Dynamics’. Met de schuifbalken onder ‘Speed’ verstel je de uitstraling op basis van je eigen snelheid. Die onder ‘Jitter’ gaan over de stabiliteit van je hand.

About this brush

Wanneer je brush af is, tik je op ‘Done’ om hem op te slaan. Ben je zelfs van plan om hem met de rest van de wereld te delen? Dan wil je uiteraard alle eer opstrijken. Bij ‘About this brush’ voeg je gegevens toe als je naam, profielfoto, handtekening en de datum. Dit ziet iedereen die de brush downloadt. Zo kun je wereldwijd pronken met je unieke brush!