Terug naar 5 tips om je MacBook-batterij te besparen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

5 tips om je MacBook-batterij te besparen

Door Ward Edema3 november 2021 15:003 min. leestijd0

Je wilt natuurlijk het liefst je MacBook zo lang mogelijk blijven gebruiken, maar één onderdeel is altijd eindig: de accu. Met deze tips kun je je MacBook-batterij besparen, en kun je er jaren mee vooruit.

MacBook batterij besparen

1. Geoptimaliseerd opladen

Je MacBook te lang aan de oplader laten hangen is niet goed voor de accu. Wanneer de accu eenmaal ‘vol’ is, ontlaadt hij telkens een klein beetje om vervolgens weer tot 100% opgeladen te worden. Dit doet de maximale capaciteit sneller afnemen dan nodig.

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

Exclusief bij T-Mobile: de Apple Watch Series 8, SE of Ultra met multsim!

• Blijf altijd verbonden, ook zonder iPhone!
• Alleen mogelijk met een mobiel abonnement van T-Mobile

Op recente MacBooks kun je dit omzeilen door gebruik te maken van geoptimaliseerd opladen. Dit houdt in dat je Mac niet verder dan 80% oplaadt, tot het moment dat je ‘m bijna van de lader gaat halen. De Mac onthoudt je dagelijkse schema, zodat hij weet wanneer dit moment is.

Geoptimaliseerd opladen is beschikbaar vanaf macOS Big Sur op MacBook Pro-modellen van 2016 of later en MacBook Air-modellen van 2018 of later: de kleine 12-inch MacBook is dus helaas uitgesloten. Je stelt het in via ‘Systeemvoorkeuren>Batterij>Geoptimaliseerd opladen’.

2. Gebruik de juiste lader

Het is altijd van belang om een goedgekeurde oplader te gebruiken voor je MacBook. Want hoewel het misschien aantrekkelijk lijkt om een adapter uit China te bestellen om de stevige prijzen van Apple-laders te omzeilen, is dit niet zo verstandig. Niet alleen kunnen ze je MacBook-accu beschadigen, maar ook loop je het risico op oververhitting of zelfs brand.

Priemo USB-C adapter

Zorg er dus voor dat je oplader altijd de juiste CE-certificering heeft, zodat je zeker weet dat je MacBook en je omgeving beschermd zijn. Dit is bijvoorbeeld bij de laders van Apple het geval, maar ook bij de adapters van Priemo, die bovendien een stuk aantrekkelijker geprijsd zijn dan Apple’s eigen opladers.

3. Apps van Apple

Over het algemeen zijn de apps van Apple op je Mac véél beter geoptimaliseerd dan die van derden. Door bijvoorbeeld Safari in plaats van Google Chrome te gebruiken, zorg je er voor dat je langer met je acculading kan doen. Hierdoor hoef je ‘m minder vaak op te laden, en gaat hij uiteindelijk langer mee.

Dit geldt misschien nog wel het meest voor videogesprekken. Microsoft Teams is bijvoorbeeld berucht: het slurpt je accu leeg en het laat je MacBook-ventilatoren overuren draaien. FaceTime is een stuk accu-vriendelijker, en bovendien nu ook te gebruiken met Windows en Android.

4. Houd de vinger aan de pols met coconutBattery

Met coconutBattery houd je gemakkelijk de staat van je accu in de gaten. Deze app geeft namelijk precies aan wat de overgebleven maximale capaciteit van je accu is, en houdt dit ook bij in een log. Iedere keer als je de app opent, wordt dit log bijgewerkt.

Zie je snel een daling van je capaciteit bij ‘History’? Misschien hangt je MacBook dan te lang of vaak aan de lader of is je lader niet helemaal goed, en moet je dus actie ondernemen om de accu te besparen. Je downloadt coconutBattery via de website van Coconut Flavour.

5. Is je huidige accu te slecht? Vervang ‘m!

Priemo MacBook accu

Soms is er geen redden meer aan: nadat je MacBook-accu onder de 80% capaciteit zakt, neemt deze nog sneller af en is vervanging aangeraden. Ook hier geldt: zorg voor een accu met de juiste certificeringen. De accu’s van Priemo bieden dit, evenals twee jaar garantie en een grotere capaciteit dan originele Apple-accu’s. Je vindt via de Priemo Store Locator alle verkooppunten van Priemo MacBook-accu’s, waar je ze overigens ook direct kan laten installeren.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar