Terug naar iTip: Wifi-kanalen in de buurt controleren
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Wifi-kanalen in de buurt controleren

Door Redactie iCreate8 mei 2015 13:502 min. leestijd5

Heb je een slechte of langzame wifi-verbinding? Mogelijk wordt dat veroorzaakt doordat het simpelweg te druk is in de lucht om je heen. Uit onderzoek van het Agentschap Telecom bleek onlangs dat de wifi-ontvangst in woonwijken en stadscentra ronduit belabberd is door de grote hoeveelheid iPhones en anderedraadloze apparaten die in gebruik zijn. Een oplossing kan zijn om het wifi-kanaal van je router te veranderen, maar dan moet je wel eerst weten op welk kanaal het minder druk is. In Mac OS X kun je daar heel gemakkelijk achterkomen met behulp van de ingebouwde Wi-Fi-probleemoplossing.

Wifi-kanaal scannen

  1. Het programma Wi-Fi-probleemoplossing kun je het snelst opstarten via Spotlight door op de naam te zoeken. Een alternatief is om op het wifi-icoontje rechtsboven in de menubalk te klikken terwijl je Alt ingedrukt houdt. Er verschijnen dan extra opties, waaronder ‘Open Wi-Fi-probleemoplossing’.
  2. Heb je Wi-Fi-probleemoplossing geopend, klik dan niet op ‘Ga door’ maar kies in de menubalk voor ‘Venster>Detecteer’ of gebruik de sneltoets Cmd+4.
  3. Er opent nu een nieuw venster met een overzicht van de wifi-kanalen in de buurt. Links zie je op welk kanaal je nu zit en welk kanaal de minste interferentie geeft.
  4. Scrol naar rechts om per wifi-netwerk te zien welk kanaal en welke band (2,4 of 5 Ghz) daarbij hoort.
  5. Met de knop ‘Detecteer nu’ kun je opnieuw een scan uitvoeren, bijvoorbeeld handig voor als je verschillende locaties in huis wilt uitproberen.

Wifi-kanalen scannen

Heb je last van slechte ontvangst en ondersteunt je router 5 Ghz, dan is het te adviseren om deze band te proberen. Mocht je een ander kanaal op 2,4 Ghz gaan proberen, houd er dan rekening mee dat de kanalen overlappen. Hoe precies kun je zien in onderstaande afbeelding.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Wifi-kanalen spectrum

iCreate 151
iCreate 151
iOS 17: aan de slag met alle nieuwe functies
De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
mission555
Lezer
mission555

kan ik deze tip ook toepassen, als mijn wifi steeds overschreven wordt door het KPN netwerk?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Wat bedoel je met overschreven? Als de instellingen telkens worden aangepast, dan kun je het kanaal wel veranderen maar zal dit automatisch teruggezet worden helaas.

mission555
Lezer
mission555

Ha Jelle, dank je wel voor je antwoord. Ik ben het niet helemaal duidelijk, sorry. Ik ben client bij Telfort en het wifi netwerk springt steeds van mijn voorkeur naar KPN dat schijnt te maken te hebben met de wijkcentrale o.i.d. een sterk signaal.

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Als je dit niet wilt, dan kun je het netwerk vergeten/verwijderen. Daarna zal gewoon altijd verbinding gemaakt worden met het netwerk van je voorkeur.

mission555
Lezer
mission555

thank you! fijn weekend