Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van januari 2023 – deel 2
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van januari 2023 – deel 2

Door Redactie iCreate11 januari 2023 09:007 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel 2 van onze beste Apple-tips & trucs van januari 2023! Benieuwd naar de andere tips? Lees dan deel 1 van deze reeks Apple-tips.

Apple tips januari 2023

Bekijk de wind­voorspellingen in de Weer-app

Apple tips januari 2023

Bij goed weer denken we vooral aan droogte en een aangename temperatuur. Maar als het tegelijkertijd hard waait, blijven we toch liever thuis. Of er een kans is dat je van de fiets wordt geblazen of de wind je haren door elkaar wappert, zie je in de Weer-app.

De app toont sinds iOS 16 gedetailleerde windvoorspellingen. Scrol daarvoor in de Weer-app naar beneden en tik op het kompas met de windsnelheid. Een grafiek toont van uur tot uur hoe het zit met de windsnelheid, windvlagen en windrichting.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Bespaar je Watch

Sinds watchOS 9 heeft de Apple Watch er iets nieuws bij: de Energiebesparingsmodus. Hiermee wordt een aantal functies uitgeschakeld om de batterij van je smartwatch te besparen. Heb je bijvoorbeeld een Apple Watch Series 8, dan gaat deze normaal gesproken zo’n 18 uur mee. De Energiebesparingsmodus verdubbelt dit tot wel 36 uur. De Apple Watch Ultra is nog indrukwekkender: na het activeren gaat deze wel 60 uur mee.

Er worden wel wat functies uitgeschakeld wanneer de modus actief is. Denk hierbij aan het always-on-scherm, hartslag- en saturatiemetingen, en het automatisch starten van work-outs. Bovendien wordt de Watch wat trager en ververst hij minder vaak de complicaties op je wijzerplaat.

Je zet de Energiebesparingsmodus aan via het Bedieningspaneel. Swipe van onder naar boven op een wijzerplaat, tik op het batterijpercentage en zet de schakelaar achter ‘Energiebesparingsmodus’ aan.

Hup, terug de bibliotheek in!

Apple-tips januari 2023

Heb je besloten om je foto­bibliotheek eindelijk eens uit te pluizen en alle overbodige plaatjes te verwijderen? Hoe meer foto’s of video’s je hiervoor selecteert, hoe groter de kans dat je er ook een weggooit die je toch liever had gehouden. Zonde, maar niet het einde van de wereld. Visuele media die je (per ongeluk) verwijdert, kun je namelijk direct weer terugzetten op hun oorspronkelijke plek.

Je krijgt 29 dagen om dit te doen, daarna wordt de foto of video écht gewist. Ben je nog op tijd? Open de app Foto’s, ga naar het tabblad ‘Albums’ en scrol helemaal naar beneden. Tik onderaan de pagina op het album ‘Recent verwijderd’: deze is vergrendeld, dus gebruik je wachtwoord, Touch ID of Face ID om toegang te krijgen.

Nu verschijnt er een lijst met alle foto’s en video’s die je onlangs hebt verwijderd, inclusief aanduiding van hoelang het nog duurt voordat dit permanent is. Tik rechtsboven op ‘Selecteer’, vink alles aan wat je terug wilt zetten en kies ‘Zet terug’. Wil je alle media in dit album herstellen? Kies dan na ‘Selecteer’ juist op ‘Zet alles terug’. Vervolgens vind je deze foto’s of video’s terug in de fotobibliotheek.

Hier staan de apps die automatisch met je Mac opstarten

Apple-tips januari 2023

In macOS Ventura heeft Apple de Systeemvoorkeuren helemaal vernieuwd. De app heet voortaan ‘Systeeminstellingen’ en bijna alles zit op een andere plek! Voor mij was het even zoeken om de apps te vinden die automatisch met het systeem opstarten. Deze zijn nu goed verstopt onder ‘Algemeen>Inloggen’. Daar vind je bovenaan het ouderwetse ‘Open bij inloggen’.

Daaronder zit echter nog een compleet nieuwe optie. Want voor het eerst toont macOS ook welke apps op de achtergrond actief zijn. Deze kun je dan weliswaar alleen deactiveren en niet helemaal verwijderen, maar het is sowieso een vooruitgang ten opzichte van de vorige versie.

