Terug naar Draai audio en midi om in GarageBand
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Draai audio en midi om in GarageBand

Door Terry Stooker27 juli 2021 14:183 min. leestijd0

Wat je soms nodig hebt om een muziekproject vooruit te helpen, is een stapje achterwaarts. Draai het eens om, letterlijk. Want een audiofragment achterstevoren afspelen is een van de trucjes die producers uithalen om een mix wat interessanter te maken.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Het werkt bijvoorbeeld uitstekend bij een cymbalenslag, die omgedraaid op een spannende, ietwat onnatuurlijke manier aanzwelt. Of wat te denken van het omdraaien van een deel van een zanglijn? Dat trekt de aandacht en luisteraars zullen gelijk denken dat er een verborgen boodschap in je nummer zit. Het kan ook een uitkomst zijn als je even zonder inspiratie zit. Draai eens een melodielijn om, wie weet is dat precies wat jouw muziekproject nodig heeft.

Het achterstevoren afspelen van een audiosegment is een fluitje van een cent in GarageBand. Voor een midi-spoor moet je iets meer werk verzetten, maar dit is alsnog prima te doen. Wij laten zien hoe je dat doet. Gals ed naa!

1 Audiospoor

We beginnen met het omkeren van een audiospoor. Dit zijn de blauwe sporen die je zelf opgenomen hebt of vanuit de loopbrowser hebt geïmporteerd. Selecteer zo’n spoor in je eigen project.

2 Selecteer segment

Het omgekeerd afspelen stel je in per segment. Handig, want zo kun je dit ook bij slechts een klein stukje toepassen. Snijd dan eerst een segment uit met Cmd+T, of ctrl-klik en ‘Splits bij afspeelkop’.

3 Open Editor

Klik op het segment en vervolgens het schaartje – of toets E – om de Editor te openen. Klik linksonder op het tabblad Segment, als dit nog niet geopend is. Hier vind je de optie ‘Speel omgekeerd af’.

4 Speel omgekeerd af

Klik op de bovenstaande optie en het segment wordt geflipt. Speel af en je hoort je opname achterstevoren afspelen. Niet tevreden en wil je terug? Haal simpelweg het vinkje weer weg.

5 Midi-spoor

Voor een midi-spoor is er geen optie ‘Speel omgekeerd af’. Met een kleine omweg gaan we onze melodie toch omdraaien. Klik eerst op de solo-knop – het koptelefoontje – van een groen spoor.

6 Deel

Alleen het midi-spoor wordt nu afgespeeld. En alleen dit wordt meegenomen als we het project exporteren. Dat is precies wat we gaan doen. Ga naar ‘Deel>Exporteer nummer naar schijf’.

7 AIFF-bestand

Geef het bestand een passende naam en een gemakkelijk te vinden locatie. Kies voor een AIFF-bestand om de beste geluidskwaliteit te garanderen. Staat alles goed? Klik dan op ‘Exporteer’.

8 Sleep in project

Sleep nu het zojuist aangemaakte audiobestand weer terug in je GarageBand-project. Het wordt geïmporteerd als een (blauw) audiosegment. De laatste stap raad je waarschijnlijk al.

9 Omkeren

Selecteer het nieuwe spoor en ga naar de Editor en het tabblad Segment. Klik de optie ‘Speel omgekeerd af’ aan. Omdat we midi hebben omgezet naar audio is die nu wel beschikbaar.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar