Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van november 2022
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van november 2022

Door Redactie iCreate16 november 2022 09:005 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze beste Apple-tips & trucs van november 2022!

Zo voorkom je ‘gekleurde’ vensters op screenshots

Apple-tips november 2022

Als je bij een Apple-tijdschrift en website werkt, dan maak je heel wat screenshots op een dag. Is het je weleens opgevallen dat de vensters op screenshots tegenwoordig ‘gekleurd’ lijken te zijn? Dat komt omdat macOS het bureaubladachtergrond laat doorschemeren.

Tijdens het gewone gebruik valt dat niet op, maar op screenshots dus wel. En nu je favoriete vraag: ‘Kan dat ook uit?’ Jazeker! Ga naar ‘Systeeminstellingen>Weergave’ en haal het vinkje weg bij ‘Sta weergave van achtergrondafbeelding in vensters toe’.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Snel een contact verwijderen

Apple-tips november 2022

Voor het verwijderen van een contact moest je eerst best wel op wat knoppen duwen en door lijsten met gegevens vegen. Dat is sinds iOS 16 niet meer nodig. Open de app Contacten en houd een contact dat je wilt verwijderen in de lijst wat langer vast. Er verschijnt dan een nieuw menu, en daarin vind je – in rood – ook de optie ‘Verwijder contact’. Hup, in de prullenmand ermee.

AirTag-batterij leeg, en nu?

Apple-tips november 2022

Het duurde bij mij anderhalf jaar – de batterij van mijn AirTag is bijna leeg. Voor wie het nog niet weet: tegen de tijd dat je accu in het rood gaat, krijg je automatisch onderstaande melding op je iPhone. Dan is het de hoogste tijd om naar de winkel te gaan en een horlogebatterijtje te kopen (officieel heet zo’n ding CR2032 lithium knoopcelbatterij van 3 V).

Geen idee hoe je hem vervangt? Open de app Zoek mijn, en ga naar de AirTag via het paneel ‘Objecten’. Via ‘Vervang batterij’ krijg je dan een eenvoudige maar doeltreffende instructie.

Dubbele contacten verwijderen

Apple-tips november 2022

Hoe het kan, weet niemand, maar op een of andere manier gebeurt het zo nu en dan dat contactpersonen dubbel in je lijst met contacten staan. Je iPhone helpt je nu om orde in de chaos te scheppen. Open de app Contacten. Zijn er dubbele contacten gedetecteerd? Dan zie je dat meteen. Tik op ‘Bekijk dubbele’. Optioneel: check de kaarten die dubbel zijn. Tik op ‘Voeg alles samen’.

Stop de tijd!

Apple-tips november 2022

Verzend je een mail, dan krijg je nog enkele seconden lang de melding in beeld dat je de mail kunt intrekken. Die melding vliegt zo snel voorbij, dat het bijna op je zenuwen werkt. En daarna is het te laat. Maar je kunt de tijd stilzetten! Of in ieder geval: een beetje oprekken.

Open de app Instellingen, tik op ‘Mail’ en op ‘Vertraging voor maak verzenden ongedaan’. Kies hier hoelang je een mail nog wilt kunnen intrekken. Je hebt maximaal dertig seconden de tijd.

Weergave stoppen nadat een timer is afgelopen

tips_2_142

Ben jij zo iemand die graag een muziekje of podcast luistert als je gaat slapen? Ben je dan ook al ’s ochtends wakker geworden en had je per ongeluk tien afleveringen van de Maarten van Rossem-podcast achter elkaar geluisterd? Dan wist je vast nog niet dat je de Timer van de Klok-app ook als sleep-timer kan gebruiken.

Open Klok en ga naar de tab ‘Timer’. Tik op ‘Als timer eindigt’ en kies helemaal onderaan ‘Stop afspelen’. Stel je vervolgens een timer in, dan stopt de weergave van wat er ook afgespeeld wordt. Maar niet vergeten om de volgende keer weer een alarmtoon in te stellen, anders worden de spaghetti zeker niet al dente.

Zen van de zee

De iPhone heeft al meer dan een jaar geleden kennis gemaakt, maar sinds macOS Ventura zijn ze ook bij de Mac gearriveerd: de omgevingsgeluiden. Om ze te gebruiken, ga je naar ‘Systeeminstellingen>Toegankelijkheid>Audio’, scrol je naar beneden en activeer je de schakelaar naast ‘Achtergrondgeluiden’.

Klik daarna op ‘Kies’ en selecteer het geluid waar jij helemaal zen van wordt. Regen, de oceaan, stromend water – voor jou geen afleiding meer.

iCreate Supertip: Digitaliseer al je verzamelingen

De nieuwe ‘Onderwerp naar voren halen’-functie in iOS 16 lijkt een gimmick: kies een foto met een duidelijk gedefinieerd onderwerp, ontdoe hem van de achtergrond en je hebt een zelfgemaakte sticker. Maar met zulke stickers – en een beetje creatief denkwerk – kun je meer dan je wellicht denkt.

Je persoonlijke collecties of verzamelingen digitaliseren, bijvoorbeeld. Het werkt met zowat alle voorwerpen of zaken die je je maar kunt verzinnen, van zeldzame munten tot magneten van bekende Nintendo-mascottes. Of zoals nu een virale TikTok-trend is: foto’s van jezelf in je favoriete outfits. Maak je ook nog eens je eigen lookbook.

1 Onderwerpen

tips_2_142

Maak steeds een aparte foto van elk ding in je collectie. De onderwerpen moeten duidelijk in beeld zijn, dus probeer de foto’s zo helder en scherp mogelijk te schieten. Het liefst met een rustige achtergrond.

2 Kopiëren

tips_2_142

Ga naar Foto’s en open een van de nieuwe afbeeldingen. Leg je vinger op het onderwerp en houd dit kort vast – niet langer dan een seconde. Krijgt het nu een zilveren gloed en wordt het naar voren getild? Tik dan op ‘Kopieer’.

3 Plakken

tips_2_142

Open de app waarin je de collectie wilt digitaliseren – ga in dit geval voor Notities. Tik op het tekstveld, houd je vinger vast en kies ‘Plak’. Hier schittert het onderwerp nu, zonder achtergrond. Plak hier je hele collectie.

4 Verkleinen

tips_2_142

Oké, misschien schitteren de onderwerpen iets té veel: nu ze allemaal zo groot zijn, is het een behoorlijk onoverzichtelijke collectie geworden. Houd een onderwerp vast en kies ‘Verklein alle’ om ze als miniatuur weer te geven.

5 Vergroten

tips_2_142

De oorspronkelijke formaten zijn overigens nog steeds aanwezig. Tik op een van de onderwerpen en het vult je scherm weer op, zodat je alle details ziet. Veeg naar links of rechts om de rest van je collectie te bekijken.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar