Terug naar Ontdek de geheimen van het open- & bewaar-menu van Finder
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Ontdek de geheimen van het open- & bewaar-menu van Finder

Door Sven Lamers17 november 2022 09:103 min. leestijd0

Waarschijnlijk heb je nog nooit lang nagedacht over het menu dat verschijnt wanneer je een nieuw document opent of een bestaand document opslaat. Toch zit dit vol geheime functies. Zo pas je bepaalde acties toe of navigeer je nog sneller op je harde schijf. Verder zit het open- en bewaar-menu vol sneltoetsen, net als in een gewoon Finder-venster. En er zijn nog veel meer opties die je zeker nog niet kent. Ontdek alles hier!

Open- bewaar-menu Finder


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Alternatief bewaar-menu

open bewaar menu Finder

Het bewaar-menu heeft twee formaten: compact en volledig. De compacte vorm zie je als je voor het eerst een bestand opslaat. Met een klik op het pijltje naast het veld ‘Locatie’ krijg je het volledige menu.

2 Slepen maar

open bewaar menu Finder

Met het compacte bewaar-menu kun je een trucje uithalen. Sleep een map vanuit het Finder-menu en je schakelt daarnaartoe. Heb je de gewenste locatie dus al open staan in Finder? Dan is deze werkwijze veel sneller.

3 Je favorieten

open bewaar menu Finder

Klik eens op het menu naast ‘Locatie’ in het compacte bewaar-menu. De sectie ‘Favorieten’ komt precies overeen met de ‘Favorieten’ uit je Finder-zijbalk. Sleep je mappen naar laatstgenoemde, dan breid je het ‘Locatie’-menu ook uit.

4 Met tags bewaren

open bewaar menu Finder

Met tags breng je orde aan op je schijf. En vanuit het bewaar-menu ken je deze rechtstreeks aan bestanden toe. Klik op het ‘Tag’-veld en kies de gewenste trefwoorden uit. Mis je een tag? Kies ‘Toon alles’. Of typ gewoon een tag in het veld en selecteer ‘Maak nieuwe tag aan’.

5 Tags toevoegen bij openenopen bewaar menu Finder

Als je een bestand opent, voeg je ook gemakkelijk tags toe. Ctrl-klik op een bestand in het open-menu. Nu zie je alle tag-kleuren. Houd de muiscursor erboven en de volledige naam verschijnt.

6 Pas de weergave aan

open bewaar menu Finder

Het open- en bewaar-menu werkt met ­Finder-sneltoetsen. Wil je de navigatiekolom (zijbalk) niet zien? Toets Ctrl+Cmd+S om die te verbergen. Met Cmd+1,2,3 schakel je tussen de verschillende Finder-weergaven.

7 Alternatieve navigatie

ws_finder_142

Toets eens Shift+Cmd+G als je een ­document probeert te openen. Nu krijg je een flexibele tekstweergave van het pad. Typ gewoon in het pad en gebruik de ‘Tab’-toets om map- en ­bestandsnamen automatisch aan te vullen.

8 Padbalknavigatie

ws_finder_142

Nog een laatste tip om uit te proberen in het open- en bewaar-menu (of ook in Finder): houd de Option/Alt-toets ingedrukt om een padbalk weer te geven. Klik op een map en je gaat er linea recta naartoe.

9 Verborgen items

ws_finder_142

Wil je een verborgen bestand openen? Toets dan eens Shift+Cmd+. (punt) in. Hiermee maak je alle verborgen bestanden op je Mac zichtbaar: de bestandsnaam begint dan met een punt. Gebruik deze toetscombi in het open-menu van ‘Teksteditor’ en je kunt eventueel verborgen instellingen aanpassen. Dezelfde toetscombi maakt ze weer onzichtbaar.

Toetscombinaties van Finder

Finder heeft een groot aantal sneltoetsen om navigatie op de harde schijf wat sneller en gemakkelijker te maken. Open een Finder-venster en ga naar het ­‘Ga’-menu bovenin. Naast elke map zie je een toetscombi staan. Deze werken ook in het open- en bewaar-menu.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar