Terug naar Monteer een meeslepende point-of-view-opname
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Monteer een meeslepende point-of-view-opname

Door Koen van Ekeren4 augustus 2021 11:273 min. leestijd0

Bij een film of serie ontvouwt een actiescène zich vaak vanuit de hoofdpersoon. Dit soort beelden worden een point-of-view-opname (POV) genoemd. Vaak zijn de opnamen erg bewogen. Voor de kijker is het dan alsof je met het hoofd van het personage meebeweegt, waardoor je de scène intenser beleeft.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Een POV creëer je bijvoorbeeld door handheld te filmen, of je klaart de klus in de nabewerking. Door het Handheld-effect van Final Cut Pro over de videoclip te slepen, is het alsof de video vanuit de hand is opgenomen. Er bestaan ook effecten en montagetrucjes om zo’n POV nog pakkender te maken. Op deze manier laat je niet alleen zien wát het personage ziet, maar ook hoe. Bijvoorbeeld door dronkemansogen. Er is veel mogelijk, dus laten we snel aan de slag gaan.

1. Importeren

Klik in het menu op ‘File>New>Event’, geef het de naam ‘POV’ en klik op ‘OK’. Klik op ‘Import media’. Importeer de bestanden die je via iCreate 130 hebt gedownload.

2. Effect

Sleep ‘skaters’ naar de tijdlijn. Het is al een uitstekende point-of-view-opname, maar we maken de clip meeslepender. Open de Effects Browser (Cmd+5) en klik op de categorie ‘Blur’.

3. Focus Blur

Sleep het Effect ‘Focus’ naar de clip. Dit is een scherptediepte-effect; ideaal om te benadrukken waar het personage naar kijkt. De personen in de clip verplaatsen zich, dus we moeten het effect animeren.

4. Keyframe

Verplaats de afspeelkop naar het begin van de clip. Houd in de Inspector (Cmd+4) de muis boven ‘Center’ en klik uiterst rechts op de + om een keyframe toe te voegen. Versleep de afspeelkop naar 17:50.

5. Animeren

Verander naast Center de waarde van X naar 0,4 en stel Y in op 0,2. Het Focus-effect beweegt nu met de gezichten van de skaters mee, terwijl de rest onscherp blijft.

6. Dupliceren

Breng ‘Auto’ naar de tijdlijn. We wekken de illusie dat de personage een slokje op had. Klik op de clip en houd de Option-toets ingedrukt, terwijl je de clip naar beneden sleept.

7. Dubbel zien

De clip is gedupliceerd. Selecteer de bovenste clip en vergroot in de Inspector de ‘Scale (All)’ naar 114. Verander onder Compositing de ‘Opacity’ naar 50%. De bestuurder ziet dubbel.

8. Handheld

Klik in de Effects Browser op de categorie Stylize en voeg aan zowel de bovenste als onderste clip het ‘Handheld’-effect toe, waardoor we ons nog extra in het hoofd van de personage wanen.

9. Schokkend

Vergroot in de Inspector ‘Shakiness’ naar 30 en ‘Distance naar ‘50’. Doe dit bij beide clips. Maak de dronken look af door het effect ‘Radial’ toe te voegen aan de onderste clip en stel de ‘Amount’ in op 8.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar