Terug naar macOS Monterey tips – 11 trucjes die je even moet zien
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

macOS Monterey tips – 11 trucjes die je even moet zien

Door Laura Grootaarts27 oktober 2021 09:233 min. leestijd9

Eerder deze week verscheen er een grote update voor je Mac: macOS Monterey. Met grote nieuwe functies als Focus en de nieuwe app Opdrachten (die je al kent van je iPhone). Maar ook met een hoop kleine, fijne vernieuwingen. Wij geven je daarom alvast wat macOS Monterey tips!

macOS Monterey tips

Heb je macOS Monterey nog niet gedownload? Je vindt de update via ‘Appeltje>Systeemvoorkeuren>Software-update’. Hoewel de update in veel gevallen van een leien dakje gaat, kan het verstandig zijn om je erop voor te bereiden – een back-up bijvoorbeeld, kan geen kwaad. Lees daarover ook ons artikel Zo bereid je je voor op de macOS Monterey release. Klaar met de download installatie? Check de volgende vernieuwingen.

1. AirPlay naar je Mac

AirPlay macOS Monterey

Video of audio AirPlayen naar een speaker of tv, daar zijn we aan gewend. Maar op deze manier streamen tussen Apple-apparaten onderling? Met macOS Monterey en iOS 15 kan het dan eindelijk!

2. Je Memoji leeft

Levende memoji

Mac voor beginners 2022
Mac voor beginners 2022
macOS Monterey-editie

Een Memoji als gebruikersafbeelding? Het kan! Hij beweegt als je te lang wacht met inloggen. Stel het in via de Systeemvoorkeuren – houd je muis boven je avatar en klik op ‘wijzig’

3. Aangepaste memoji’s

Memoji inclusief

Apple maakt de memoji’s weer net wat inclusiever. Wat dacht je van memoji’s met een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofd­beschermer?

4. Livetekst in foto’s

Monterey livetekst

Staat er een tekst op een foto? Als je een M1-Mac hebt, selecteer je deze alsof het een Pages-bestand is! Vervolgens kun je de tekst kopiëren en plakken. Handig als je bijvoorbeeld een adres fotografeert. Heb je een iPhone met iOS 15? Check dan hoe je livetekst daarop kunt gebruiken.

5. Boeken vernieuwd

Boeken monterey

De app Boeken is vernieuwd. Nieuw zijn de onderdelen ‘Leesdoelen’, ‘Leeslijst’ en ‘Lees ik nu’. Mocht dit je bekend in de oren klinken: op die iPhone bestond dit allemaal al eerder.

6. Hallo-screensaver

hallo screensaver

De coole Hallo-screensaver was er eerder alleen voor de 24-inch iMac 2021, maar is er nu voor iedereen! En natuurlijk zijn er ook nieuwe wallpapers. Je stelt het allemaal in via de Systeemvoorkeuren, bij ‘Bureaublad en schermbeveiliging’.

7. Zoek mijn

Zoek mijn widget

Aan het Berichtencentrum kun je nu ook een handige Zoek mijn-widget toevoegen. Hierin zie je precies waar je gezinsleden uithangen of waar je belangrijke spullen zijn.

8. Gedeeld-map

Gedeeld-map

Werk je met anderen samen aan documenten in iCloud? Al deze bestanden worden verzameld in de map ‘Gedeeld’. Deze vind je links in de zijbalk van al je Finder-vensters.

9. Games-map in Launchpad

Games in Launchpad

Als je nieuwe games downloadt uit de App Store, komen ze in Launchpad automatisch in een speciale map voor games te staan. Zo houd je ze apart van je overige apps.

10. Kleurige muis

Toegankelijkheid

Verander de kleur van je muiscursor. Hiervoor open je Systeemvoorkeuren en ga je naar ‘Toegankelijkheid>Beeldscherm’. In het paneel ‘Aanwijzer’ kies je de vulkleur en de contourkleur.

11. Demp notificaties

Notificaties dempen

Komt er een ongewenste notificatie binnen in je Berichtencentrum? Klik dan op ‘>’ en daarna op de drie puntjes. Je krijgt dan verschillende opties voor het (tijdelijk) dempen van dit type melding.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

9
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ton Gerritsen
Lezer
Ton Gerritsen

Geweldig al die nieuwe features, maar mijn iMovie app reageert niet meer…. krijg hem niet meer aan de praat.

Marieke
Lezer
Marieke

Dat heb ik ook! Weet iemand een oplossing hiervoor?

Pieter J. Bogaers
Lezer
Pieter J. Bogaers

Ben niet echt onder de indruk mensen … (en ik heb het idee dat het scherm af en toe flikkert; was niet zo)

ReneAP
Lezer
ReneAP

De mensen een een iMac uit bv 2020 worden dus gediscrimineerd door Apple om bepaalde items alleen op een iMac met M1 processor te laten werken. En dat terwijl 98 % gewoon een Intel bases iMac heeft die dit allemaal prima aankan.

Aart van Wijk
Lezer
Aart van Wijk

Punt voor u!

Johan De Vries
Lezer
Johan De Vries

Een gekleurde muis ? Memoji’s ? Zit ik daar op te wachten ?

w.c. Hartgers
Lezer
w.c. Hartgers

Mijn dia carousel werkt niet meer met de schermbeveiliging.

John
Lezer
John

Na de upgrade werkt de screen daver alleen maar met de door Monterey geïntroduceerde screensavers, zelf foto’s selecteren en later presenteren mbv Ken Burns of Orgami werkt allemaal niet meer. De oude default Collections zijn allemaal verdwenen. Ontgrendelen met je Apple Watch zou sneller moeten werken. Maar op mijn 5K 27 inch uit 2020 is het ouderwets invoeren van een wachtwoord de snelste methode. Het duurt een eeuwigheid voordat Monterey de Watch ziet. Bestanden terugzetten van een Airport Time Capsule werkt zolang de backup maar niet gemaakt is Big Sur, Catalina of daarvoor, want dan werkt het niet. Ik heb… Lees meer »

Thom Mandersloot
Lezer
Thom Mandersloot

bij mijn iMac 12,1 waarop Monterey nog wel geïnstalleerd kan worden (Ventura niet meer) zijn de ‘interne speakers’ niet meer beschikbaar. Is daar een oplossing voor? Heb wel een NVRAM reset gedaan, maar toen kon ik weer opnieuw beginnen met de installatie en geen resultaat daarna.