Terug naar Supermooie RAW-foto’s maken en bewerken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Supermooie RAW-foto’s maken en bewerken

Door Sven Lamers8 augustus 2018 15:563 min. leestijd1

Met een spiegelreflexcamera en bepaalde camera-apps op de iPhone en iPad heb je de keuze om je foto’s op te slaan in het zo geheten raw-formaat. In tegenstelling tot het gebruikelijke jpeg bevatten raw-foto’s veel meer informatie over de kleurwaardes van de vastgelegde scène. Bovendien wordt er geen compressie toegepast. Dat maakt het mogelijk om zo’n foto achteraf veel uitgebreider te bewerken. Als je bij een jpeg-foto de onderbelichte beelddelen wat helderder maakt, is de kans groot dat je daardoor de artefacten van de compressie veel beter ziet. Bij dezelfde bewerking in een raw-foto komen de kleuren en details echter veel beter naar voren.

Hoe fotograferen in raw

In deze workshop laten we je zien hoe je met de iPhone en iPad raw-foto’s maakt en deze vervolgens in Foto’s bewerkt. Hiervoor gebruiken we de app Camera+ 2, maar met Obscura 2 (tijdelijk gratis) maak je net zo goede raw-foto’s.

Het verschil tussen raw en jpg

Open maar de volgende links van een jpeg– en een (geconverteerde) raw-foto. Bij beide foto’s hebben we exact dezelfde aanpassingen gedaan, maar het verschil is enorm. Let vooral op de zon en het landschap. Je ziet: het heeft veel voordelen om het raw-formaat te gebruiken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Importeer de raw-foto

RAW-foto's_stap1

Heb je de foto rechtstreeks naar je Mac gedeeld en staat die nog niet in Foto’s en iCloud? Dan moet je het bestand eerst nog importeren: sleep het in het venster van Foto’s.

2. Infovenster

RAW-foto's_stap2

Dubbelklik op de geïmporteerde raw-foto om deze venstervullend weer te geven. Klik daarna op het knopje met de ‘i’. In dit infovenster zie je exact welke camera-instellingen gebruikt werden.

3. Pas belichting aan

RAW-foto's_stap3

In deze raw-foto is de lucht overbelicht en ontbreken in de donkere beelddelen details. Druk op de knop ‘Bewerk’ en kies daar voor ‘Pas aan’. We slepen ‘Licht>Belichting’ naar -0,10 voor meer details.

4. Selectief

RAW-foto's_stap4

Om meer details in de wolken te krijgen zonder de grond donkerder te maken, slepen we ‘Lichte delen’ naar -0,50. Ook slepen we ‘Gloed’ naar 0,38 voor meer contrast bij de middentonen.

5. Helderde schaduwen

RAW-foto's_stap5

Daarnaast slepen we ‘Donkere delen’ naar 0,40 om het onderbelichte landschap lichter te maken, zonder details te verliezen in de lucht. Ook zetten we  ‘Zwartpunt’ op 0,55 voor donkerdere schaduwen.

6. Verzadiging

RAW-foto's_stap6

Omdat we de donkere delen lichter maken, zijn de kleuren daar vaak een beetje grijzig. Daarom slepen we ‘Kleur>Verzadiging’ naar 0,25 voor wat levendigere kleuren.

Deze workshop is afkomstig uit iCreate 100.

iCreate 100
iCreate 100
De beste apps, tips en gadgets voor je vakantie
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Reinier
Lezer
Reinier

Kan alleen de betaalde versie vinden!