Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Achtergrond foto verwijderen: zo haal je het onderwerp naar voren

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
achtergrond foto verwijderen

Hoe handig zou het zijn als je het onderwerp uit een foto kon plukken? Bijvoorbeeld om hem als sticker te versturen of op een andere afbeelding te plakken. Nou, dankzij Apple kan dit, met een handige functie waarmee je een foto-achtergrond kunt verwijderen. En dat zonder extra app te downloaden. Het enige dat je nodig hebt? Een iPhone, iPad of Mac. En een leuk kiekje uiteraard.

Lees verder na de advertentie

Achtergrond foto verwijderen

Het is al lang mogelijk om een onderwerp van een foto los te koppelen van zijn achtergrond, maar echt toegankelijk was dit niet. Zo had je daar een fatsoenlijk bewerkingsprogramma als Photoshop voor nodig, evenals ervaring en een flinke dosis geduld. Helemaal als de persoon, het dier of het object dat je eruit wilde halen een complexe vorm had.

Hebben wij even geluk, want Apple heeft daar sinds kort een handige oplossing voor: ‘Onderwerp naar voren halen’. Met deze functie wordt een onderwerp in een foto automatisch ontdaan van zijn achtergrond, zodat je een soort digitale sticker krijgt. Als je wilt, kun je daar dan van alles mee doen: hem doorsturen naar anderen, op een andere foto (met een leukere achtergrond) plakken, in een document zetten – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om de functie te gebruiken, hoef je amper iets te doen. De Neural Engine in de processor van je iPhone, iPad of Mac doet namelijk al het zware werk. Al moet je hem uiteraard wel een zetje geven. Wil je een foto-achtergrond verwijderen? Hieronder leggen we uit hoe.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Achtergrond foto verwijderen met iPhone & iPad

Achtergrond foto verwijderen

Een foto-achtergrond verwijderen werkt het handigst met een iPhone of iPad – al zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo heb je een toestel met een A12-chip of nieuwer nodig. Voor de iPhone betekent dit minimaal een iPhone XS (Max), iPhone XR of iPhone SE 2020, voor de iPad een iPad (8e generatie), iPad Air (3e generatie) of iPad mini (5e generatie). Daarop moet dan minstens iOS 16 of iPadOS 16 zijn geïnstalleerd.

Checklist compleet? Een object loskoppelen van zijn achtergrond werkt dan als volgt:

  • Open een foto met een duidelijk gedefinieerd onderwerp waarvan je de achtergrond wilt verwijderen. Dit kan via de Foto’s-app, maar het werkt ook in andere apps, Safari en rechtstreeks vanuit een schermafbeelding.
  • Leg je vinger op het onderwerp van de afbeelding en houd hem vast tot de randen ervan een zilveren gloed krijgen.
  • Je hebt nu twee opties: ‘Kopieer’ en ‘Deel’. Met eerst genoemde wordt het losgekoppelde onderwerp op het klembord gezet, zodat je hem ergens anders in kunt plakken. ‘Deel’ zorgt ervoor dat je het onderwerp door kunt sturen of op kunt slaan. Tik op je voorkeur.

Maak je geen zorgen: op de iPhone en iPad blijven de originele afbeeldingen gewoon onaangetast. Je bent je dierbare foto’s dus niet aan het vernietigen. Overigens kun je er ook voor kiezen om de afbeelding na stap twee vast te houden en rechtstreeks naar een andere app te slepen.

Achtergrond foto verwijderen met Mac

Achtergrond foto verwijderen

Een foto-achtergrond verwijderen kan ook op de Mac – al heeft die uiteraard geen touchscreen. Het werkt dan ook net iets anders. Zo gebruik je in dit geval niet een app als Foto’s, maar specifiek Voorvertoning. Verder werkt de functie alleen op Macs met macOS Ventura of nieuwer. Heb je die een? Loop in dat geval de volgende stappen na:

  • Zoek een afbeelding met een duidelijk gedefinieerd onderwerp en open deze met Voorvertoning. Indien je Mac standaard een andere app gebruikt om foto’s te openen, Ctrl+klik je op de afbeelding en kies je ‘Open met>Voorvertoning’.
  • Klik boven in de menubalk op ‘Extra’s’.
  • Kies ‘Verwijder achtergrond’.

Als bij toverslag zal de achtergrond van de foto verdwijnen. Ben je van plan om dit trucje regelmatig te gebruiken? Dan is het wellicht handiger om de menubalk over te slaan en een toetscombinatie in te drukken. Wanneer je een afbeelding in Voorvertoning opent, hoef je namelijk alleen maar op Cmd + Shift + K te drukken om een onderwerp los te koppelen van zijn achtergrond.

Maar kijk wel uit: in tegenstelling tot de iPhone en iPad, verwijdert je Mac wél standaard de oorspronkelijke afbeelding. Wil je dit liever niet? In dat geval werkt alles net iets anders. Ctrl-klik in Finder op de afbeelding (je hoeft Voorvertoning dus niet te openen), ga naar ‘Snelle taken’ en kies ‘Verwijder achtergrond’.

Meer over Apple en foto’s

Wil je wekelijks dit soort handige Apple-tips ontvangen? En wil je ook op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!