Krijg een melding bij een eigen opgenomen geluid

Apple-tips januari 2023

Met de functie Geluidsherkenning waarschuwt je iPhone je als hij een specifiek geluid herkent, zoals kloppen op de deur of de deurbel. Ideaal voor doven en slechthorenden, maar ook voor wie thuis weleens een noise cancelling-koptelefoon opzet. Met iOS 16 kun je voor het eerst je eigen geluiden toevoegen.

Open de Instellingen-app en ga naar ‘Toegankelijkheid>Geluidsherkenning’. Tik op ‘Geluiden’ en selecteer ‘Aangepast alarm’. Doorloop de stappen om een eigen alarm, deurbel of ander elektronisch geluid toe te voegen. Dit werkt veel betrouwbaarder dan de standaard-alarmen die in iOS klaarstaan.

Let op met MagSafe en magneetstrips

Tips

Tijdens mijn vakantie in Italië stond voor de poortjes van de snelweg om mijn tol te betalen. Alleen werkte mijn tolticket niet – het kon niet meer gelezen worden. Waar dat aan lag? Ik had dat kaartje bij mijn iPhone bewaard. En de magneten van MagSafe zijn zo sterk dat deze de magneetstrip van verschillende kaartjes kunnen wissen, waaronder die voor de tol in Italië of zelfs sommige parkeergarages in Nederland.

Dus, ons advies: houd kaartjes met magneetstrip uit de buurt van je iPhone met MagSafe!

Widget-suggesties uitschakelen op je iPhone en iPad

Tips

Gebruik je een zogeheten slimme stapel voor je widgets in iOS of iPadOS 16? Dan heb je het vast al een keer meegemaakt dat er een compleet willekeurige widget op je beginscherm verscheen. Volgens Apple moeten deze ‘widget-suggesties’ op een slimme manier andere widgets tonen die je al eerder gebruikt hebt, maar wij storen ons regelmatig aan deze verrassings-widgets.

Om dat uit te zetten, houd je je vinger even op de widget-stapel en kies je ‘Wijzig stapel’. Via de knop ‘Widgetsuggesties’ deactiveer je de verrassingen. En zet je daarnaast nog ‘Slim draaien’ uit, dan blijven alle widgets ook altijd op dezelfde volgorde staan.

Supertip: Lees tijdschriften met Readly

Sta jij voor het tijdschriftenschap eindeloos te twijfelen tussen wel tien verschillende magazines (naast iCreate Magazine)? Dan is Readly iets voor jou, want dan hoef je niet meer te kiezen. De app is namelijk een soort Netflix voor tijdschriften: hiermee heb je onbeperkt toegang tot duizenden titels om heerlijk in te grasduinen.

Dat doe je normaal voor een vast bedrag van ­€ 11,99 per maand, maar je kunt Readly via iCreate twee maanden gratis uitproberen! Ga hiervoor naar www.icreatemagazine.nl/readly. Maak via de speciale aanbiedingspagina een account aan en volg daarna onderstaande stappen!

1 Download de app

Ga naar de App Store op je iPhone of iPad en download daar de Readly-app. Open de app en log in met de inloggegevens die je eerder hebt gemaakt.

2 Ontdekken

Je hebt nu onbeperkt toegang tot een gigantisch digitaal tijdschriftenschap! In het tabblad ‘Ontdek’ vind je allerlei populaire en trending tijdschriftentitels. Ook verschijnen hier op basis van je leesgedrag straks allerlei aanbevolen tijdschriften.

3 Sorteren

In het tabblad ‘Tijdschriften’ sorteer je de magazines op categorie. Tik op ‘Alle categorieën’ en kies bijvoorbeeld voor ‘Creativiteit & DIY’ om te neuzen tussen de creatieve bladen. Via het Filter-icoon rechtsboven kies je een taal en het loepje is er om naar een specifieke titel te zoeken.

4 Openen

Tik op een tijdschrift om te beginnen met lezen. Tik op een pagina om de voorvertoningen tevoorschijn te halen; zo blader je eenvoudig door het tijdschrift. Bevalt het tijdschrift? Selecteer de ster; zo krijgt het magazine een plek in Favorieten.

5 Offline lezen

Als je een tijdschrift opent, dan wordt het meteen gedownload. Zo kun je het magazine ook lezen als je geen internetverbinding hebt. Gedownloade tijdschriften vind je in het tabblad ‘Mijn inhoud’, bij ‘Downloads’.

6 Kranten

Vrij nieuw in de app zijn kranten. Ideaal voor als je geïnteresseerd bent in het internationale nieuws. Je vindt hier bijvoorbeeld kranten uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar