Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Op afstand bij je thuisnetwerk via een VPN en Fritz!Box

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
FRITZ!Box 7580


Lees verder na de advertentie

In onze serie artikelen over de handige Fritz!Box-routers hebben we al uitgelegd hoe je er een mediaserver van maakt. Als je de stappen in die workshop hebt doorlopen, dan heb je wellicht al gemerkt dat je jouw Fritz!Box-gebruiker zogeheten VPN-rechten hebt gegeven. VPN staat voor Virtual Private Network. Dat is een mogelijkheid om overal ter wereld op een bepaald netwerk in te loggen, en dat biedt een hoop voordelen. In deze workshop laten we zien hoe je zo’n VPN met een Fritz!Box instelt.

Vaak wordt VPN gebruikt om websites te laten denken dat je uit een ander land komt, zodat je bijvoorbeeld Amerikaanse series kunt kijken. Bij de Fritz!Box maakt de VPN het mogelijk om van buitenaf je eigen thuisnetwerk te bereiken. Hierdoor kun je van overal ter wereld de bestanden van je Fritz!Box-mediaserver benaderen. En nog een voordeel: je surft onderweg veiliger, bijvoorbeeld als je op een openbare wifi bent. In dat geval verloopt al je internetverkeer namelijk altijd versleuteld via je thuisnetwerk – en dat is vele malen veiliger. In de stappen hieronder lees je hoe je die verbinding in macOS en iOS inricht.

1. MyFritz!

vpn stap1


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Voor VPN heb je een gratis MyFritz!-account nodig. Dat maak je aan via de webinterface op ­­­­http://fritz.box/. Ga naar ‘Internet>MyFritz!-account’ en kies ‘Nieuw MyFritz!-account aanmaken’.

2. Account aanmaken

vpn stap2

Onderin staat je aangemaakte gebruiker al. Selecteer die en je hoeft alleen nog een wachtwoord te bedenken. Let op, dat móét verschillen van je gebruikerswachtwoord. Klik dan op ‘Verder’ en bevestig je aanmelding via het mailtje dat je krijgt.

3. De toegangsgegevens

vpn stap3

Ga vervolgens op de webinterface naar ‘Systeem> Fritz!Box gebruiker’ en klik op het pennetje naast je gebruiker. Scrol naar beneden en klik op de link ‘VPN-instellingen weergeven’ voor een venster met de toegangsgegevens. Laat het open.

4. Op de Mac

vpn stap4

Om de VPN-verbinding op de Mac in te richten, ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Netwerk’. Klik op de plus-knop linksonder en kies als Interface ‘VPN’ en als VPN-type ‘Cisco IPSec’. Verzin een naam naar keuze en klik op ‘Maak aan’.

5. Gegevens

vpn stap5

Typ het serveradres over uit het venster met de toegangsgegevens (zie stap 3 – je kunt het helaas niet kopiëren) en voeg het gebruikers­account en wachtwoord van de Fritz!Box-gebruiker (!) ­toe. Klik dan op ‘Instellingen identiteitscontrole’.

6. Identiteitscontrole

vpn stap6

Het ‘Gedeeld geheim’ is het ‘Shared secret’ uit het venster met de toegangsgegevens. De groepsnaam is weer de Fritz!Box-gebruikersnaam. Kies ‘Verbind’ om te kijken of het werkt. Zo ja, verbreek de verbinding en gebruik hem (om netwerkproblemen te voorkomen) alleen als je niet thuis bent.

7. Op de iPhone en iPad

vpn stap7

In iOS werkt een VPN-verbinding op een soort­gelijke manier. Ga naar ‘In­stel­lingen> Algemeen>VPN’ en dan ‘Voeg VPN-configuratie toe’. Kies als ‘Type’ wederom ‘IPSec’ en verzin een ‘Beschrijving’.

8. Gegevens, de tweede

vpn stap8

De ‘Server’ typ je weer over uit het venster met de toegangsgegevens. Ook je Fritz!Box-account en het bijbehorende wachtwoord vul je weer in; hetzelfde geldt voor ‘Groepsnaam’ en het ‘Gedeeld geheim’ (vergelijk stap 3 links). Tik op ‘Gereed’.

9. Verbinden

vpn stap9

Tik nu op de ­schakelaar naast ‘Status’ om een verbinding tot stand te brengen. Voortaan vind je de VPN-optie ook als eigen optie bovenin in Instellingen op je iPhone.