Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Wordt het een paraplu? Of juist zonnebrandcrème? Met Apple’s Weer-app ben je overal op voorbereid.

Lees verder na de advertentie

Het weer houdt ons dagelijks leven in zijn greep – zeker in dit onvoorspelbare landje. Terwijl het de ene dag nog vriest, tikt het een week later de 30°C aan. Om nog niet te spreken van de regenbuien waar we hier mee te maken hebben. Daarom houden we de actuele weersverwachting constant in de gaten, en met onze iPhone, iPad en Mac hebben we altijd een persoonlijke weerman in de buurt.

weer app iPhone ios 15: weerkaarten

De Weer-app staat standaard op onze Apple-apparaten en is gratis. De app is handig om snel de actuele weersomstandigheden van je huidige locatie te bekijken. Ook kun je alvast vooruitkijken naar de komende uren of dagen: wat wordt de temperatuur, hoe groot is de kans op neerslag en hoe schadelijk wordt de zon? En als het echt noodweer wordt, word je daarvan op de hoogte gebracht.

Open je de Weer-app, dan zie je direct wat de stand van zaken is. De huidige temperatuur, het maximum, het minimum en de verdere weersomstandigheden zie je vanuit het hoofdscherm en de Live weer-animatie geeft een indruk van de werkelijke situatie. De regendruppels kletteren bijna realistisch op het blok onder de animatie.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Weer-app: wat betekent het neerslagpercentage?

Dankzij de Weer-app weet je ook of je al dan niet met een paraplu of regenjas naar buiten moet. Hoe groot de kans op regen is, wordt in percentages uitgedrukt. De Weer-app geeft dan bijvoorbeeld aan dat er 70 procent kans is op regen.

Over wat dat percentage precies betekent, bestaan wat misverstanden. Gaat het 70 procent van de dag regenen? Valt er 70 procent van wat er normaal op deze dag van het jaar valt? Nee: het neerslagpercentage vertelt ons de waarschijnlijkheid van neerslag op een bepaalde­­­ locatie op een bepaald tijdstip. Met andere woorden, onder vergelijkbare atmosferische ­omstandigheden (oftewel: vergelijkbare weersomstandigheden), leidde dat 70 van de 100 keer tot neerslag. De neerslagkans zegt verder niets over de hoeveelheid neerslag of de duur ervan: op een dag met 90 procent kans op neerslag,­­ kan het prima vijf minuutjes motregenen (of helemaal niet natuurlijk, want het blijft kansberekening).

Noodweermeldingen

De app Weer stuurt je waarschuwingen als er extreem weer aan zit te komen, van winter­stormen tot overstromingen en extreme hitte. Zo stel je deze noodweermeldingen in:

  1. Open de Weer-app en tik op de drie streepjes rechtsonder.
  2. Tik op de bol met de drie puntjes rechtsboven en kies ‘Meldingen’.
  3. Zet de schakelaar achter ‘Extreem weer’ op groen voor meldingen op je huidige locatie. In de lijst daaronder kun je per locatie aangeven of je er meldingen over wilt krijgen – handig als je een eind reist voor je werk.

Wat betekenen de gekleurde lijntjes in de Weer-app?

Het is een veelgestelde vraag: wat betekenen de blauwe lijntjes in de Weer-app? In de winter neigen ze naar blauw, in de zomer schieten ze zo naar oranje. Kort gezegd: deze lijntjes tonen het temperatuurbereik voor die dag vergeleken met de temperatuur voor de rest van de komende anderhalve week. Kijk om te beginnen maar eens naar de uiterste temperaturen op de iPhone hierboven: de komende tien dagen is de (verwachte) minimum­temperatuur 13°C. Het maximum is 30°C. 

Kijk nu nog eens goed naar de lijntjes. Je ziet een subtiel egaal lijntje op de achtergrond. De linkerkant hiervan correspondeert met de minimum­temperatuur­­ van de komende tien dagen (13°C dus). De rechterkant met de maximumtemperatuur in deze periode (30°C). Dit geldt voor alle tien dagen die je ziet en dit lijntje is dus ook steeds even lang. 

Meer op de voorgrond zie je een balkje met een subtiel kleurverloop. Dit balkje staat voor de ­minimum- en maximumtemperatuur per dag. Op de donderdag valt de gekleurde lijn een beetje in het midden. Dit komt omdat het minimum van die dag 16°C is, wat hoger is dan het minimum van tien dagen. Ook is het maximum van die dag 25°C, wat lager is dan het maximum van tien dagen. Daardoor raakt het gekleurde gedeelte niet de uitersten van de lijn.

En dan is er ook nog het witte bolletje op het lijntje van vandaag. Dit laat zien waar je op dit moment op de temperatuurschaal zit. Je ziet het al: nu we dit schrijven, vallen de mussen dood van het dak, en het wordt zelfs nóg ietsje warmer.