Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van maart 2023 – deel 2
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van maart 2023 – deel 2

Door Redactie iCreate23 maart 2023 09:006 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 2 van onze beste Apple-tips & trucs van maart 2023! Benieuwd naar de andere tips? Lees dan deel 1 van deze reeks Apple-tips.

Apple tips maart 2023

Orde in je podcasts

Apple tips maart 2023

Ik ben een enthousiast luisteraar van podcasts. Omdat ik ook nog eens een omnivoor ben qua genres, is mijn bibliotheek er in de loop der jaren niet overzichtelijker op geworden. Dat moet toch anders kunnen?

Dat kan zeker anders, namelijk door stations aan te maken waarin je collecties van je podcasts aanmaakt. Ga naar de tab ‘Bibliotheek’ en tik rechtsboven op de bol met de drie puntjes. Kies hier voor ‘Nieuw station’ en voer een naam in. Via ‘Kies podcasts’ vul je het station met programma’s dat je al in je bibliotheek hebt staan.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Extreme weers­omstandigheden op komst?

Apple tips maart 2023

Nederlandse iPhone-gebruikers kregen afgelopen januari een bijzondere melding van de Weer-app: ‘Waarschuwing wegens gemiddelde overstromingen’. Nou blijft het voor ons een mysterie wat een ‘gemiddelde’ overstroming is, maar toch waarderen we zulke notificaties voor extreme weersomstandigheden.

Om dit op je iPhone te activeren, moet je de Weer-app eerst toestemming geven tot je locatie. Ga naar ‘Instellingen>Privacy en beveiliging>Locatievoorzieningen>Weer’. Selecteer bij het kopje ‘Sta toegang tot locatie toe’ de optie ‘Altijd’.

Je locatie staat aan, nu de meldingen nog. Open de Weer-app, tik rechtsonder op de drie streepjes, daarna op de drie bolletjes rechtsboven. Tik vervolgens op ‘Meldingen>Sta toe>Sta toe’. De notificaties zijn geactiveerd, al hopen we natuurlijk dat je iPhone ze nooit hoeft te sturen.

Laat zien dat je een iPhone 14 (Plus) hebt

Apple tips maart 2023

Mooi apparaat de iPhone 14, maar hij is nauwelijks te onderscheiden van zijn voorgangers. Oké, de Plus is een slag groter, maar lijkt verdacht veel op een iPhone 13 Pro (Max). Hoe show je nu trots dat je een iPhone 14 hebt? Met de speciale wallpaper die alleen voor deze iPhone beschikbaar is! Deze staat ook op de verpakking van de iPhone 14.

Open de app Instellingen en tik op ‘Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’. Zoek nu onder Verzamelingen en tik erop. Vergeet niet horizontaal over het scherm te vegen voor verschillende kleurstellingen, passend bij de kleur van je iPhone. De iPhone 14 Pro (Max) heeft een andere versie die je exclusief op dat toestel vindt.

Apple Music Replay 2023

Een afspeellijst met je meest beluisterde nummers van het jaar – eh, is het daar niet wat te vroeg voor? Apple Music Replay 2023 bewijst het tegendeel. Deze playlist wordt elke zondag bijgewerkt met de liedjes die je in 2023 het meest beluistert. Zo zie je je muzieksmaak het hele jaar evolueren, totdat de app in december je ultieme afspeellijst heeft gegenereerd.

Heb je dit jaar al genoeg muziek geluisterd? Dan vind je de playlist als volgt: open de Muziek-app, ga onderin naar het tabblad ‘Luister nu’ en scrol helemaal naar beneden. Kijk goed – de afspeellijst ‘Replay 2023’ zit hier ergens verstopt!

Bescherm je Apple ID met een fysieke sleutel

Apple tips maart 2023

Met iOS 16.3 is er een nieuwe manier waarmee je je Apple ID nog beter beveiligt: met een fysieke beveiligingssleutel. Dit apparaatje – dat lijkt op een usb-stick – gebruik je in plaats van de zescijferige verificatiecode. Het is dus een andere vorm van tweefactorauthenticatie. Apple heeft de functie ontworpen voor mensen die extra bescherming willen tegen gerichte aanvallen, zoals phishing.

Sleutels die werken zijn FIDO-­gecertificeerde beveiligingssleutels, zoals de YubiKey 5C. Om te zorgen dat je altijd nog een back-up hebt, heb je twee van zulke sleutels nodig. Instellen doe je via de Instellingen-app van je iPhone, waar je boven op je naam tikt en naar ‘Wachtwoord en beveiliging>Beveiligingssleutels toevoegen’ gaat.

Nieuwe wijzerplaat en matchende iPhone-achtergrond

tips_2_146

Begin dit jaar heeft Apple in het kader van de Black Unity Month een nieuw Apple Watch-bandje uitgebracht. Daarbij hoort ook een bijpassende Apple Watch-wijzerplaat en een iPhone-wallpaper – en die kan iedereen met de nieuwe iOS- en watchOS-versie gebruiken. De basiskleuren zijn rood, geel en groen, oftewel de kleuren van de pan-­Afrikaanse vlag. Bij het instellen van de wijzerplaat en wallpaper kun je daar nog een accentkleur aan toevoegen.

Je vindt de nieuwe wijzerplaat via de app Watch, op het paneel wijzerplaten. De iPhone-­wallpaper vind je in ­Instellingen, via ‘Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’. Kijk hier onder ‘Unity’.

Houd een herstelcode voor je Apple ID achter de hand

tips_2_146

De kans is misschien klein, maar stel: je verliest je Apple-apparaten én bent je ­Apple ID-wachtwoord kwijt. Dan zijn niet alleen je iPhone en Mac, maar ook je foto’s, contacten en andere iCloud-bestanden foetsie. Op dat moment zou je willen dat je een speciale code had die je alsnog toegang gaf tot je Apple ID.

Zo’n code genereer je – voordat het misgaat – door in de Instellingen-app van je iPhone boven op je naam te tikken en naar ‘Wachtwoord en beveiliging>Accountherstel’ te gaan. Tik op ‘Herstelcode’, activeer ‘Herstel­sleutel’ en doorloop de stappen. Een code van 28 tekens verschijnt; schrijf deze op en bewaar hem in die ene geheime lade.

iCreate Supertip: Download video’s uit bijna elke app

YouTube, TikTok, Twitter – hoe ­populairder de app, hoe moeilijker het wordt om hier video’s van te downloaden. Althans, zo voelt het. Vaak heb je namelijk allerlei extra programma’s nodig waarmee je video’s van zulke apps kunt downloaden en meestal zijn die ook maar compatibel met slechts één app. Klinkt al omslachtig, maar tot overmaat van ramp werkt het downloaden voor de helft van de tijd niet eens.

Dat kan beter, zo bewijst de opdracht ‘R⤓Download’. Hiermee kun je – in combinatie met de app Opdrachten – video’s downloaden van zowat elke denkbare app, direct vanaf je iPhone. Hieronder leggen we uit waar je deze opdracht vindt en hoe je hem vervolgens gebruikt.

1 R⤓Download

Apple tips maart 2023

Voordat je lukraak video’s kunt downloaden, moet je eerst de juiste opdracht installeren. Die vind je via www.icreatemagazine.nl/RDownload. Navigeer hiernaartoe en tik bovenaan de pagina op de knop ‘Get Shortcut’.

2 Opdrachten

Apple tips maart 2023

De Opdrachten-app wordt nu automatisch geopend. Hierbij verschijnt meteen een menu om de opdracht te downloaden, inclusief een korte uitleg over de inhoud ervan. Begrepen? Tik dan op ‘Configureer opdracht>Voeg opdracht toe’.

3 Apps

tips_2_146

De opdracht kan video’s downloaden uit de meeste populaire apps, maar wil je eerst controleren welke dit zijn? Ga dan terug naar www.icreatemagazine.nl/RDownload. Bij ‘Required apps’ vind je de compatibele apps.

4 Video

tips_2_146

Staat jouw favoriete app ook in het lijstje? Open deze dan – wij gaan voor YouTube – en zoek naar de video die je wilt downloaden. Zoek vervolgens naar een deel-icoontje: dit ziet er in elke app waarschijnlijk anders uit.

5 Downloaden

tips_2_146

Tik op het deel-icoon, daarna op ‘Meer’. Nu zie je het bekende Apple-menu voor het delen van bestanden: scrol naar beneden en tik op ‘R⤓Download’. Geef indien nodig toestemming om de video te downloaden en kies de resolutie.

6 Bibliotheek

tips_2_146

Open de Foto’s-app en ga naar het album ‘Recent’ om je gedownloade video te bekijken. Zie je niets? Misschien heb je gaandeweg het downloaden ergens geen toestemming voor gegeven. Herhaal de stappen en sta steeds alles toe.

Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar