Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van maart 2023
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van maart 2023

Door Redactie iCreate9 maart 2023 09:005 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 1 van onze beste Apple-tips & trucs van maart 2023!

Apple tips maart 2023

Maak stabiele actievideo’s met de iPhone 14 (Pro)

Maak je weleens een video terwijl je zelf in beweging bent? Bijvoorbeeld omdat je meeloopt of -rent met het onderwerp? Of tijdens een stevige wandeling? Dan levert dat vaak schokkerige beelden op.

Tenzij je een iPhone 14 hebt, want die heeft een speciale Actiemodus voor het stabiliseren van video’s. Open de app Camera en veeg naar ‘Video’. Tik op de knop met het rennende poppetje om de Actiemodus in te schakelen – het icoon wordt geel. En dan, licht, camera, actie: tik op de sluiterknop om te starten met de opname.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Oude foto’s inkleuren met kunstmatige intelligentie

Apple tips maart 2023

Het is een tijdrovende kunst die ik helaas niet beheers: het inkleuren van oude zwart-witfoto’s. Maar natuurlijk is er tegenwoordig ook een AI (kunstmatige intelligentie) die je hierbij helpt.

Open de website Palette.fm en upload een oude foto (of gebruik een van de voorbeeldfoto’s). Bovenaan kies je uit verschillende kleurfilters. De kleuren blijven een interpretatie, maar de foto’s komen zo veel meer tot leven. Via het potloodje kun je de AI nog een handje helpen door gerichte instructies te geven, bijvoorbeeld ‘It is autumn’ of ‘The lady wears a pink dress’.

Toch liever de desktopsite

Apple tips maart 2023

Veruit de meeste websites zijn inmiddels geoptimaliseerd voor gebruik op je iPhone, zeker in populaire browsers als Safari. Maar eens in de zoveel tijd kom je helaas toch een uitzondering tegen. Met als gevolg: knoppen of functies die niet werken of überhaupt nergens te bekennen zijn.

Het is geen ideale oplossing, maar wissel in dat geval even naar de desktopversie van deze site. Hoe? Open Safari, tik op het ‘aA’-icoontje naast de adresbalk en kies hier ‘Vraag om desktopsite’. De website zoals je ‘m op je Mac zou zien, wordt nu voor de dag gehaald – al moet je waarschijnlijk even inzoomen om de pagina goed te bekijken.

Wil je de versie voor je iPhone toch nog een kans geven? Tik dan weer op de aA, en vervolgens op ‘Vraag om mobiele website’.

Analoge stopwatch

Apple tips maart 2023

Wanneer je in de Klok-app de stopwatch opent, krijg je niet meer te zien dan een saaie digitale variant. Erg praktisch – maar niet voor alle doeleinden. Wil je bijvoorbeeld rondetijden vastleggen voor het hardlopen, fietsen of autorijden, dan ben je beter af met een analoge stopwatch. Hiermee zie je beter hoe een ronde verloopt ten opzichte van de volledige tijd, aan de hand van een extra wijzer op de plaat.

Gelukkig zit ook zo’n stopwatch ingebouwd in je iPhone. Open de Klok-app, tik onderaan op ‘Stopwatch’, en veeg de cijfers bovenaan in beeld naar links. Wanneer je op start drukt, zie je nu de oranje wijzer bewegen zoals bij een analoge klok. De buitenste ring is het aantal seconden, en het wijzerplaatje in het midden is voor de minuten.

Tik je nu op de ronde-knop, dan verschijnt er een extra blauwe wijzer voor de nieuwe ronde. De oranje wijzers blijven draaien om de volledige tijd te tonen. Zo heb je altijd de rondetijd én de volledige tijd in beeld.

Fleur vormen in Freeform op

tips_1_146

Wist je dat je vormen in Freeform kunt vullen met je eigen foto’s? Op de Mac werkt het zo: voeg een vorm toe uit de Vormenbibliotheek én voeg een foto toe. Selecteer dan zowel de vorm als de foto en ga naar ‘Opmaak>Afbeelding>Gebruik selectie als masker.’ Versleep de foto om hem passend te krijgen en tik op ‘Gereed’.

Op de iPhone en iPad vergt het iets meer vingergymnastiek. Voeg ook hier een vorm en een foto toe. Leg je vinger op de vorm en houd vast, en tik dan met een andere vinger op de foto – zo selecteer je ze beide. Tik op de bol met de drie puntjes in het pop-upmenu en kies ‘Gebruik vorm als masker’. Ook nu moet je wat slepen en vegen om het passend te krijgen.

Steeds een andere achtergrond

tips_1_146

Ben je de achtergrond van je vergrendelscherm ook zo snel beu? Zorg dan voor wat variatie: shuffel je iPhone-achtergrond! Open de app Instellingen en tik op ‘Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’. Duw nu op de paarse knop bij ‘Foto’s shuffelen’, helemaal bovenaan. Tik daarna eerst op ‘Shuffle-frequentie’ en bepaal na hoeveel tijd je vergrendelscherm moet wisselen van achtergrond.

Wil je dat je iPhone zelf foto’s kiest? Selecteer in dat geval een van de rubrieken, zoals ‘Personen’ of ‘Huisdieren’. Zo niet, tik dan onderin op ‘Selecteer foto’s handmatig’, vink de gewenste afbeeldingen aan en tik rechtsboven op ‘Voeg toe’.

Stel nog even in welke widgets, kleuren en klokjes je wilt gebruiken en tik weer op ‘Voeg toe’. Rond af door je thuisscherm in te stellen. Vanaf nu is je achtergrond altijd een verrassing!

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

• Abonnement met inruilgarantie
• Profiteer van lage maandlasten

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar