Terug naar Maak een jaren 80-track met synthesizers
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Maak een jaren 80-track met synthesizers

Door Sven Lamers26 augustus 2021 14:243 min. leestijd0

Als je ook maar een beetje bekend bent met de muziek uit de jaren tachtig, dan weet je ongetwijfeld twee dingen. Nummer 1, de kapsels van artiesten uit deze tijd waren – hoe moeten we het zeggen – bijzonder. En nummer 2, het was wel dé doorbraak van elektronische elementen in de muziek, dankzij de komst van (betaalbare) synthesizers.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
De kapsels van toen zijn (gelukkig?) verleden tijd, maar die elektronische invloeden hoor je ook in de muziek van tegenwoordig. Als jij ook zo’n jaren tachtig-vibe aan je GarageBand-nummers wilt toevoegen, dan is een vette baslijn de sleutel. Nummers uit dit tijdperk worden gekenmerkt door een baslijn met een zogeheten arpeggiator.

Hierbij worden akkoorden opgesplitst in losse tonen en kun je ze met één druk op de knop (elektronisch) laten afspelen. Met GarageBand is het een fluitje van een cent om zulke tracks te maken. In deze workshop doen we dit helemaal zelf, eerst met behulp van software-instrumenten en later met een arpeggiator-plug-in voor de zo kenmerkende sound

1 Retro-project

We beginnen met een nieuw project. Open de Loopbrowser (O) en sleep wat loops bij elkaar, zoals 80s Back Beat 01, Minimal Disco 80s Beat 02, Abstract Atmosphere 080 en Synth Array 19. Gebruik ons screenshot ter inspiratie.

2 Nieuw spoor

Maak een nieuw spoor met de sneltoets (Option+Cmd+N). Kies ‘Software-instrument’, dat gebruiken we voor het synthie-geluid. Met behulp van ‘Muzikaal typen’ voeg je later nog MIDI-noten toe.

3 Synthesizer

Selecteer het nieuwe spoor en open de ‘Bibliotheek’ (Y). Kies voor je nieuwe instrument ‘Synthesizer>Bass>Eighties Pop Bass’. Het heeft in de basis al een mooi 80s-geluid, maar we gaan het nog finetunen.

4 Smart Controls

Houd Eighties Pop Bass geselecteerd en open de Smart Controls met de sneltoets (B). Draai aan de knoppen zodat FM op 10 uur, Envelope en Ambience op 12 uur, Decay en Delay op 1 uur, en Reverb op 8 uur staat.

5 Arpeggiator

Klik op de ‘Arpeggiator’-knop rechtsboven de Smart Controls. Hierdoor wordt de arpeggiator actief en krijg je een nieuw menu ernaast. Open het en kies voor ‘Notenvolgorde>Omhoog en omlaag’.

6 Tempo en octaafbereik

Open nogmaals het menu en activeer de optie ‘Tempo>1/16’. Dat zorgt voor het meest authentieke jaren tachtig-gevoel. Ten slotte zorg je dat ‘Octaafbereik’ op ‘1’ staat. Laat de arpeggiator voor de rest op ‘Fabrieksinstellingen’.

7 Muzikaal typen

We spelen nu op ons synthesizer-instrument met het toetsenbord. Open het venster ‘Muzikaal typen’ (Cmd+K) en druk op Z om ‘Octaaf’ op C1 in te stellen. Dat is beter geschikt voor een baslijn.

8 Opnemen maar

Start de opname met R en speel gedurende de opname, zonder pauzes (!), vijf willekeurige noten op het klavier. De ingestelde arpeggiator zorgt er automatisch voor dat elke aanslag herhaald wordt. Best gemakkelijk!

9 Timing aanpassen

Misschien is het nodig om je timing aan te passen. Toon de Editor (E), kies het ‘Segment’-tabblad en selecteer bij ‘Tijdkwantisering’ voor ‘1/16 noot’, terwijl de schuifbalk ‘Sterkte’ op 100 wordt ingesteld.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar