Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van juni 2023
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van juni 2023

Door Redactie iCreate8 juni 2023 09:006 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze beste Apple-tips & trucs van juni 2023!


Supersnel je wifi-­wachtwoord delen met een QR-codeApple-tips mei 203

Word je constant gevraagd om je wifi-wachtwoord te delen, en wil je het jezelf wat gemakkelijker maken? Zo maak je een QR-code waarmee mensen direct verbinding kunnen maken met je netwerk! Je gebruikt hiervoor de Opdrachten-app. Deze staat standaard op je iPhone – mocht je hem verwijderd hebben, dan vind je hem in de App Store.

Installeer via deze link onze opdracht. Start daarna ‘QR-code voor wifi’, voer de naam van het wifinetwerk in – dat is standaard het netwerk waar je op dat moment mee verbonden bent – en kies ‘Gereed’. Voer dan het wachtwoord in van het netwerk, en kies weer ‘Gereed’. Je ziet nu de QR-code waarmee anderen direct met je netwerk kunnen verbinden. Deze wordt ook direct in je Foto’s-app opgeslagen nadat je op ‘Gereed’ drukt.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Extra tekengereedschappen op de iPad

Apple-tips mei 203

Er zijn van die dingen die je eigenlijk nooit hoeft te kopen omdat er, als je maar hard genoeg zoekt, altijd nog wel ergens een exemplaar van te vinden is in huis. Ik heb dat bijvoorbeeld met plakband, nagelschaartjes en pennen. Voor wat betreft pennen blijk ik ook op mijn iPhone en iPad een geheime voorraad te hebben.

Open je de tekendoos in Notities, en veeg je van rechts naar links over de pennen en potloden, dan komen er zomaar nóg twee gereedschappen tevoorschijn: een kalligrafiepen en een penseelstift (voor een aquarel-effect).


Ruim je Mac-menubalk op met Hidden bar

Apple-tips mei 203

De menubalk van je Mac staat waarschijnlijk vol met icoontjes. Sommige verwijder je door de Cmd-toets in te drukken en ze naar je bureaublad te slepen, maar dat gaat niet op voor icoontjes van gedownloade macOS-apps. Die kun je vreemd genoeg alleen verbergen door … nog een macOS-app te downloaden: Hidden Bar.

De app is gratis te vinden in de Mac App Store. Na het downloaden van Hidden Bar verschijnt een ‘<’ in het menu. Klik erop, druk de Cmd-toets in en sleep de apps die je wilt verbergen links van de verticale streep. De icoontjes die je er plaatst zijn vanaf nu alleen zichtbaar als je op de pijl in het menu klikt.


Zó moet je een mail met bijlage beginnen

tips_2_148

Stel je wilt een mail met een bijlage beginnen. Hoe doe je dat dan? De meeste mensen die ik ken, openen Mail, drukken op het knopje om een nieuwe mail op te stellen, en voegen daarna het bestand toe. Dat gaat dan via drag en drop uit Finder, of je klikt op het bijlagen-knopje en selecteert het bestand.

Het werkt prima en duurt niet al te lang, maar hiermee mis je wel een van de coolste functies van macOS. Sleep de bijlage die je wilt versturen nou gewoon naar het Mail-icoontje in het Dock. Er opent meteen nieuwe mail met dat bestand. Alleen de tekst, die moet je er nog zelf bij verzinnen.


Doe mee aan de ProArtist-design­competitie van Asus

tips_2_148

Als Apple-fan ontwerp je vast zo nu en dan toffe dingen op je Mac. Een geniaal creatieve fotomontage bijvoorbeeld, of een heuse animatiefilm. Heb jij iets gemaakt waar je bijzonder trots op bent? Doe dan mee aan de ­ProArtist-designcompetitie van Asus.

Het motto is ‘Seeing an incredible future’ en je mag alles in sturen wat in de vier categorieën fotografie, grafisch design, animatie en filmmaking past. En je doet het niet alleen voor roem en eer, maar ook voor tientallen vette prijzen, zoals het ProArt Portable Display. Heb je iets gemaakt, dan stuur je het in via www.icreatemagazine.nl/proartist. Deze competitie loopt tot en met 15 juli.


Verbeter iOS-­apps op de Mac met Pixel Perfect

Apple-tips mei 203

Met een Mac met een M-chip download je apps van iOS uit de App Store. Alleen zijn die apps niet geoptimaliseerd voor macOS. Dat ligt met name aan de lettertypes. Met Pixel Perfect is dat verleden tijd. Deze app laat je de tekst vergroten, zonder dat het wazig wordt.


Voeg ChatGPT toe aan de menubalk

Apple-tips mei 203

Nu je Mac-menubalk is opgeruimd, is er vast plaats voor een nuttig item in je menu. Met de app MacGPT voeg je een ChatGPT-­snelkoppeling toe aan de menubalk van je Mac. De (gratis) app is ontwikkeld door Jordi Bruin en je downloadt hem via deze link.

Log in met je OpenAI-account en je ziet de snelkoppeling al in de menubalk. Klik erop en selecteer het tandwiel rechtsboven om de voorkeuren in te stellen. Zo pas je via ‘Menu Bar’ het icoon aan, of maak je het venster groter of kleiner. ChatGPT is nu altijd maar één klik van je verwijderd.


Maak je eigen WhatsApp-stickers

WhatsApp-stickers zijn een leuke manier om je chatberichten op te vrolijken. WhatsApp heeft al een hele collectie voor je klaarstaan, maar wat nog veel beter is: je eigen unieke stickers, gemaakt van je eigen foto’s! Voor het maken van zulke stickers moest je voorheen een speciale app downloaden in de App Store. Maar dat is nu niet meer nodig.

Sinds iOS 16 kun je heel eenvoudig onderwerpen uit afbeeldingen snijden. En die onderwerpen lenen zich vervolgens ontzettend goed voor stickers. Eerst werkte dit alleen in Apple’s eigen app Berichten – in WhatsApp kwam het minder goed uit de verf en kreeg je onderwerp een witte, rechthoekige achtergrond. Maar nu niet meer! Sinds kort werkt het ook in WhatsApp en krijg je automatisch een mooi omlijnde sticker. Dit is hoe het werkt:

1 Onderwerp uit een foto snijden

Open een foto in de app Foto’s – mensen, huisdieren en kinderen zijn fantastisch voor dit doeleinde. Houd het onderwerp van de foto ingedrukt tot er een wit randje omheen verschijnt. Laat dan los. Tik op ‘Kopieer’.

2 Plak het in WhatsApp

Open een chat waarin je de sticker wilt gebruiken. Tik tweemaal in het venster waar je normaal je berichten typt. Tik op ‘Plak’. Er verschijnt een voorvertoning van je sticker. Tik op ‘Stuur’ om deze te verzenden.

3 Hergebruik zo vaak je maar wilt

supertip_148

Je vindt recent gebruikte stickers door in het chatvenster op het blokje met het omgeslagen velletje te tikken. Wil je ze blijven gebruiken, markeer ze dan als favoriet: houd een sticker ingedrukt en kies dan ‘Voeg toe aan favorieten’. ­Je vindt ze terug via het sterretje.

4 Op je Mac

WhatsApp op de Mac heeft ook een stickermaker. Gebruik de sneltoets Cmd+S, klik op ‘Maken’ en selecteer je foto. Met de gereedschappen maak je iets complexere stickers, maar het wegknippen van de achtergrond is ook complexer.

Vingergymnastiek

Er is nog een alternatief voor stap 1, het losmaken van het onderwerp uit de foto. Je houdt je vinger op het onderwerp totdat het ‘loskomt’, en daarna beweeg je die vinger over het scherm – blijf vasthouden. Met een vinger van je andere hand navigeer je dan naar WhatsApp zodat je dat normaal ook zou doen. Daar laat je de afbeelding uiteindelijk los om er een sticker van te maken.

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

Pre-order de iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar