Terug naar Licht je onderwerp uit door een digitaal fotolijstje te maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Licht je onderwerp uit door een digitaal fotolijstje te maken

Door Laura Grootaarts22 september 2022 09:004 min. leestijd0

Het lijkt bijna een gimmick: in iOS 16 kun je het onderwerp op een foto eenvoudig naar voren halen. Of eigenlijk: ontdoen van de achtergrond. Vroeger was het ‘vrijstaand maken’ van afbeeldingen een tijdrovend monnikenwerk in Photoshop, nu doe je het in een mum van tijd. Je verzendt ze ook heel eenvoudig als stickers, je kunt per onderwerp ook een digitaal fotolijstje maken. Wij gaan aan de slag op de iPhone – op de iPad gaat het in grote lijnen net zo. In macOS Ventura kan het ook op de Mac!

Digitaal fotolijstje maken


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

1 Werkt met álles

Digitaal fotolijstje maken

Zoek een leuke foto in je fotobibliotheek. Deze zebra gelooft niet dat het ook werkt bij zijn streepjespatroon! Maar echt: houd je vinger wat langer op het onderwerp, totdat het ‘loskomt’ van de achtergrond.

Dieren zijn natuurlijk een fantastisch onderwerp hiervoor. Maar het werkt net zo goed met mensen, bloemen, eten, gebouwen en nog veel meer. De foto’s hoeven niet eens per se met je iPhone te zijn gemaakt!

2 Laat het los

Digitaal fotolijstje maken

Laat nu je vinger los. Je ziet dan een subtiele animatie die duidelijk maakt wat je selectie is. Ook verschijnen er twee knoppen bij het onderwerp. We slaan eerst even een zijweggetje in: klik in dit menu op ‘Deel’.

Foto’s losmaken kan ook in Safari! Houd een afbeelding of foto in deze browser wat langer vast en tik dan op de optie ‘Kopieer onderwerp’. Ook daarmee maak je een onderwerp los van de achtergrond.

In deze stap laten we zien dat je een onderwerp kunt kopiëren en plakken. Maar ben je bekend met drag & drop? Houd het onderwerp dan wat langer vast en sleep het daarna naar de app waarin je het nodig hebt. Laat daar los.

3 Maak een sticker

ws_fotos_141

Je krijgt nu diverse opties om de foto (ontdaan van de achtergrond) te versturen of op te slaan. In Mail en in diverse andere berichten-apps wordt het bijvoorbeeld een vrij briljante sticker op deze manier.

4 Pages

ws_fotos_141

Terug naar stap 2. Tik nu niet op ‘Deel’, maar op ‘Kopieer’. Open vervolgens een nieuw en leeg document in Pages. Houd je vinger wat langer op een witte ruimte in het scherm en tik in het menu op ‘Plak’: daar is-ie!

Het losmaken van foto’s kan op de iPhone en iPad, later dit jaar ook op de Mac. Vind je het gepriegel? Als je je documenten in iCloud hebt, kun je vanaf deze stap ook verder werken op je Mac in hetzelfde Pages-document.

5 Vormen

ws_fotos_141

We bootsen een ouderwets fotorandje na. Tik bovenin op het plusje en ga via de knop met de cirkel en het vierkantje naar de vormenbibliotheek. Tik hier op het vierkant om deze vorm toe te voegen.

6 Achtergrondkleur

ws_fotos_141

Zorg ervoor dat het vierkant geselecteerd is en tik op het penseel bovenin. Bij ‘Stijl’ kies je voor de achtergrondkleur – via ‘Vulling’ kun je voor een kleurverloop kiezen. Zet daarna de schakelaar achter ‘Rand’ op groen.

7 Fotolijstje

ws_fotos_141

Onder ‘Rand’ tik je op ‘Stijl’ – waar nu nog een doorgetrokken zwarte lijn staat. Helemaal onderaan kies je een fotolijstje. Ga terug en sleep de slider onder ‘Grootte’ een heel eind terug voor een subtielere rand.

8 Sleep naar de juiste plek

ws_fotos_141

Houd het vierkant geselecteerd en kies bij ‘Orden’ voor ‘Meer opties’. Zet de slider bij ‘Naar achteren…’ naar links, zodat de vorm achter het onderwerp komt. Nu is het een kwestie van spelen met de grootte en positie!

Het lukt niet!

Krijg je het menu maar niet tevoorschijn? En lukt slepen ook niet? Bij Live foto’s is timing van belang. Oefening baart kunst – maar het helpt ook om de optie ‘Live’ dan even uit te zetten.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar