Als je ook maar een beetje bekend bent met de muziek uit de jaren tachtig, dan weet je ongetwijfeld twee dingen. Nummer 1, de kapsels van artiesten uit deze tijd waren – hoe moeten we het zeggen – bijzonder. En nummer 2, het was wel dé doorbraak van elektronische elementen in de muziek, dankzij de komst van (betaalbare) synthesizers.
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
PremiumVerder lezen?
Hierbij worden akkoorden opgesplitst in losse tonen en kun je ze met één druk op de knop (elektronisch) laten afspelen. Met GarageBand is het een fluitje van een cent om zulke tracks te maken. In deze workshop doen we dit helemaal zelf, eerst met behulp van software-instrumenten en later met een arpeggiator-plug-in voor de zo kenmerkende sound
1 Retro-project
We beginnen met een nieuw project. Open de Loopbrowser (O) en sleep wat loops bij elkaar, zoals 80s Back Beat 01, Minimal Disco 80s Beat 02, Abstract Atmosphere 080 en Synth Array 19. Gebruik ons screenshot ter inspiratie.
2 Nieuw spoor
Maak een nieuw spoor met de sneltoets (Option+Cmd+N). Kies ‘Software-instrument’, dat gebruiken we voor het synthie-geluid. Met behulp van ‘Muzikaal typen’ voeg je later nog MIDI-noten toe.
3 Synthesizer
Selecteer het nieuwe spoor en open de ‘Bibliotheek’ (Y). Kies voor je nieuwe instrument ‘Synthesizer>Bass>Eighties Pop Bass’. Het heeft in de basis al een mooi 80s-geluid, maar we gaan het nog finetunen.
4 Smart Controls
Houd Eighties Pop Bass geselecteerd en open de Smart Controls met de sneltoets (B). Draai aan de knoppen zodat FM op 10 uur, Envelope en Ambience op 12 uur, Decay en Delay op 1 uur, en Reverb op 8 uur staat.
5 Arpeggiator
Klik op de ‘Arpeggiator’-knop rechtsboven de Smart Controls. Hierdoor wordt de arpeggiator actief en krijg je een nieuw menu ernaast. Open het en kies voor ‘Notenvolgorde>Omhoog en omlaag’.
6 Tempo en octaafbereik
Open nogmaals het menu en activeer de optie ‘Tempo>1/16’. Dat zorgt voor het meest authentieke jaren tachtig-gevoel. Ten slotte zorg je dat ‘Octaafbereik’ op ‘1’ staat. Laat de arpeggiator voor de rest op ‘Fabrieksinstellingen’.
7 Muzikaal typen
We spelen nu op ons synthesizer-instrument met het toetsenbord. Open het venster ‘Muzikaal typen’ (Cmd+K) en druk op Z om ‘Octaaf’ op C1 in te stellen. Dat is beter geschikt voor een baslijn.
8 Opnemen maar
Start de opname met R en speel gedurende de opname, zonder pauzes (!), vijf willekeurige noten op het klavier. De ingestelde arpeggiator zorgt er automatisch voor dat elke aanslag herhaald wordt. Best gemakkelijk!
9 Timing aanpassen
Misschien is het nodig om je timing aan te passen. Toon de Editor (E), kies het ‘Segment’-tabblad en selecteer bij ‘Tijdkwantisering’ voor ‘1/16 noot’, terwijl de schuifbalk ‘Sterkte’ op 100 wordt ingesteld.
Praat mee!