Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Mac mee op vakantie? Gebruik een VPN!

Auteur: iCreate
0 reacties
macbook vpn


Lees verder na de advertentie

Neem je jouw Mac mee op vakantie, of wellicht op zakenreis? Op openbare wifi-netwerken is je privacy en veiligheid dan waarschijnlijk niet gegarandeerd. Een VPN-verbinding voor je Mac is dan een goede oplossing. Ben je benieuwd naar waarom zo’n VPN-verbinding veiliger is, wat je met zo’n VPN nog meer kan en hoe je een goede VPN-verbinding opbouwt op Macs? In dit artikel leggen wij het uit.

Wat is een VPN?

Een VPN staat kort voor ‘virtual private network’ en houdt in dat je vanaf jouw Mac verbinding maakt met een privé-server met een ander IP-adres. Deze andere server, de VPN-server, verkrijgt data van jouw apparaat wanneer je een actie uitvoert via het internet – zoals het openen van een website of het starten van programma dat een verbinding naar buiten opbouwt.

Hoe zorgt dit voor online veiligheid op jouw Mac?

Met een VPN voor je Mac apparaat zorg je ervoor dat de data die tussen jouw Mac en de VPN-server verzonden en ontvangen wordt, versleuteld is. Hierdoor kan niemand achterhalen welk IP-adres de actie daadwerkelijk heeft uitgevoerd. Zo kan ook de data die tussen je Mac en de server verzonden wordt niet onderschept worden door iemand met slechte bedoelingen. Dat is een veel voorkomend gevaar bij publieke wifi-netwerken, zeker in het buitenland. Je wilt immers niet dat je data onderschept wordt wanneer je een betaling uitvoert of inlogt op je e-mailaccount.

Waar is een VPN verder nuttig voor?

Naast je online veiligheid op publieke Wi-Fi netwerken heeft een VPN nog andere handige pluspunten. Heb je al eens aan de onderstaande VPN-functies gedacht?

Censuur omzeilen


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ben je op (zaken)reis in een land met censuur? Kans bestaat dat je dan geen toegang hebt tot diensten van Google en sociale media. Ook dit is echter te omzeilen met een VPN, door je apparaat te verbinden met een VPN-server buiten het censuurland. Denk er wel aan dat de landen met censuur deze websites en apps niet zonder reden hebben gecensureerd dus doe er voorzichtig mee!

Nederlandse televisie kijken in het buitenland (geografische blokkades omzeilen)

Een veel gebruikte functie van een VPN is het verbinden met een Nederlands IP-adres vanuit het buitenland om vanaf locatie alsnog te kunnen genieten van Videoland, NPO, Nederlandse Netflix en andere Nederlandse streamingdiensten. Natuurlijk werkt dit ook andersom en kan je vanuit Nederland verbinding maken met een IP-adres in het buitenland om daar het Netflix aanbod te bekijken.

Algemene privacy en anonimiteit

In de 21e eeuw, waar privacy geen garantie meer is en anonimiteit een aflopende zaak is, kan een VPN je helpen om je algemene privacy en anonimiteit te waarborgen. Wanneer je met een VPN server verbonden bent, kan zelfs je internetprovider niet inzien wat je allemaal op het internet bezoekt. Wel zo fijn!

Verbinden met het bedrijfsnetwerk vanaf locatie

Onderweg en en toch even iets doen het bedrijfsnetwerk? Veel bedrijven gebruiken hiervoor een VPN.

Hoe stel ik een goede VPN-verbinding op?

Mac apparaten hebben tegenwoordig ondersteuning voor diverse VPN-protocollen, echter is het opstellen van een VPN-verbinding via een VPN service een stuk gemakkelijker. Wanneer je een abonnement afsluit bij een goede VPN-dienst, krijg je meestal een snellere verbinding (cruciaal voor video streaming), werkt de VPN-dienst gemakkelijker en worden er geen gebruikerslogs bijgehouden.

Een VPN service hoeft ook niet duur te zijn, voor ongeveer 3 euro per maand kun je een abonnement bij een goede VPN-aanbieder afsluiten. Ga vooraf na op hoeveel locaties de VPN-aanbieder servers heeft, of de gebruikerslogs worden bijgehouden en of de VPN-verbinding snel genoeg is. Zo garandeer je privacy, anonimiteit en online veiligheid in het huidige tijdperk.