Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Programma’s

Voorvertoning

Voorvertoning is een macOS-app om afbeeldingen en pdf’s te bekijken en bewerken.

Lees verder na de advertentie

Als er één programma het ondergeschoven kindje is van macOS, dan is het wel Voorvertoning. Op het eerste gezicht lijkt het alleen maar een programma waarmee je foto’s en pdf’s kunt bekijken. En meer niet. Niets is minder waar.

De pdf is namelijk oorspronkelijk uitgevonden voor formulieren en andere documenten die je niet in zijn geheel wilt aanpassen, maar wel meerdere keren kunt gebruiken, zoals documenten van de gemeente en de belastingdienst. Misschien is het je nooit opgevallen, maar de zwarte stippellijntjes kun je daarom vaak digitaal invullen.

Ook kun je in Voorvertoning notities toevoegen, wat erg handig is als je commentaar wilt geven omdat er bijvoorbeeld belangrijke informatie ontbreekt. En omdat sommige informatie vertrouwelijk moet blijven, kun je in Voorvertoning documenten beveiligen met een wachtwoord, zodat niet iedereen ze zomaar kan lezen. Zelfs je handtekening kun je gemakkelijk in een pdf invoegen door deze op het trackpad van je MacBook of iMac te tekenen.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Belangrijk in Voorvertoning is de markeringsknoppenbalk. In de Markeringsknoppenbalk vind je allerlei materiaal waarmee je commentaar kunt leveren op het document. Zo kun je ­notities toevoegen, lijnen, rechthoeken, cirkels en pijlen trekken in verschillende kleuren en natuurlijk tekst toevoegen. 

Handtekening

Ook handig in Voorvertoning is de mogelijkheid om bestanden digitaal te ondertekenen. Klik hiervoor op de knop ‘Toon markerings­knoppenbalk’ (het viltstiftje) in de knoppenbalk van Voorvertoning. Klik op de knop ‘Handtekening’ en al je handtekeningen die in macOS beschikbaar zijn verschijnen. Heb je er nog geen? Klik op ‘Maak handtekening aan’ en klik op de middelste knop.