Terug naar iPhone 14 Pro: dit kun je allemaal met het Dynamic Island
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iPhone 14 Pro: dit kun je allemaal met het Dynamic Island

Door Ward Edema27 september 2022 13:294 min. leestijd0

Het Dynamic Island is een van de belangrijkste features van de iPhone 14 Pro. Maar wat kun je er nou eigenlijk mee? Wij zetten alle functies voor je op een rij – en welke functies er binnenkort bijkomen.

Dynamic Island features

iPhone 14 Pro: Dynamic Island

De iPhone 14 Pro (Max) is de eerste iPhone die helemaal afscheid neemt van de ‘notch’, de kleine inkeping bovenaan het scherm waar de selfiecamera en Face ID-sensoren in zitten. In plaats daarvan zitten deze onderdelen nu in een pilvormig gat bovenin het scherm. Apple heeft hier allerlei functies omheen gebouwd, en het gat gedoopt tot ‘Dynamic Island’. Maar wat is er zo dynamisch aan, en wat kun je er precies mee? Wij zetten alle functies op een rij.

1. Live activiteiten

Dynamic Island muziek

De belangrijkste toepassing voor het Dynamic Island is Live activiteiten. Dit zijn taken die op de achtergrond actief blijven, zoals een timer die aan het aftellen is of een nummer van Spotify dat je aan het afspelen bent. Die verstoppen zich nu allemaal in het Dynamic Island, met maximaal twee tegelijk. Deze apps en functies vallen allemaal onder Live activiteiten:

 • Telefoongesprekken
  Zowel binnenkomende oproepen als lopende gesprekken vind je terug in het Dynamic Island. Dit geldt voor normale telefoongesprekken, FaceTime Audio-gesprekken, maar ook belletjes via apps als WhatsApp en Facebook Messenger.
 • Audio-apps
  Bijna alle grote audio-apps ondersteunen het al: speel je een nummer af, of een luisterboek of podcast, dan verschijnt dit in het Dynamic Island met een klein golfvormpje ernaast. Houd je het eiland ingedrukt, dan krijg je direct toegang tot de afspeelknoppen. En vind je de golfjes vervelend? Swipe het eiland naar links of naar rechts om ze weg te halen.
 • Timers
  Timers die je start via de ingebouwde Klok-app van je iPhone zie je aftellen in het Dynamic Island. Daardoor hoef je dus niet telkens naar de Klok-app of het vergrendelscherm om te zien hoeveel tijd er nog resteert. Helaas blijft het wel beperkt tot timers: het werkt (nog) niet voor de stopwatchfunctie.
 • Kaarten
  Wanneer je een routebeschrijving start via Apple Kaarten, dan zie je nu in het Dynamic Island de navigatie-instructies verschijnen. En houd je het eiland even vast, dan zie je ook de bijbehorende straatnaam of afslag in beeld.
 • Dictafoon en Schermopname
  Of je nu een audio-opname via de Dictafoon-app start of een Schermopname via het bedieningspaneel, je ziet ze in het Dynamic Island verschijnen tijdens de opname. Even indrukken onthult de knop om de opname te stoppen.

2. Meldingen in het Dynamic Island

Dynamic Island functies

De kleine pop-upjes van iOS 16 hebben op de iPhone 14 Pro een uniforme stijl gekregen om in het Dynamic Island te passen. Zo zijn ze een stuk minder storend dan voorheen. Heel veel meldingen vallen hieronder – hieronder volgt dan ook een lange lijst.

Het Dynamic Island komt in beweging als je:

 • Face ID gebruikt
 • Je telefoon gaat opladen
 • Wisselt tussen de stille- en normale modus
 • AirPods verbindt
 • Een bestand ontvangt via AirDrop
 • Iets afspeelt via AirPlay
 • Je persoonlijke hotspot deelt
 • Acculading onder de 20% duikt
 • Apple Opdrachten gebruikt
 • Een NFC-object scant

3. Pong en dynamische beestjes

Het Dynamic Island is niet alleen praktisch, maar ook gewoon leuk. Dat bewijst de gratis game Hit the Island, waarbij het eiland een deel vormt van het klassieke spel Pong. Raak het balletje met je batje, en tik hem tegen het eiland om punten te krijgen. Verslavend, en leuk gevonden.

Dynamic Island Pong

Ook gaaf is de Dynamic Island Zoo, waarbij kleine pixelige beestjes over het cameragat klimmen. Dit zit verwerkt in de Reddit-app Apollo, maar werkt niet daarbuiten – althans, nóg niet. De kans is groot dat dit er wel gaat komen: meer daarover lees je hieronder.

4. Live activiteiten (van derden)

Apple gaat in iOS 16.1 toestaan dat ook appontwikkelaars het Dynamic Island mogen gebruiken voor Live activiteiten. Hierdoor gaat er een wereld van mogelijkheden open: denk bijvoorbeeld aan live sportstanden, de status van je Thuisbezorgd-bestelling, de verwachte aankomsttijd van je pakketje en meer – direct in het Dynamic Island.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Ook de schattige beestjes van de Dynamic Island Zoo kunnen zo een permanent plekje bij het cameragat krijgen. iOS 16.1 komt naar verwachting nog in oktober uit, en na die tijd volgen er ongetwijfeld veel app-updates die ondersteuning voor Live activiteiten toevoegen. Nog even geduld dus!

Blijf op de hoogte

Wil je direct weten wanneer er nieuwe functies bijkomen voor het Dynamic Island, en meer iPhone 14 (Pro) tips direct in je postvak ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: iGeeksBlog

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »

Praat mee!

avatar