Terug naar iOS 15.5 is uit: meer vernieuwingen dan je ziet!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

iOS 15.5 is uit: meer vernieuwingen dan je ziet!

Door Laura Grootaarts17 mei 2022 10:503 min. leestijd0

Apple heeft gisteren iOS 15.5 uitgebracht voor de iPhone. Voor de iPad verscheen tegelijkertijd iPadOS 15.5, met ongeveer dezelfde vernieuwingen. De nieuwe functies springen niet écht in het oog, toch is er best het een en ander vernieuwd. In dit artikel laten we je zien wat.

iOS 15.5 nieuw

Wat is er nieuw in iOS 15.5?

Apple noemt in de release-notes van iOS 15.5 slechts twee (kleine) veranderingen waarmee problemen met Podcasts en woningautomatiseringen verholpen worden. Maar daarmee is het nog niet klaar. Er zitten diverse vernieuwingen in iOS 15.5 die je misschien niet direct ziet, maar die wel degelijk een rol spelen op de achtergrond. In dit artikel zetten we de belangrijkste vernieuwingen voor je op een rij.

1) Universal control nu officieel


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Universele bediening

Eerder dit jaar werd Universal control uitgebracht voor iPad- en macOS. Daarmee kun je je Mac en iPad bedienen met dezelfde accessoires: muis, trackpad en toetsenbord. Eigenlijk is er met iPadOS 15.5 niks aan veranderd, maar in eerdere versies was de functie in principe nog in bèta – nu niet meer. De bugs en kinderziektes zijn opgelost en de functie is nu officieel gereleased. Wil je weten hoe Universal control precies werkt? Lees dan ons artikel Mac en iPad werken nu op magische wijze samen.

2) Externe links in reader-apps

Apps mogen vanaf iOS 15.5 naar externe websites verwijzen voor het aanmaken van accounts en voor betalingen. Zo kunnen diensten als Netflix het App Store-betalingssysteem omzeilen en hoeven ze ook geen ‘Apple-tax’ te betalen. Apple stond dit eerst niet toe, maar is gezwicht onder druk van de omstandigheden. Reader-apps zijn apps die digitale content aanbieden zoals tijdschriften, kranten, boeken, audio, video en meer. Spotify, Netflix en consorten zullen dus wel snel de aanpassingen doorvoeren.

3) Podcasts

podcasts iOS 15.5

De vernieuwing in podcasts is er één die juist wél de release-notes van Apple wist te halen. Apple meldde er het volgende over: ‘Apple Podcasts heeft nu een nieuwe instelling voor het beperken van het aantal afleveringen dat op je iPhone wordt bewaard en het automatisch verwijderen van afleveringen.’ Zo loopt je iPhone dus niet meer ongemerkt vol! Hoe je het aanpast?

  • Open je favoriete show.
  • Tik op de drie puntjes rechtsboven.
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op ‘Download automatisch’.

Bij ‘Download en behoud’ geef je aan hoeveel podcasts er op je iPhone bewaard moeten blijven voordat ze automatisch weer verwijderd worden.

4) Minder gevoelige Terugblikken

De app Foto’s genereert automatisch terugblikken: dit zijn automatisch gegenereerde filmpjes met je mooiste foto’s en video’s. Apple heeft nu bepaalde ‘gevoelige’ locaties geblokkeerd: beeldmateriaal dat hier gemaakt is, verschijnt niet meer in je Terugblikken. Het gaat om onder meer concentratiekampen en holocaust-monumenten.

5) Verwijzingen naar Apple Music klassiek

Vorig jaar nam Apple Primephonic over, een dienst voor het streamen van klassieke muziek. We verwachten in de toekomst een losse app voor klassieke muziek. In iOS 15.5 is die nog niet aanwezig, maar er zitten al wel enkele verwijzingen in de code. De blauwdruk voor de app is er dus al, maar Apple laat er verder nog maar weinig over los.

6) Apple Pay met Bancontact

Ook al zo’n functie die je niet direct ziet én goed nieuws voor onze Vlaamse lezers: Apple Pay zal binnenkort ook werken met Bancontact. Dat geldt overigens ook voor het Italiaanse Bancomat dat daarmee vergelijkbaar is. iOS 15.5 is er geschikt voor, maar een en ander moet nog geactiveerd en aangekondigd worden.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar