Zo zet je bestanden van webp eenvoudig om naar jpg

Je herkent het vast: je downloadt een afbeelding van het internet, maar hij opent niet in je favoriete fotobewerker of is niet te uploaden naar een website. En dan zie je het bestandsformaat: .webp. Hoe maak je daar een jpg-bestand van op je Mac of iPhone?
Het WebP-formaat is weliswaar modern en efficiënt, maar nog niet overal bruikbaar. Photoshop bijvoorbeeld kan er niet mee uit de voeten. Gelukkig is het omzetten naar het vertrouwde JPEG-formaat zo gepiept – op verschillende manieren zelfs! En het is gemakkelijker dan je denkt, zonder dat je er speciale apps voor hoeft te downloaden.
Van webp naar jpg op de Mac: drie methodes
-
1
Verander de extensie
Je kunt de extensie veranderen. Klik een keer op het bestand en duw op enter. Waar nu webp staat, typ je jpg. In de melding bevestig je dat je dit wilt.
Zie je geen extensie? Klik dan eerst op het bestand en open het infovenster met Cmd+i. Verwijder het vinkje bij ‘Verberg extensie’.
-
2
Met een snelle taak
Ctrl-klik op de afbeelding en ga naar ‘Snelle taken>Converteer afbeelding’. De structuur staat al op jpeg: je hoeft alleen nog maar op de knop te klikken om je afbeelding om te zetten.
-
3
Exporteren via voorvertoning
Open de afbeelding in Voorvertoning. Klik in de menubalk op ‘Archief>Exporteer’. Controleer of de structuur staat ingesteld op jpeg. Daaronder kun je met de schuifbalk de kwaliteit bepalen. Klik ten besluit op ‘Bewaar’.
Onze favoriete methode op de iPhone en iPad
-
1
Bestanden
Sla de afbeelding op in de app Bestanden en zoek hem daar op. Houd je vinger wat langer op het bestandsicoon, totdat dit menu verschijnt. Hierin tik je op ‘Snelle taken’.
-
2
Converteer afbeelding
Er verschijnt nu een menu met nieuwe opties, hierin tik je op de optie ‘Converteer afbeelding’.
-
3
Bestandsstructuur
Bij bestandsstructuur kies je voor jpeg. Daarna kies je in een soortgelijk menu ook nog de afbeeldingsgrootte, bijvoorbeeld ‘Origineel’.
WebP is een modern soort foto-bestand dat kleiner, sneller en slimmer is dan de oude JPG- of PNG-bestanden. Je merkt er meestal niks van, behalve dat websites sneller laden – en dat is alleen maar fijn! Pas als je zelf iets wilt gaan doen met dit soort plaatjes, loop je tegen beperkingen aan.
Praat mee
0