Terug naar Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van december 2022
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple-tips & trucs van december 2022

Door Redactie iCreate13 december 2022 09:004 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit zijn onze beste Apple-tips & trucs van december 2022!

Mag gehoord worden

Apple tips December 2022

Wanneer je een MacBook aanzet, hoor je dat meteen. Misschien is niet iedereen hier even blij mee – het activatiegeluid klinkt nogal onheilspellend – maar het is voor velen wel een fijne bevestiging dat je Mac wordt opgestart. Voor hen is er goed nieuws: de iPhone heeft nu ook zo’n geluidje! Althans, de iPhone 14.

Het geluid speelt af wanneer de iPhone wordt in- of uitgeschakeld, maar je moet dit wel zelf activeren. Ga naar ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel’ en activeer de schakelaar naast ‘Geluiden voor aan- en uitzetten’. We raden iedereen met dit toestel even aan om het geluid te proberen. Hij klinkt namelijk een stuk vriendelijker dan zijn Mac-tegenhanger.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Gebruik speciale toetsen in de Microsoft Remote Desktop-app

Maak jij weleens gebruik van de Microsoft Remote Desktop-app op de iPad? En heb je ook een Magic Keyboard (of een ander toetsenbord met een Mac-indeling)? Dan is het je wellicht opgevallen dat sommige sneltoetsen niet werken zoals ze zouden moeten. Normaal vervangt Option altijd de Alt-toets van Windows, maar op Remote Desktop vindt Windows dat nogal moeilijk.

Hier wordt soms namelijk verschil gemaakt tussen de linker en rechter Alt-toets, ook wel ‘Alt Gr’ genoemd. Hoe je zo’n Alt Gr typt? Nou, daar is een sneltoets voor: Ctrl+Option. Weten we dat ook weer.

Weermeldingen op de Mac

Apple tips December 2022

De app Weer is nieuw op de Mac, dus een nat pak halen is nu niet meer nodig. Wil je waarschuwingen ontvangen voor noodweer en regen? Ga dan naar ‘Weer>Instellingen’ en vink aan welke meldingen je wilt ontvangen (noodweer en/of neerslag in het komende uur), en voor welke locatie. Gebruik je de Weer-app voor het eerst, dan zijn de opties mogelijk uitgegrijsd. Weer komt eerst nog met een pop-up waarin je toestemming moet geven voor het versturen van meldingen, wacht die nog even af.

De terugkeer van Clarus

Apple tips December 2022

Voor wie al decennia een Mac gebruikt, is Clarus de hondkoe (moof!) geen onbekende. Dit icoontje werd namelijk gebruikt in de klassieke versies van Mac OS, tot in de jaren negentig, om aan te geven in welke oriëntatie je afdruk zou zijn. Want staat Clarus rechtop in een staand A4’tje, dan weet je dat je afdruk staand is. Staat Clarus rechtop in een liggend A4’tje, dan is de afdruk liggend.

Doordat onduidelijk was of dit icoontje nou een hond of een koe moest voorstellen, werd hij door velen geliefd. In macOS Ventura is hij weer terug. Neem een app als Word of Teksteditor, en klik in de menubalk op ‘Archief>Pagina-instelling’ om Clarus te aanschouwen.

Batterijpercentage eindelijk op álle iPhones

tips_2_143

Op iPhones zonder thuisknop is sinds iOS 16 voor het eerst het batterijpercentage te zien bovenaan in het scherm. In eerste instantie werkte het niet op de iPhone XR, iPhone 11 en iPhone 12 en 13 mini, maar sinds iOS 16.1 is daar verandering in gekomen. Activeer het batterijpercentage via ‘Instellingen>Batterij>Batterijpercentage’.

Ook nieuw in iOS 16.1 is dat je aan het icoontje ziet hoe ver het percentage al is teruggezakt. Eerst moest je daarvoor naar de cijfertjes kijken, nu is er ook een visuele weergave waarbij het pictogram langzaam leegloopt.

Automatische veiligheidsupdates activeren

Apple tips December 2022

In iOS 16 hoef je geen systeemupdates meer te installeren om je iPhone veilig te houden. Bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update>Automatische updates’ kun je nu namelijk instellen dat je iPhone uit zichzelf beveiligingsupdates installeert. Zelfs wanneer je een update van iOS uitstelt, blijft je iPhone daarmee toch nog beschermd tegen lekken en virussen. Wel zo veilig!

Energieschema instellen

In voorgaande versies van macOS was het mogelijk om via het Energiestand-menu in Systeemvoorkeuren een schema in te stellen voor het laten slapen en wekken van je Mac. Die optie is met macOS Ventura echter plots verdwenen – terwijl het schema nog wel door blijft werken. Je stelt het nu in via de Terminal. Open de Terminal, voer ‘pmset -g custom’ in (zonder aanhalingstekens) en druk op enter. Je ziet hier de details van je schema.

Met de opdracht ‘pmset restoredefaults’ zet je een bestaand schema helemaal uit. Het instellen van een nieuw schema met de Terminal is wat complexer. Maar voor wie er in wil duiken: op icreatemagazine.nl/energieschema vind je een uitgebreid (Engelstalig) overzicht.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar