Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van mei 2023
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van mei 2023

Door Redactie iCreate25 mei 2023 09:005 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 1 van onze beste Apple-tips & trucs van mei 2023!

Apple tips mei 2023


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Meer overzicht in Finder met tabbladen

Apple tips mei 2023

Weet je het nog, die slechte oude tijd dat onze browsers nog geen tabbladen hadden, en je dus venster na venster opende? Dat is inmiddels al een eeuwigheid geleden, maar de meeste mensen werken nog steeds op die onhandige manier met Finder, met een oneindige hoeveelheid nieuwe vensters tot gevolg.

Toch hoeft dat niet, want sinds OS X Mavericks – dat is een update uit 2013 (!) – heb je ook tabbladen in Finder. Hiermee is het mogelijk om mappen te openen in tabbladen, in plaats van losse vensters. Hierdoor werk je een stuk overzichtelijker, en beperk je je hele zoektocht in Finder tot één venster.

Toets Cmd+T in Finder om een nieuw tabblad te openen met je ingestelde startmap. Houd je Cmd ingedrukt terwijl je dubbelklikt op een map, dan open je hem in een nieuw tabblad. Je wisselt vervolgens van tabbladen door ze aan te klikken, of door op je toetsenbord op Ctrl+Tab te tikken.

Extra tip: toets Shift+Cmd+T om altijd de tabbladbalk te tonen. Ook als je maar één tabblad geopend hebt. Zo heb je altijd toegang tot de ‘+’ voor het maken van een extra tabblad.


Standaard-apps wissen op de Apple Watch

Apple tips mei 2023

Sinds watchOS 9.4 kun je op de Apple Watch een aantal standaard-apps van Apple wissen – denk aan Wallet, Hartslag en Wereldklok. Open het overzicht met apps en houd je vinger langer op het scherm. Tik dan op ‘Wijzig apps’. Via het kruisje verwijder je apps die je niet meer nodig hebt, en bevestig dat je de app wilt verwijderen. Heb je spijt, dan kun je ze opnieuw downloaden via de App Store op de Apple Watch. Wat een flink gepriegel is, dus bezint eer ge begint.


Zo zorg je ervoor dat je AirPods wél updaten

Net als voor de iPhone en Mac brengt Apple regelmatig updates voor de AirPods uit. Vaak verhelpen de updates alleen foutjes, maar zo nu en dan worden ook nieuwe functies toegevoegd.

Terwijl je een update voor je iPhone rechtstreeks vanuit de ­Instellingen-app installeert, is dat voor de AirPods niet zo gemakkelijk. Normaliter gebeurt dat gewoon op de achtergrond, als je AirPods met je iPhone verbonden zijn. Maar werkt dat niet, dan ben je snel aan het eind van je Latijn.

Wat je dan volgens Apple moet doen? Gewoon even langs de Store (of een erkende serviceprovider) gaan. Daar kunnen ze je AirPods namelijk met een speciaal apparaatje updaten.


Artiesten dempen met Spotify

Apple tips mei 2023

Aan welk nummer heb jij een bloedhekel? Even eerlijk, we hebben er allemaal een: een jaarlijks terugkerend kerstliedje, die ene pophit die je achtervolgt of – voor de internetgeneratie – een viral nummer als ‘Never Gonna Give You Up’. Nou valt zulke muziek in het openbaar niet te vermijden, maar op Spotify wel.

Deze dienst heeft een functie waarmee je specifieke artiesten kunt dempen, zodat hun muziek niet meer wordt afgespeeld. Zoek naar een artiest, open het profiel en tik op de drie puntjes onder de naam. Kies nu ‘Speel deze artiest niet opnieuw af’. Zo, de Rickroll valt ons niet meer lastig.


Deelsuggestie minder voorstellen

Tips_1_148

Een afspeellijst met guilty pleasures, een maffe foto, een online artikel over een persoonlijk onderwerp: soms wil je iets delen – maar zeker niet met iedereen! Tik je op het Deel-icoon, dan suggereert je iPhone automatisch al enkele contacten met wie je de content kunt delen. Handig, maar soms denk je: die persoon ab-so-luut niet. Heb je dat vaker bij dezelfde persoon? Leg je vinger dan wat langer op zijn of haar foto en tik op ‘Stel minder voor’.


Zo horen mensen je beter tijdens het bellen

Tips_1_148

Kunnen mensen je soms slecht verstaan als je met ze aan het bellen bent? Daar heeft Apple nu iets op uitgevonden, te weten Stemisolatie. Deze functie bestond al langer voor FaceTime, maar is nu ook toegevoegd aan normale telefoongesprekken.

Terwijl je belt, open je het bedieningspaneel met een veeg van de rechterbovenhoek naar beneden. Kies dan bovenaan voor ‘Microfoonmodus’ en selecteer ‘Stemisolatie’. Je iPhone filtert nu achtergrondgeluiden weg, zodat je stem duidelijker te horen is. Wil je daarentegen die achtergrondgeluiden juist beter laten horen? Kies dan voor ‘Breed spectrum’.


Maak een Memoji-wallpaper

Tips_1_148

Sinds iOS 16 is het een ding: een vergrendelscherm met daarop een wallpaper met een patroon van emoji’s. Heb je alle mogelijke patronen al uitgeprobeerd? Zoek je nóg iets uitbundigers? Dan wordt het tijd voor een Memoji-wallpaper.

Hiervoor ga je op je iPhone naar de website memotify.com. Je kunt via het toetsenbord je eigen Memoji-stickers toevoegen, of je kiest uit de selectie aan klassieke Memoji. Sla de afbeelding op, en voeg hem toe als achtergrond. Het zou ons niks verbazen als Apple zoiets gaat toevoegen aan iOS 17.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar