Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Supermooie RAW-foto’s maken en bewerken

RAW-foto's_stap5
Icon voor Foto's
Foto's
Moeilijkheid:
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Met een spiegelreflexcamera en bepaalde camera-apps op de iPhone en iPad heb je de keuze om je foto’s op te slaan in het zo geheten raw-formaat. In tegenstelling tot het gebruikelijke jpeg bevatten raw-foto’s veel meer informatie over de kleurwaardes van de vastgelegde scène. Bovendien wordt er geen compressie toegepast. Dat maakt het mogelijk om zo’n foto achteraf veel uitgebreider te bewerken. Als je bij een jpeg-foto de onderbelichte beelddelen wat helderder maakt, is de kans groot dat je daardoor de artefacten van de compressie veel beter ziet. Bij dezelfde bewerking in een raw-foto komen de kleuren en details echter veel beter naar voren.

Hoe fotograferen in raw

In deze workshop laten we je zien hoe je met de iPhone en iPad raw-foto’s maakt en deze vervolgens in Foto’s bewerkt. Hiervoor gebruiken we de app Camera+ 2, maar met Obscura 2 (tijdelijk gratis) maak je net zo goede raw-foto’s.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

RAW-foto's_stap1
1

Importeer de raw-foto

Heb je de foto rechtstreeks naar je Mac gedeeld en staat die nog niet in Foto’s en iCloud? Dan moet je het bestand eerst nog importeren: sleep het in het venster van Foto’s.

RAW-foto's_stap2
2

Infovenster

Dubbelklik op de geïmporteerde raw-foto om deze venstervullend weer te geven. Klik daarna op het knopje met de ‘i’. In dit infovenster zie je exact welke camera-instellingen gebruikt werden.

RAW-foto's_stap3
3

Pas belichting aan

In deze raw-foto is de lucht overbelicht en ontbreken in de donkere beelddelen details. Druk op de knop ‘Bewerk’ en kies daar voor ‘Pas aan’. We slepen ‘Licht>Belichting’ naar -0,10 voor meer details.

RAW-foto's_stap4
4

Selectief

Om meer details in de wolken te krijgen zonder de grond donkerder te maken, slepen we ‘Lichte delen’ naar -0,50. Ook slepen we ‘Gloed’ naar 0,38 voor meer contrast bij de middentonen.

RAW-foto's_stap5
5

Heldere schaduwen

Daarnaast slepen we ‘Donkere delen’ naar 0,40 om het onderbelichte landschap lichter te maken, zonder details te verliezen in de lucht. Ook zetten we  ‘Zwartpunt’ op 0,55 voor donkerdere schaduwen.

RAW-foto's_stap6
6

Verzadiging

Omdat we de donkere delen lichter maken, zijn de kleuren daar vaak een beetje grijzig. Daarom slepen we ‘Kleur>Verzadiging’ naar 0,25 voor wat levendigere kleuren.

Het verschil tussen raw en jpg

Open maar de volgende links van een jpeg– en een (geconverteerde) raw-foto. Bij beide foto’s hebben we exact dezelfde aanpassingen gedaan, maar het verschil is enorm. Let vooral op de zon en het landschap. Je ziet: het heeft veel voordelen om het raw-formaat te gebruiken.