Terug naar iTip: Deze functie verlengt de levensduur van je MacBook-batterij, maar is ook irritant
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Deze functie verlengt de levensduur van je MacBook-batterij, maar is ook irritant

Door Laura Grootaarts27 mei 2020 11:352 min. leestijd0

Heb jij je MacBook Pro of Air al geüpdatet naar macOS Catalina 10.15.5? Dan vind je daarin een functie die de levensduur van je MacBook kan verlengen: Batterijconditiebeheer.

Batterijconditiebeheer

De batterij van je MacBook wordt na verloop van tijd minder effectief. Na een groot aantal laadcycli ga je merken dat de oplaadcapaciteit kleiner is dan op de dag dat je je MacBook kocht. Daar ligt een chemisch proces aan ten grondslag. Met de nieuwe functie Batterijconditiebeheer wordt dit verouderingsproces zo veel mogelijk vertraagd.

Batterijconditiebeheer lijkt een beetje op geoptimaliseerd opladen van de iPhone. Je Mac registreert de temperatuurgeschiedenis en de laadpatronen van de accu. Op basis van deze gegevens bepaalt je Mac het maximale laadniveau. Het ideale niveau, waarbij je accu zo lang mogelijk in goede conditie blijft, is doorgaans lager dan 100 procent.

Batterijconditiebeheer inschakelen

Batterijconditiebeheer

De nieuwe functie is standaard ingeschakeld op je MacBook. Maar het kan zijn dat je dat liever niet hebt. Want hoewel je batterij op lange termijn langer meegaat, betekent het wel dat je batterij maar tot tachtig procent oplaadt en je hem dus sneller aan de stroom moet hangen. Niet handig als je iedere minuut hard genoeg nodig hebt. Verraderlijk hierbij is dat het batterij-icoon in de menubalk honderd procent aangeeft, omdat dat dan de optimale toestand is.

Apple adviseert het niet, maar in dit geval kun je de functie ook deactiveren.

  • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Energiestand’.
  • Klik op ‘Batterijconditie’.
  • Verwijder het vinkje voor ‘Batterijconditiebeheer’.
  • Klik op ‘OK’.

Bovenaan in dit menu zie je ook wat de staat van je batterij is – zo weet je of je MacBook batterij onderhoud vereist.

Niet voor alle MacBooks

De functie werkt op MacBook-modellen met een Thunderbolt 3-aansluiting en de nieuwste versie van macOS Catalina. Oftewel: een MacBook Pro uit 2016 of later, of een MacBook Air uit 2018 of later. Weet je niet wat voor Mac je hebt, check dan ons overzicht met alle Mac modellen.

iCreate 127
iCreate 127
26 slimme trucs als je een iPhone en Mac hebt
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar