Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Weer-app iPhone: uitleg over streepjes, neerslagpercentage, symbolen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Weer app iPhone uitleg


Lees verder na de advertentie

De Weer-app van de iPhone is uitgebreider dan ooit tevoren. En heel veel dingen spreken voor zich, maar voor soms denk je: hiervoor moet ik een halve meteoroloog zijn. Wat willen die gekleurde streepjes in de 10-daagse voorspelling bijvoorbeeld zeggen? Hoe moet je de neerslagpercentages interpreteren? En wat betekenen de pictogrammen? Tijd voor een beetje uitleg over de Weer-app van de iPhone!

Weer app iPhone uitleg

Weer-app streepjes

In de winter neigen ze naar blauw, in de zomer schieten ze zo naar geel of oranje. Maar wat betekenen de ­gekleurde streepjes bij de weersverwachting van de komende tien dagen nou? Kort gezegd: deze lijntjes tonen het temperatuurbereik voor die dag vergeleken met de temperatuur voor de rest van de komende anderhalve week.

Weer app streepjes


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Kijk om te beginnen maar eens naar de uiterste temperaturen op de iPhone hierboven: de komende tien dagen is de (verwachte) minimum­temperatuur 13°C. Het maximum is 30°C. Kijk nu nog eens goed naar de lijntjes. Je ziet een subtiel egaal lijntje op de achtergrond:

  • De linkerkant hiervan correspondeert met de minimum­temperatuur­­ van de komende tien dagen (13°C dus).
  • De rechterkant met de maximumtemperatuur in deze periode (30°C).

Dit geldt voor alle tien dagen die je ziet en dit lijntje is dus ook steeds even lang.

Meer op de voorgrond zie je een balkje met een subtiel kleurverloop. Dit balkje staat voor de ­minimum- en maximumtemperatuur per dag. Op de donderdag valt de gekleurde lijn een beetje in het midden. Dit komt omdat het minimum van die dag 16°C is, wat hoger is dan het minimum van tien dagen. Ook is het maximum van die dag 25°C, wat lager is dan het maximum van tien dagen. Daardoor raakt het gekleurde gedeelte niet de uitersten van de lijn.

Neerslag percentage iPhone

Neerslag percentage iPhone

De neerslagkans in de Weer-app geeft aan dat er bijvoorbeeld 70 procent kans is op neerslag. Onder vergelijkbare atmosferische omstandigheden in het verleden, leidde dit 70 keer tot neerslag . Dit betekent dat als je honderd dagen op dezelfde plek met dezelfde weersomstandigheden zou zijn, je waarschijnlijk op 70 van die dagen neerslag zou ervaren, terwijl het op de overige dertig dagen droog blijft.

De neerslagkans zegt echter niets over de hoeveelheid, heftigheid of duur van de neerslag, dus het kan zelfs bij 70 procent variëren van een korte motregen tot een reeks zware buien – of zelfs helemaal droog blijven. Andersom kan ook: je kunt best een nat pak halen als er maar tien procent kans is op neerslag. Voor de volledigheid: neerslag betekent ook niet per se regen. Het kan ook gaan om sneeuw, ijzel en hagel.

Symbolen Weer-app iPhone

Ook de symbolen in de Weer-app zijn over het algemeen duidelijk, maar kunnen hier en daar wel wat toelichting gebruikten. In het overzicht hieronder zie je welk pictogram symbool staat voor welk type weer.

pictogram betekenis
Zon op Zon op
Zon onder Zon onder
Helder of overwegend helder Helder of overwegend helder
Lichtbewolkt Lichtbewolkt
Heiig Heiig
Mist

Mist

Krachtige of matige wind
Zwaarbewolkt Zwaarbewolkt
Onweersbui Onweersbui
Regen Regen
Zware regen Zware regen
Motregen of lichte ijzel Motregen of lichte ijzel
Sneeuw Sneeuw
Veel sneeuw of sneeuwstorm Veel sneeuw of sneeuwstorm
IJzel, ijsregen of winterse neerslag IJzel, ijsregen of winterse neerslag
 Helder of overwegend helder (‘s nachts) Helder of overwegend helder
(‘s nachts)
Lichtbewolkt (‘s nachts) Lichtbewolkt (‘s nachts)
Motregen (‘s nachts) Motregen (‘s nachts)

Meer uitleg over de Weer-app?

In de nieuwste iCreate (nummer 150) lees je alles over de Weer-app. Stel weeralarmen in, volg het weer op diverse locaties, ontdek de dynamische weerkaarten en maak kennis met de vernieuwingen in iOS 17. iCreate 150 ligt nu in de winkels en is online te koop.