Terug naar Apple lezersvragen april 2023 – lees hier alle antwoorden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Apple lezersvragen april 2023 – lees hier alle antwoorden

Door Redactie iCreate10 april 2023 09:004 min. leestijd0

Dagelijks delen lezers hun ervaringen met ons. Dit waren de meest opvallende Apple-gerelateerde lezersvragen van april 2023.

Apple lezersvragen april 2023

iMac naar de schroot

Apple lezersvragen april 2023

Mijn iMac is van 2015 en ik kan macOS Ventura niet installeren omdat hij te oud is. Ik heb er wel een VPN en stevige antivirussoftware op staan, kan ik nu veilig verder werken of moet mijn ‘dure machine’ naar de schroot? Bedankt, Adelin Beke

Je Mac hoeft zeker niet naar de schroot. Een iMac uit 2015 heeft macOS Monterey óf macOS Big Sur als nieuwste beschikbare versie. Beide besturingssystemen worden nog bijgewerkt met beveiligingsupdates, dus je bent nog gewoon veilig. Eventueel kun je je iMac met OpenCore zelfs updaten naar Ventura. Daarover lees je hier meer.

Achtergrond­onderdelen

Apple lezersvragen april 2023

Beste redactie, ik kan de meldingen van ‘Achtergrondonderdelen toegevoegd’ maar niet stoppen in macOS Ventura. Hebben jullie enig idee? Met vriendelijke groet, Jean Muls

Dat is een nogal hardnekkige bug in macOS Ventura, waar op dit moment nog geen goede fix voor is. Ook op de redactie krijgen we de melding geregeld. Het is wachten op een update van Apple die het probleem oplost.

Siri-wantrouwen

Beste iCreate, ik heb sinds enkele weken een HomePod mini. Siri begrijpt meestal wat ik vraag. Maar af en toe – iets te vaak – vraagt Siri: ‘Wie spreekt er?’. Kan ik dat wantrouwen van Siri wat minder scherp stellen? Gerry Seynaeve

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de stemherkenningsfunctie die sinds kort in de HomePod zit. Je kunt even een blik werpen op de Woning-app op je iPhone, hier op de drie puntjes rechtsboven tikken en dan navigeren naar ‘Woninginstellingen>[Je naam]’. Hier schakel je ‘Herken mijn stem’ uit – dit lost het probleem als het goed is op.

AirDrop-­keffertjes

Apple lezersvragen april 2023

Goedendag, ik heb de iPhone XR en gebruik regelmatig de AirDrop-functie. Bij een binnenkomend gedeeld bestand maakt de telefoon alleen een geluid waarvan mijn honden helemaal gek worden. En ik kan nergens vinden waar ik op mijn telefoon de geluiden voor AirDrop kan aanpassen! Help! J. van Bommel

Je kunt alleen het geluid van AirDrop uitschakelen via de schakelaar aan de zijkant, waarmee je de telefoon in de stille modus zet. Je kunt dus helaas niet los de AirDrop-toon uitschakelen. Apple, lees je mee voor iOS 17?

iMac als tweede scherm

lezersvragen_147

Ik gebruikte mijn oude iMac als tweede scherm voor mijn Macbook Pro. Sinds de update naar macOS Ventura lukt dit niet meer. Hebben jullie hier een oplossing voor? Met vriendelijke groeten, Peter Dieltjens

Die functie heeft Apple helaas zonder uitleg uit de iMac gesloopt in versie 10.14, en uit de MacBook in versie 10.15. Daar is geen goed alternatief voor in de plaats gekomen. Je zult dus of de Mac(s) terug moeten zetten op een oudere versie, of gebruik moeten maken van een capture card (zoals een Elgato) om het beeld van je MacBook naar je iMac te sluizen – maar dat is een nogal dure en omslachtige manier van werken.

Accuproblemen

lezersvragen_147

Hallo redactie, ik heb een wat oudere iPhone 7 Plus (met een batterijconditie van 76%) die na een nachtje opladen wel opstart, maar dan onverwacht uitvalt ondanks dat hij aangeeft volledig opgeladen te zijn. Nadat ik hem opnieuw start geeft hij aan slechts enkele procenten opgeladen te zijn.

Ik laad hem vervolgens een tweede maal op, maar dat gaat zo snel (minder dan een uur) dat het niet waarschijnlijk is dat de batterij z’n werkelijke batterijpercentage aangeeft. Nadien functioneert de iPhone de rest van de dag normaal. Wat kan er aan de hand zijn? Met vriendelijke groet, Wouter

Een batterijconditie van 76% vinden wij nog best netjes voor een telefoon van zeven jaar geleden – maar dat is wel de bron van het probleem. Doordat de accu zijn normale piekprestaties niet meer haalt, zijn er momenten waarop de iPhone meer stroom vraagt dan de accu kan bieden en daardoor uitvalt.

Dit is helaas normaal bij een accu van deze leeftijd en met deze conditie. Je kunt overwegen om de accu te laten vervangen. Hiervoor ben je doorgaans 79 euro kwijt. Wel houd je dan nog het probleem dat de iPhone 7 Plus geen (grote) updates meer krijgt, dus je moet even kijken of dit het waard is voor je.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Bereid je Mac voor op macOS 14

Bereid je Mac voor op macOS 14

Ruim je Mac op en zorg ervoor dat hij zo goed als nieuw is voor macOS 14

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar