Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van januari 2023
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van januari 2023

Door Redactie iCreate5 januari 2023 09:004 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 1 van onze beste Apple-tips & trucs van januari 2023!

Nooit meer notities verliezen

Apple tips januari 2023

Het hele jaar door stoppen wij onze notities vol met cadeau-ideeën voor verjaardagen of feestdagen, maar die wil je natuurlijk geheimhouden. Gelukkig is het nog handiger geworden om notities te vergrendelen. Terwijl je voorheen steeds een afzonderlijke beveiligingscode moest verzinnen, kan dit sinds Apple’s grote update-festijn van 2022 ook met het inlogwachtwoord van je iPhone, iPad of Mac.

In iOS 16 en iPadOS 16 werkt dit als volgt: open ‘Notities’, ga naar de aantekening die je wilt beveiligen en tik rechtsboven op het rondje met de drie puntjes. Tik nu op ‘Vergrendel>Gebruik toegangscode van [toestel]’ en voer deze in.

In macOS Ventura werkt het bijna hetzelfde: open het betreffende bestand in notities, klik rechtsboven op het slotje en kies ‘Gebruik inlogwachtwoord’. De kans is nu minuscuul dat je de toegang tot een notitie verliest, maar gaat er iets mis? Zorg er in beide gevallen dan voor dat iCloud-sleutelhanger geactiveerd is.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Blauwe lijntjes

Apple tips januari 2023

We kunnen er eigenlijk elk seizoen wel opnieuw over schrijven: de lijntjes in de Weer-app. Deze zijn met de winterse temperaturen weer van kleur veranderd, en zijn nu blauw. De gekleurde lijntjes laten zien hoe de temperatuur van de dag zich verhoudt tot het minimum en maximum van de komende 10 dagen. Dat minimum en maximum wordt weer vertegenwoordigd door het donkere niet-gekleurde lijntje. Sinds iOS 16 zie je nu ook een percentage naast de lijntjes: die laten de kans zien op neerslag.

Plak je vergrendelscherm vol met emoji’s

Apple tips januari 2023

Sinds iOS 16 kun je je iPhone-vergrendelscherm een compleet nieuwe look geven door patronen te maken met emoji’s. Dat kan er fantastisch mooi uitzien – of gruwelijk lelijk. Zo hebben wij rond de feestdagen de ‘foute kersttrui’-look nagebootst. Maar je hebt zelf in handen welke emoji’s je gebruikt. Combineer ze nog met een passende achtergrondkleur, en je iPhone is helemaal in (emoji-)stijl.

Help de vinder van je iPhone

tips_1_144

Als je je iPhone verliest, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Niet alleen baal je als een stekker, maar je hebt ook de stress van het zo snel mogelijk activeren van de Verloren-modus op andermans telefoon of computer, zodat een eventuele vinder je contactgegevens kan zien.

Dit proces kun je versnellen door die contactgegevens van tevoren al weer te geven met de widget Any Text van Sindre Sorhus. Open de app, maak een tekstje aan waarin je je mailadres of huistelefoonnummer vermeldt, en zet die vervolgens als widget op je vergrendelscherm. Zo zijn je contactegegevens direct te zien als iemand je iPhone vindt!

Pas de knoppenbalk van iPad-apps aan

Apple tips januari 2023

De iPad is sinds iPadOS 16 weer iets meer op de Mac gaan lijken. Zo heb je zelf controle over welke knoppen er in de knoppenbalk staan. Bijvoorbeeld in Pages, Numbers, Keynote en Mail.

Tik op de knop met de bol met de drie puntjes. Deze knop staat overal op een iets andere plek, en soms moet je eerst een document openen. Tik in het menu op ‘Pas knoppenbalk aan’. Er verschijnt een ‘Pas aan’-venster met daarin alle mogelijke knoppen. Het knoppen-aanbod verschilt per app. Versleep knoppen vanuit het venster naar de knoppenbalk om ze toe te voegen. Of sleep ze vanuit de knoppenbalk naar beneden en laat ze los om ze te verwijderen.

Plan je mail alvast in

Apple tips januari 2023

Je hebt een mooie digitale mail gemaakt en die wil je op precies het juiste moment versturen. Maar je hebt het misschien druk: familiebezoeken, boodschappen doen, een berg huishoudelijke klusjes … En opeens denk je: nee! Nu ben ik het tóch vergeten. En dan is het te laat.

Een goede voorbereiding is in dit geval de sleutel. Sinds iOS 16 en macOS Ventura kun je mails inplannen voor verzending op een later moment. Ga dus al vroeg aan de slag met je bericht, en plan het dan in. Op de iPhone duw je na het opstellen van je mail wat langer op de verzendknop en ‘Stuur later…’ en kies je het juiste moment. Op de Mac vind je dezelfde optie onder het v’tje direct naast de verzendknop.

Geef je berichten een feestelijk effect

tips_1_144

Kaarten zijn verleden tijd – anno 2023 versturen we onze felicitaties voornamelijk online. Maar dat wil niet zeggen dat we genoegen moeten nemen met droge appjes, want de Berichten-app heeft een aantal verborgen effecten die ze een stuk feestelijker maakt.

Open een chat, typ alvast je bericht en houd de verzendknop (het blauwe pijltje omhoog) ingedrukt. Tik op ‘Scherm’: je bladert nu door de verschillende effecten door naar links of rechts te vegen. Heb je er een gekozen, bijvoorbeeld het verblindende vuurwerk? Tik dan op de verstuurknop.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar