Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Maak een vette animatie met Procreate

Animeren met Procreate is zo gepiept, mits je weet hoe het werkt. Hier leer je er alles over.
Animatie stap 6
Icon voor Apps
Apps
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.
Animeren met Procreate is zo gepiept, mits je weet hoe het werkt. Hier leer je er alles over.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Leer stap voor stap animeren met Procreate

Animeren met Procreate stap 1
1

Nieuw canvas

Open de app en je belandt standaard in de ‘Gallery’. Tik op het plusje rechtsboven en bepaal de canvasgrootte. Een aanrader om mee te beginnen: de ‘square’ (vierkant) van 2048×2048 pixels.

Animeren met Procreate stap 2
2

Animation Assist

De ‘Animation Assist’ is onmisbaar tijdens het animeren met Procreate. Met deze handige tool is het namelijk gemakkelijk om nieuwe frames toe te voegen en kun je in één oogopslag je hele animatie bekijken.

Schakel ‘Instellingen>Canvas>Animation Assist’ in. Er verschijnt onder aan het scherm een werkbalk met een overzicht van alle frames in je animatie. Hier is geen limiet voor, al begin je met één frame.

Animeren met Procreate stap 3
3

Penseel

Goede kunstenaars kiezen hun materiaal voorzichtig uit, ook de animator. Procreate biedt zijn gebruikers daarom niet alleen een verdoezelaar, gum en, eindeloze lagen, maar ook honderden penselen.

Ga je voor een gestroomlijnde look? Tik dan op ‘Brushes>Calligraphy’ en selecteer ‘Monoline’. Mag je animatie een wat traditionelere uitstraling hebben? Tik dan op ‘Brushes>Sketching>Procreate Pencil’.

Animeren met Procreate
4

Tekenen

Tijd om te tekenen! Mensen, dieren, dingen – alles kan. Een vaste hand is overigens niet nodig: houd je vinger of Apple Pencil even stil en Procreate maakt je lijnen kaarsrecht of vloeiend. Dit werkt ook bij geometrische vormen.

Animatie stap 5
5

Inkleuren

Na tekenen volgt uiteraard inkleuren. Tik op de kleurenkiezer, selecteer de kleur die je zoekt en ga terug naar je canvas. Sleep het rondje vervolgens naar het stuk dat je wilt inkleuren en laat los.

Animatie stap 6
6

Frame toevoegen

Nu begint het animeren écht: tijd om het tweede frame toe te voegen. Tik in de Animation Assist op je huidige frame en druk vervolgens op ‘Duplicate’. Je nieuwe frame is hierdoor identiek aan je eerste creatie.

Animatie stap 7
7

Gummen

Het nieuwe frame is een kopie, dus je hoeft het grootste deel van je animatie niet opnieuw te tekenen. Gum in frame twee daarom het deel van je animatie dat uiteindelijk moet bewegen uit (in dit geval de poot en staart).

Animatie stap 8
8

Opmaak

Teken het uitgegumde onderdeel opnieuw, maar dan nét wat anders. Herhaal stap vijf. Nu sluiten de twee frames bij elkaar aan, maar je kunt de overgang tussen de frames testen door in de Animation Assist op ‘Play’ te drukken.

Animatie stap 9
9

Frames Per Second

Maak de animatie af; stel het aantal beelden per seconde in. Druk in de Animation Assist op ‘Settings’ en verstel de ‘Frames Per Second’. Vijf frames per seconde is genoeg voor een animatie van twee frames.

Animeren met Procreate: animatie opslaan of delen?

Als je animatie af is, wil je het natuurlijk met de rest van de wereld delen. Ga dan naar ‘Settings>Share>Animated Gif’. Controleer nog even je ‘Frames Per Second’, tik op Export, en deel je creatie!