Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

6x zo redt de Apple Watch je leven

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
ECG Apple Watch


Lees verder na de advertentie

De Apple Watch spoort je aan om voldoende te bewegen en geeft je een seintje als je te lang gezeten hebt. Juist te gehaast? Dan helpt de app Ademhaling je om weer even tot jezelf te komen. Zo helpt het horloge je gezonder en langer te leven. Maar ook op korte termijn kan de Watch je leven redden in vele noodsituaties: dit zijn 6 manieren waarop.

1. Hulpdiensten bellen

SOS-noodmelding Apple Watch

Raak je in een noodsituatie dan kun je met de Apple Watch de hulpdiensten bellen. Hiervoor houd je de langwerpige knop aan de zijkant ingedrukt. Vervolgens schuif je de onderste schuifbalk – die met SOS-noodmelding – naar rechts. Of je blijft de knop ingedrukt houden, dan wordt er ook gebeld en klinkt er een alarmsignaal. Na je noodoproep ontvangen je SOS-contactpersonen een sms met daarin je locatie. Verandert je locatie, dan krijgen ze hiervan ook een melding. SOS-contactpersonen voeg je toe via de app Gezondheid op de iPhone, op het tabblad medische ID.

2. Je medische ID

Over je Medische ID gesproken: dat kan in geval van nood ook op de Apple Watch worden geraadpleegd. Ben je buiten westen, dan kan iemand zo checken of je aan medische aandoeningen lijdt, medicijnen gebruikt of een (levensgevaarlijke) allergie hebt. Ook hiervoor houd je de zijknop langer ingedrukt en schuif je de middelste balk naar rechts. Heb je je medische ID nog niet geactiveerd? Lees meer over het invullen van je Medische ID.

3. Waarschuwingen bij lage of hoge hartslag


kooptip

Is je hartslag te hoog en lijk je zeker tien minuten lang niet te bewegen? Of slaat je hart juist in een veel te laag tempo? Dan kan je Apple Watch je een waarschuwing geven. Via de Watch-app op de iPhone stel je in wat de minimale en de maximale hartslag zijn. Ga hiervoor naar ‘Mijn Watch>Hart’.

4. Maak zelf een ecg …

Apple Watch ECG app

Met de allernieuwste Apple Watch Series 4 kun je sinds kort een ecg (hartfilmpje) maken. Je opent hiervoor de nieuwe ecg-app en houd je vinger een halve minuut tegen de digitale kroon. Je Watch kan je vervolgens vertellen of je last hebt van atriumfibrilleren, een veel voorkomende hartritmestoornis. Zo ja, dan is het verstandig om een arts te raadplegen. Lees ook ons artikel De Apple Watch maakt nu ook hartfilmpjes.

5. … of laat de Watch het zelf doen

Misschien voel je je prima in orde, komt het zodoende niet bij je op om een ecg te maken, en heb je ongemerkt toch last van ritmestoornissen. De Watch kan je in dat geval waarschuwen. Schakel deze waarschuwingen in via ‘Mijn Watch>Hart>Onregelmatig ritme’. Is er een onregelmatig ritme gesignaleerd, dan kun je alsnog een ecg maken.

6. Valdetectie

Valdetectie

De Apple Watch Series 4 heeft valdetectie. De ingebouwde gyroscoop kan opmerken dat je gevallen bent. Daarna krijg je de optie om de hulpdiensten te bellen. Doe je dat niet, tik je de melding niet weg en lijk je na een minuut nog altijd niet te bewegen? Dan waarschuwt je Watch zelf de hulpdiensten. Je moet valdetectie meestal eerst zelf nog even activeren via ‘Mijn Watch>SOS-noodmelding>Valdetectie’. Lees ook ons artikel over Valdetectie.

https://youtu.be/0tqB4jnCxqA