Terug naar Maak een vette animatie met Procreate
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Maak een vette animatie met Procreate

Door Annemiek Lourensen11 mei 2023 09:444 min. leestijd0

Animeren is net als alle hobby’s: iedereen moet bij het begin beginnen, zelfs de makers achter de meest iconische tekenfilms. Ben jij een animatiefanaat en droom je ervan om in de voetsporen van zulke kunstenaars te treden? Maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Dan is animeren met Procreate de oplossing.

Animeren met Procreate

Procreate is vanwege de gebruiksvriendelijke aanpak geliefd bij zowel beginners als professionals en tovert je iPad om tot een levend schetsboek. Dit met dank aan het ‘frame-by-frame-systeem’ van de app: teken zelf alle frames van je animatie en Procreate maakt er één geheel van.

Al overtuigd? Haal dan even je iPad en een stylus zoals de Apple Pencil tevoorschijn, download de app (hij kost een tientje in de App Store), en maak via deze animatieworkshop kennis met je nieuwe hobby! En daarna mag je je animatie insturen voor de Asus ProArtist Awards.

1 Nieuw canvas

Animeren met Procreate stap 1

Open de app en je belandt standaard in de ‘Gallery’. Tik op het plusje rechtsboven en bepaal de canvasgrootte. Een aanrader om mee te beginnen: de ‘square’ (vierkant) van 2048×2048 pixels.

2 Animation Assist

Animeren met Procreate stap 2

De ‘Animation Assist’ is onmisbaar tijdens het animeren met Procreate. Met deze handige tool is het namelijk gemakkelijk om nieuwe frames toe te voegen en kun je in één oogopslag je hele animatie bekijken.

Schakel ‘Instellingen>Canvas>Animation Assist’ in. Er verschijnt onder aan het scherm een werkbalk met een overzicht van alle frames in je animatie. Hier is geen limiet voor, al begin je met één frame.

3 Penseel

Animeren met Procreate stap 3

Goede kunstenaars kiezen hun materiaal voorzichtig uit, ook de animator. Procreate biedt zijn gebruikers daarom niet alleen een verdoezelaar, gum en, eindeloze lagen, maar ook honderden penselen.

Ga je voor een gestroomlijnde look? Tik dan op ‘Brushes>Calligraphy’ en selecteer ‘Monoline’. Mag je animatie een wat traditionelere uitstraling hebben? Tik dan op ‘Brushes>Sketching>Procreate Pencil’.

4 Tekenen

Animeren met Procreate stap 4

Tijd om te tekenen! Mensen, dieren, dingen – alles kan. Een vaste hand is overigens niet nodig: houd je vinger of Apple Pencil even stil en Procreate maakt je lijnen kaarsrecht of vloeiend. Dit werkt ook bij geometrische vormen.

5 Inkleuren

Animatie stap 5

Na tekenen volgt uiteraard inkleuren. Tik op de kleurenkiezer, selecteer de kleur die je zoekt en ga terug naar je canvas. Sleep het rondje vervolgens naar het stuk dat je wilt inkleuren en laat los.

6 Frame toevoegen

Animatie stap 6

Nu begint het animeren écht: tijd om het tweede frame toe te voegen. Tik in de Animation Assist op je huidige frame en druk vervolgens op ‘Duplicate’. Je nieuwe frame is hierdoor identiek aan je eerste creatie.

7 Gummen

Animatie stap 7

Het nieuwe frame is een kopie, dus je hoeft het grootste deel van je animatie niet opnieuw te tekenen. Gum in frame twee daarom het deel van je animatie dat uiteindelijk moet bewegen uit (in dit geval de poot en staart).

8 Opmaak

Animatie stap 8

Teken het uitgegumde onderdeel opnieuw, maar dan nét wat anders. Herhaal stap vijf. Nu sluiten de twee frames bij elkaar aan, maar je kunt de overgang tussen de frames testen door in de Animation Assist op ‘Play’ te drukken.

9 Frames Per Second

Animatie stap 9

Maak de animatie af; stel het aantal beelden per seconde in. Druk in de Animation Assist op ‘Settings’ en verstel de ‘Frames Per Second’. Vijf frames per seconde is genoeg voor een animatie van twee frames.

Animeren met Procreate: animatie opslaan of delen?

Als je animatie af is, wil je het natuurlijk met de rest van de wereld delen. Ga dan naar ‘Settings>Share>Animated Gif’. Controleer nog even je ‘Frames Per Second’, tik op Export, en deel je creatie! Bijvoorbeeld met de jury van de Asus ProArtist Awards.

Tot 15 juli heb je tijd om je creaties in de categorieën ‘Fotografie & Grafisch ontwerp’, ‘Film’ en ‘Animatie’ in te sturen. Alles mag, als het maar past bij het motto: ‘Seeing an Incredible Future’. Best breed dus. En je maakt kans op een hoop coole prijzen, waaronder een gloednieuwe ProArt Studiobook 16 OLED. Dus, waar wacht je nog op?

Doe mee aan de competitie

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Annemiek Lourensen

(Web)redacteur iCreate. Kocht als tiener haar eerste Apple-product: een (inmiddels antieke) iPod. Hoort haar lievelingsmuziek tegenwoordig liever live.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar